Tapaus alumni -eteenpäin! – Jakso 1 podcast -tekstivastine

 Melika Asisi: Tervetuloa kuuntelemaan Radio Spesian alumnitoiminnan yhteistä podcastia. Tässä jaksossa haastateltavana on alumni Joonas Granö Turusta. Haastattelijana toimin minä Melika Asisi opiskelijana. Ensin voitaisiin käydä lyhyesti läpi, mitä alumnitoiminta on. Alumnitoiminta on tarkoitettu kaikille valmistuneille opintonsa päättäville, myös TUVA ja TELMA opiskelijoille. Toiminta on maksutonta, alumneille järjestetään yhteisiä tapaamisia. Lisäksi he voivat osallistua oppilaitoksen, tapahtumiin ja kertoa omia uratarinoitaan, sekä markkinoida ammattiopisto Spesiaa. Sitten alkaisi haastattelu. Joonas, koska sinä olet aloittanut alumnitoiminnassa mukana olemisen?

Joonas Granö: Aloitin kun valmistuin tuossa 2020 keväällä, niin tämmöinen mahdollisuus oli tullut mukaan. Niin tottakai minä kiinnostuin siitä ja tässä sitä ollaan vielä mukana. Tämä vaikuttaa tosi hyvältä.

Melika Asisi: Joo, mitä ajatuksia työelämä herätti sinussa silloin kun opiskelit?

Joonas Granö: No ensimmäiseksi miettisin vähän, että minkälaista tämä on ja pärjäänköhän minä täällä ja sitä, että minkälaisia työtehtäviä on. Ja sitten kun minä tajusin, että nämä ovat tällaisia työtehtäviä, niin minähän voisin oikeasti jopa pärjätäkin näissä hyvin. Ja sitten kanssa vähän pääsi myös näkemään, että minkälaista toimintaa eri kaupoilla on ja sellaista, että ihan niin, olen yllättynyt. Yllättävän paljon se herätti minussa.

Melika Asisi: Millainen sinun urapolkusi on ollut Joonas?

Joonas Granö: Joo, no minulla on aika värikäs urapolku ollut. Minä olen opintojen aikana ollut töissä aika monessa paikkaa ja sitten sieltä sitten päädyin ekaksi minä valmistuin, niin ei ollut kyllä paljoa. Paljon hain töitä, mutta ei kyllä paljon löytynyt, mutta sitten tuossa loppuvuodesta 2020 niin pistin Lidliin hakua, niin sitten pääsin videohaastatteluun ja pääsin ihan oikeaan haastatteluun ja sitten minulle soitettiin, että milloin sopii, että aloittaisin.

Siitä lähtien sitten marraskuun viimeinen päivä 2020 oli tommoinen PowerPoint-esittely 1.12.2020, niin silloin minä aloittelin sitten ihan tuolla myymälässä. Minä olen vieläkin tuossa Lidlissä töissä ja kyllä minä tykkään. Tämä on ihan niin kuin se on just oikea paikka minulle.

Melika Asisi: Todella kiva, miten ajatusmaailma muuttui, kun pääsit työelämään?

Joonas Granö: No ainakin ihan ensimmäisenä minä olen huomannut, että aikataulu on tullut paljon tiukemmaksi verrattuna kun opiskelin. Ja enemmän vastuutakin on tullut paljon, mutta se on toisaalta ihan hyväkin, että tietää. Tietää ainakin, että on niin kuin tekee arvokasta työtä.

Melika Asisi: Mikä on ollut parasta työelämässä?

Joonas Granö: No ehdottomasti parasta työelämässä on ollut kyllä työkaverit, että jos on ne hyvät työkaverit, niin silloin joka ikinen työpäivä rullaa tosi hyvin.

Ei ole mitään väliä ketä on työvuorossa, aina on tosi mukava olla töissä ja sitten myös asiakkaat, että niitä on tosi mukava palvella ja nyt sitten kanssa tulee paljon niin kuin juteltua heidän kanssansa.

Ja sitten työelämässä on myös sellainen tosi hyvä juttu, että se oman työn jälki näkyy. Näkyy tosi hyvin. Jos panostaa niin sen kyllä huomaa ja sitten se on myös seuraaville työntekijöille helpompaa esimerkiksi, jos hyllyttää hyvin, niin seuraavalla päivällä sitten vähän helpompi hyllyttää uudestaan.

Melika Asisi: Mikä on sinun lempityötehtäväsi nykyisessä työssäsi?

Joonas Granö: Tällä hetkellä minä tykkään jokaisesta tehtävästä mitä mulla on, mutta eniten tällä hetkellä tuo paistopiste on kyllä minun juttu enimmäkseen. Se on jotenkin vaan niin mukavaa hommaa, saa pistää tuotteita uuniin ja sitten pois. Ja sitten on aina tuoretta saatavilla, se on niin kuin minun lempihomma tällä hetkellä.

Melika Asisi: Mainiota suositteletko nykyistä työtehtävää valmistuville opiskelijoille?

Joonas Granö: Ehdottomasti suosittelen kaupanalaa ja asiakaspalvelua. Jos kiinnostaa, niin sinne vaan ja siellä pääsee myös tosi hyvin verkostoitumaan ihmisen kanssa ja siinä on tosi hyvät uramahdollisuudet myös.

Melika Asisi: Mahtavaa! Mitä haluaisit sanoa nykyisille Spesian opiskelijoille?

Joonas Granö: Keskittykää opiskeluihin, hakekaa rohkeasti työelämään ja uskaltakaa kokeilla uutta.

Melika Asisi: Kertauksena vielä alumnitoiminta on tarkoitettu kaikille valmistuville opintonsa päättäville. Myös Tuva ja Telma opiskelijoille. Toiminta on maksutonta. Alumneille järjestetään yhteisiä tapaamisia ja mahdollisuuksia tavata muita Spesiasta valmistuneita alumneja. Mikäli kiinnostuit, lisätietoja löydät spesia.fi/alumnitoiminta. Sieltä löydät linkin ilmoittautumislomakkeeseen. Tervetuloa mukaan. Suurkiitos, että pääsit Joonas haastatteluun. Minun nimeni oli Melika. Suurkiitos kuulijat, tavataan ensi kerralla, moi moi!

Joonas Granö: Moikka moi!