Artesaani

Humanistiset ja taidealat  |  Taideteollisuusalan perustutkinto

Koulutus, jossa kehität kädentaitojasi ja hyödynnät luovuuttasi.

Artesaaniopinnot

Taideteollisuusalan opinnoissa korostuu luovuus, yksilöllinen käsillä tekeminen ja käytännönläheisyys. Alalle on tyypillistä tuotteiden suunnittelu, valmistus ja kädentaidot sekä taiteet ja ammattialan kulttuuri. Tutkintonimike on artesaani.
Opintojen aikana opit hallitsemaan alasi tyypillisimmät materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät. Tutustut alan käytäntöihin, kestävään kehitykseen ja materiaalien käsittelyyn. Tarvitset halua oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia ja hyödyntää digitalisaatiota.
Ammattiopisto Spesiassa artesaanikoulutusta järjestetään kahdella osaamisalalla; sisustusalan osaamisalalla (Järvenpää) sekä tuotteen valmistuksen osaamisalalla (Jyväskylä).

Sisustusalan osaamisalan opinnot

Sisustusalan artesaani osaa suunnitella erilaisia tiloja ja/tai tuotteita, lisäksi hänellä on tietoa rakennusten ja/tai tuotteiden historiasta ja tyyleistä.
Opiskelija harjoittelee suunnittelutyön lisäksi sisärakennus-, maalaus- ja päällystystöitä ja kalusterakentamista. Lisäksi opiskelija kehittää yrittäjäominaisuuksiaan sekä osaa tuotteistaa ja markkinoida omaa ammatillista osaamistaan.
Koulutus painottuu käytännön harjoitustöihin. Opetus sisältää oppilaitoksen teknisten harjoitustöiden lisäksi teoriaopintoja, itsenäistä tiedonhankintaa sekä työssäoppimista.

Edellytykset

Sisustusalalla tarvitaan muun muassa kädentaitoja, vuorovaikutustaitoja, hyvää hahmotuskykyä ja suunnitelmallisuutta. Olennainen osa sisustajan ammatinkuvaa on korkeatasoisen ja viimeistelty työn jälki. Sisustajalta vaaditaan asiakaspalvelutaitoja, pitkäjännitteisyyttä, järjestelmällisyyttä, loogista päättelykykyä, yrittämisen halua ja itsekritiikkiä laatutasonsa arvioinnissa.

Työskentely

Sisustusalan artesaaniksi valmistuneet työllistyvät saneeraus- tai rakennusalan yrityksiin, sisustus- tai rakennustarvikeliikkeisiin tai perustavat oman sisustusalan yrityksen.

Tuotteen valmistuksen osaamisalan opinnot

Jyväskylässä tuotteen valmistuksen osaamisalalla voit myös suuntautua joko tekstiilialalle tai kovien materiaalien työstämiseen.

Edellytykset

Pidätkö väreistä, taiteista ja käsillä tekemisestä? Tuotteen valmistuksen osaamisalalla pääset hyödyntämään luovuuttasi, taiteellista ilmaisukykyäsi ja tekemään käsilläsi. Opinnoissa voit edetä omien vahvuuksiesi ja kiinnostustesi mukaan. Opinnoissa voit valita erikoistumisen poluksesi esimerkiksi ammattialan käsityöläisen polun, käsityöohjaajan polun tai käsityöyrittäjän polun. Oletko kiinnostunut lasi- ja keramiikkatuotteiden valmistuksen tekniikoista vai innostaako sinua erilaisten tekstiilituotteiden valmistus?  Omat toiveet on hyvä tuoda esille jo ennakkoon tutustumisjaksolla, koulutuskokeilussa tai hakuvaiheessa haastattelupäivänä.

Työskentely

Tuotteen valmistuksen osaamisalan artesaanit työllistyvät monenlaisiin työtehtäviin ja mitä erilaisimpiin työpaikkoihin. Työtehtävät voivat liittyä esimerkiksi taide- ja käsityötuotteiden valmistukseen, tuotteiden huoltamiseen tai korjaamiseen, myyntiin ja asiakaspalveluun tai kädentaitojen ohjaamiseen joko työnantajan palveluksessa tai omassa yrityksessä.

Artesaanit työskentelevät monenlaisissa ammateissa esimerkiksi tuotteen valmistuksen, tuotehuollon, asiakaspalvelun tai ohjaustoiminnan tehtävissä työnantajan palveluksessa tai yrittäjänä.

Lisätiedot

Marjaana Jauhiainen

Marjaana Jauhiainen

opinto-ohjaaja, Jyväskylä

p. 044 711 4415

Timo Paala

Timo Paala

opinto-ohjaaja, Järvenpää

p. 050 573 4410

Artesaani

Osaamisalat

Sisustusalan osaamisala

Tuotteen valmistuksen osaamisala

Paikkakunnat

Jyväskylä
Järvenpää

Laajuus

180 osp

Suuntautumis-
vaihtoehdot

Jyväskylässä
Tuotteen valmistuksen osaamisalalla

Suuntautuminen 1: Lasi, taide ja keramiikka

Lasi-, taide- ja keramiikkaosaajalle on tyypillistä esteettinen, visuaalinen ja kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys. Opit alan tyypillisimmät materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät: lasinsulatus, keramiikka, taiteen tekeminen, mosaiikki, paperin valmistustekniikat, lasihelmien valmistus ja tiffanytekniikka.

Suuntautuminen 2: Tekstiili – taide, muoti ja sisustus

Tekstiilialan artesaaniopinnoissa opit luomaan erilaisia tekstiilituotteita, joilla tuot viihtyisyyttä tilojen sisustukseen tai tyylikkyyttä asiakkaiden pukeutumiseen. Opit alan taideilmaisua, tekstiilien värjäämistä, painamista, huovutusta, kudontaa ja ompelua. Opinnoissasi kehityt ammattilaiseksi, joka osaa valmistaa, tuunata tai huoltaa sisustustekstiileitä ja asusteita asiakkaille tai ohjata kädentaitoja toisille.

Seuraa meitä:

#aospesia