Tapaus alumni -eteenpäin! – Jakso 3 podcast -tekstivastine

Ensimmäinen ääni: Moikka ja tervetuloa kuuntelemaan tapaus alumni eteenpäin -podcastia. Tämä on itse asiassa meidän kolmas jakso ja toteutettu yhteistyössä Radio Spesian kanssa. Ja tänään meillä on mukana täällä haastateltavana alumni Kia ja haastattelijana toimii Jyväskylän työvalmentaja Susanna Spesiasta ja joo lähdetäänkö me liikkeelle? Joo, Haluatko sä Kiia kertoa ihan aluksi, että silloin kun sä olit vielä Spesialla ja opiskelit, niin miltä alalta sä valmistuit ja milloin?

Kia: Minä valmistuin siis viime keväänä eli 3.6.2022 artesaaniksi.

Susanna: Mihin sä suuntauduit niissä sinun artesaaniopinnoissa?

Kia: No vähän tuonne ohjaamiseen päin.

Susanna: Joo, kyllä ohjaamistöitä ja sen semmoisia. Eli viime keväänä valmistuit, hienosti muistit oikein tarkan päivämäärän, että koska todistuksen sait käteesi.

Kia: Ja lakinpäähän.

Susanna: Niin ja lakinpäähän ai että. Minkä väriset ne on ne artesaanin lakin värit?

Kia: Se oli sinikeltainen.

Susanna: Sinikeltainen. Onko se sinulla tallessa vielä?

Kia: On.

Susanna: No niin.

Kia: Ne tulee aina olemaan.

Susanna: Joo se kannattaakin pitää tallessa, se on hieno muisto sitten niiltä opiskeluajoilta. No mitäs sitten kun sä valmistuit, niin mitä tapahtui sen jälkeen? Elikkä miten se sun urapolku ja semmoinen työelämä tai jatko on näyttäytynyt sen jälkeen?

Kia: Minä valmistuin, niin mä olin siinä ekaksi kuukauden kesälomalla ja sen jälkeen mä lähdin työkokeiluun päiväkodille Pilken Nappulaan. Asun siis Varkaudessa.

Susanna: Okei sait vähän hengähtää hetken, menit ottaa happea ja nautit kesästä ja sitten lähdit töihin.

Kia: Joo.

Susanna: No mitä tuota? Jos sä mietit sitä aikaa vielä kun sä opiskelit ja et ollut vielä siirtynyt sinne työelämään, niin mitä ajatuksia se työelämä silloin herätti niinä opiskeluaikoina?

Kia: No olihan se ihan kivaa kokemusta jatkoa ajatellen silloin, kun vielä opiskelin.

Susanna: Oliko jotakin tiettyä niin, mitä se työnteko tai työssäoppimisjakso, niin muistatko, että mitä fiiliksiä ne herättivät tai millaisia kokemuksia silloin sieltä sait?

Kia: Opin uusia juttuja ja niin.

Susanna: Ajattelitko, että niistä työssäoppimisjaksoista on ollut hyötyä sitten siellä, kun menit sinne päiväkotiin työkokeiluun sinne Pilkkeen.

Kia: Kyllä. Kiitos kysymyksestä.

Susanna: No mitä taitoja esimerkiksi oli semmoisia mistä oli hyötyä, että sinulla oli sitten sitä kokemusta jo alla.

Kia: No jaa hyvä kysymys.

Susanna: No oletko sä vaikka ohjannut lapsia siellä tai askarrellut heidän kanssaan tai se, että pääseekö sä toteuttamaan niitä sitten siellä työkokeilussa.

Kia: Joo ja auto on ihan arkisissa asioissa.

Susanna: Millaisia on päiväkodin arkiset asiat? Jos nyt joku kuulijoista ei ole vaikka ikinä ollut päiväkodissa töissä, niin minkälaista se päiväkodissa on?

Kia: Siellä on ensimmäisenä aamupala ja sitten lähdetään ulos ja autetaan lapsille ulkovaatteita, jos tarvitsee. Sitten tullaan sisälle ja sitten on sisälläkin jotain. On lounas ja päiväunet. Ja välipala päiväunien jälkeen sellaista.

Susanna: Monenlaista. Siinä pääsee monenlaisiin hetkiin mukaan ja ohjaustehtäviin.

Kia: Minä olin silloin päiväkoti aikana myös välillä nukkarissa mukana.

Susanna: Joo valvomassa niitä päiväunia.

Kia: Tavallaan, oli siellä vastuullinenkin.

Susanna: No niin kyllä aika kivan kuuloisia kokemuksia sitten sieltä. No miten se ajatus muuttui sitten kun sä olit valmistunut ja pääsit sinne työelämä ja työkokeiluun, niin tuliko jotakin semmoisia ahaa elämyksiä, että ahaa, tämä työelämä onkin nyt tämmöistä tai tuntuiko kaikki semmoiselta tutulta ja turvalliselta?

Kia: No oli siellä ihan mukavaa ja voisi jatkossakin kiinnostaa se päiväkotityöskentely, mutta joku muukin saattaisi myös kiinnostaa, että on vähän jatko-opintojakin miettinyt.

Susanna: No mitäs opintoja sinä olet miettinyt jatkolle?

Kia: Esimerkiksi tällaisten ohjata tämmöistä, mutta saa nähdä jääkö se haaveeksi.

Susanna: Tuossa viittasitkin, että se oli mukavaa, niin mitäs on tapahtunut sen jälkeen, kun sinulla se tai niin mitä on tapahtunut? Ootko sä vielä siellä päiväkodissa vai missä sä tällä hetkellä?

Kia: Niin no sehän loppu jo viime vuoden syyskuussa se kokeilu, niin sen jälkeen mä olin vähän aikaa ilman mitään.

Susanna: Joo ja mitäs nyt sitten?

Kia: No nyt minä olen tuolla Varkauden nuorten majalla neljä kertaa viikossa. Ja, mutta siitähän ei siis saa rahaa.

Susanna: Okei no mitäs siellä tehdään?

Kia: Käsitöitä.

Susanna: Käsitöitä. No kuitenkin olet päässyt rakkaan harrastuksen pariin, minkä tyyppisiä käsitöitä sitten?

Kia: Minä tällä hetkellä olen välillä tarroittanut semmoisia nyt onko kolikoita vai mitä? Mutta enimmäkseen minä siellä, niin tällä hetkellä on virkkaamassa korviksia.

Susanna: Joo ai, että kuulostaapa hienolta. Saatko sä itse valita, että minkälaisia korviksia sä virkaat? Vai suunnitteletko sä ne itse?

Kia: Itseasiassa joo.

Susanna: No niin. Joo tuleeko ne johonkin myyntiin vielä?

Kia: Kyllä ne se Nupa eli nuo nuorten pään, niin kyllä se myy tuotteina. Meillähän oli tässä ennen joulua joulupop-myymälä.

Susanna: Joo, no mitäs sä mietit, mikä siellä vaikka tuota nuorten työpajalla on ollut parasta tai mikä sitten, vaikka siellä päiväkodissa silloin, kun sä olit siellä, niin mikä siellä oli paras?

Kia: Nyt, jos me mietitään Nutaa, niin on saanut tietysti tutustua uusiin ihmisiin. Mä olen sieltä yhden uuden kaverinkin saanut.

Susanna: Ai että, se on iso juttu. Vietättekö te vapaa-aikaa?

Kia: Ei vielä.

Susanna: Joo, mutta kenties tulevaisuudessa sitten niin.

Kia: Mutta sieltä päiväkodista nyt miettii, niin ne lapsien kanssa touhuaminen oli kyllä mukavaa.

Susanna: Sä tykkäsit siitä.

Kia: Joo tykkään lapsista.

Susanna: Kyllä ja silloin kannattaa mennäkin niitä juttuja kohti, että mistä kokee, että sitten saa siellä työelämässä semmoista mielihyvää, että jos tykkää lasten kanssa työskennellä, niin kannattaa miettiä niitä vaikka jatko-opintoja tai sitten muuten, että pääsisikö tulevaisuudessa vielä päiväkotiin sitten töihin tai uuteen työkokeiluun. Joo hei, minulla on just täällä vielä semmoinen kysymys, että mistä syntyy ammattiylpeys? Osaisitko sä vastata tähän?

Kia: No se syntyy siitä, että esimerkiksi minä osaan. No siellä kun olin päiväkodilla koulussa, niin osasin jotenkin ohjata niitä lapsia ja auttaa.

Susanna: Kyllä varmasti.

Kia: Sitten tänäänkin, kun ammattiylpeydestä puhutaan, niin minä kun kävin tuolla minun entistä luokkaa ohjaamassa, niin minä autoin sielläkin tavallaan.

Susanna: Niin, että sinulla on hyvät ohjaustaidot. Tiedät mitä teet.

Kia: Entinen opettaja sanoi, että tulin, kuin tilauksesta.

Susanna: Ai, että mahtavaa kyllä aika hyvä vastaus. Joo kiva kuulla tuleeko sinulle vielä jotain muuta mieleen mitä se ammattiylpeys voisi olla?

Kia: Sittenhän se ammattiylpeys on, että mitä kukin osaa, niin siitä saa olla ylpeä.

Susanna: Just näin kyllä hyvä hyvin tiivistetty. No sitten viimeisenä, muttei vähäisimpänä, niin mitä sä haluaisit sanoa tämän hetkiselle opiskelijoille näin valmistuneena spesialaisena?

Kia: No mä haluan sanoa, että seuratkaa kukin sitä omaa polkua ja toteuttakaa unelmianne. Ja saa jännittää vähän valmistuneena, mutta olkaa ylpeitä siitä kun valmistutte.

Susanna: Hienot sanat. Ihana ajatus.

Kia: Muistakaa jokainen saa loistaa.

Susanna: Just näin ai, että hyvä. Hei tämä oli ihan mainio loppu tälle haastattelulle. Kiitos Kiia, että tulit tähän meidän kanssa tähän hetkeen ja tervetuloa seuraamaan myös jatkossakin tätä meidän alumni-podcastia kuulemiin.