Artesaani

Humanistiset ja taidealat  |  Taideteollisuusalan perustutkinto

Koulutus, jossa kehität kädentaitojasi ja hyödynnät luovuuttasi. 

Opinnot 

Taideteollisuusalan koulutuksessa korostuu luovuus, yksilöllinen käsillä tekeminen ja käytännönläheisyys. Alalle on tyypillistä tuotteiden suunnittelu, valmistus ja kädentaidot sekä taiteet ja ammattialan kulttuuri. Tutkintonimike on artesaani.

Opintojen aikana opit hallitsemaan alasi tyypillisimmät materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät. Tutustut alan käytäntöihin, kestävään kehitykseen ja materiaalien käsittelyyn. Tarvitset halua oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia ja hyödyntää digitalisaatiota.

Ammattiopisto Spesiassa artesaanikoulutusta järjestetään kahdella osaamisalalla; sisustusalan osaamisalalla (Järvenpää) sekä tuotteen valmistuksen osaamisalalla (Jyväskylä).

Sisustusalan osaamisala

Sisustusalan artesaani osaa suunnitella erilaisia tiloja ja/tai tuotteita, lisäksi hänellä on tietoa rakennusten ja/tai tuotteiden historiasta ja tyyleistä.

Opiskelija harjoittelee suunnittelutyön lisäksi sisärakennus-, maalaus- ja päällystystöitä ja kalusterakentamista. Lisäksi opiskelija kehittää yrittäjäominaisuuksiaan sekä osaa tuotteistaa ja markkinoida omaa ammatillista osaamistaan.

Koulutus painottuu käytännön harjoitustöihin. Opetus sisältää oppilaitoksen teknisten harjoitustöiden lisäksi teoriaopintoja, itsenäistä tiedonhankintaa sekä työssäoppimista.

Sisustusalan artesaaniksi valmistuneet työllistyvät saneeraus- tai rakennusalan yrityksiin, sisustus- tai rakennustarvikeliikkeisiin tai perustaa oman sisustusalan yrityksen.

Tuotteen valmistuksen osaamisala

Pidätkö väreistä, taiteista ja käsillä tekemisestä? Tuotteen valmistuksen osaamisalalla pääset hyödyntämään luovuuttasi, taiteellista ilmaisukykyäsi ja tekemään käsilläsi. Opinnoissa voit edetä omien vahvuuksiesi ja kiinnostustesi mukaan. Opinnoissa voit valita erikoistumisen poluksesi esimerkiksi ammattialan käsityöläisen polun, käsityöohjaajan polun tai käsityöyrittäjän polun.

Jyväskylässä tuotteen valmistuksen osaamisalalla voit myös suuntautua joko tekstiilialalle tai kovien materiaalien työstämiseen. Oletko kiinnostunut lasi- ja keramiikkatuotteiden valmistuksen tekniikoista vai innostaako sinua erilaisten tekstiilituotteiden valmistus?  Omat toiveet on hyvä tuoda esille jo ennakkoon tutustumisjaksolla, koulutuskokeilussa tai hakuvaiheessa haastattelupäivänä.

Suuntautuminen 1: Lasi, taide ja keramiikka 

Lasi-, taide- ja keramiikkaosaajalle on tyypillistä esteettinen, visuaalinen ja kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys. Opit alan tyypillisimmät materiaalit, työvälineet ja valmistusmenetelmät: lasinsulatus, keramiikka, taiteen tekeminen, mosaiikki, paperin valmistustekniikat, lasihelmien valmistus ja tiffanytekniikka. 

Suuntautuminen 2: Tekstiili – taide, muoti ja sisustus 

Tekstiilialan artesaaniopinnoissa opit luomaan erilaisia tekstiilituotteita, joilla tuot viihtyisyyttä tilojen sisustukseen tai tyylikkyyttä asiakkaiden pukeutumiseen. Opit alan taideilmaisua, tekstiilien värjäämistä, painamista, huovutusta, kudontaa ja ompelua. Opinnoissasi kehityt ammattilaiseksi, joka osaa valmistaa, tuunata tai huoltaa sisustustekstiileitä ja asusteita asiakkaille tai ohjata kädentaitoja toisille.  

Työskentely   

Artesaanit työskentelevät monenlaisissa ammateissa esimerkiksi tuotteen valmistuksen, tuotehuollon, asiakaspalvelun tai ohjaustoiminnan tehtävissä työnantajan palveluksessa tai yrittäjänä. 

Lisätiedot

Marjaana Jauhiainen

Marjaana Jauhiainen

opinto-ohjaaja, Jyväskylä

p. 044 711 4415

Katri Honkasalo

Katri Honkasalo

opinto-ohjaaja, Järvenpää

p. 044 732 1937

Artesaani

Osaamisalat

Sisustusalan osaamisala

Tuotteen valmistuksen osaamisala

Paikkakunnat

Jyväskylä
Järvenpää

Laajuus

180 osp

Seuraa meitä:

#aospesia