Hyvät juhlavieraat!

Me valmistuvat opiskelijat aloitimme opinnot elokuussa 2016 Bovallius -ammattiopistossa. Opiskeltuamme puolitoista vuotta, oppilaitoksemme nimi vaihtui 1.1.2018. Valmistumme tänään Ammattiopisto Spesiasta.

Meistä tuntui opintojen alussa jännittävältä. Kaverit olivat uusia ja eri puolelta Suomea. Monia vaivasi koti-ikävä myös. Henkilökunta ja kaverit auttoivat lieventämään jännitystä ja koti-ikävää.

Saimme nauttia hyvästä ruuasta ja hyvästä oppimisympäristöstä. Pienissä ryhmissä oli yksilöllisiä työtehtäviä, sai apua tehtäviin ja ei tarvinnut opiskella niin itsenäisesti, kuin normi ammattikouluissa.

Opiskelumme aikana saimme mahdollisuuden osallistua opiskelijakunta tai tutor –toimintaan. Näissä molemmissa toimintamuodoissa me opiskelijat olemme saaneet hyvän mahdollisuuden harjoitella yhteisten asioiden hoitamista. Esimerkiksi tapahtumien järjestämistä ja oppilaitoksen esittelyä vieraille.

He, jotka tulivat kauempaa ja joilla oli hankalat kulkuyhteydet, saivat asua Valorannassa. Valorannassa asuvat saivat osallistua vapaa-aikana esim. ratsastukseen, ulkoiluun ja keilaukseen. Joskus kävimme Raksissa syömässä. Valorannassa saimme oppia myös siivousta, pyykinpesua ja muita arkielämän taitoja, jotka auttavat itsenäiseen elämään.

Olen itse opiskellut tuotteen valmistuksen osaamisalalla, jossa tutkintonimikkeenä on artesaani. Se on minusta hieno nimike.

Opintomme ovat olleet monipuoliset ja yksilölliset. Esimerkiksi itse olen oppinut taidebatiikkia, kankaanpainantaa, kankaan marmorointia, maalausta ja värjäämistä kattilassa, kankaankudontaa, huovutusta, saippuan valmistusta, erilaisten sisustus- ja käyttötekstiilien ompelua ja prässäystä teollisuuskoneilla, ryijyn valmistusta, erilaisten kranssien valmistusta, villakukan tekemistä, rasian valmistusta, paperinvalmistusta, kirjansidontaa, korujen tekemistä, korien virkkausta, japanilaista punontatekniikkaa ja japanilaista maaväritekniikkaa.

Osa meistä on lisäksi opiskellut käsillä tekemisen ohjaamista asiakkaille. Esimerkiksi itse olen opiskellut kädentaitojen ohjaamista lapsille työelämäjaksoilla päiväkodeissa.

Olemme oppineet yrittäjämäistä toimintaa tuotteiden valmistamisen ja myymisen kautta. Kehitimme esimerkiksi ryhmässä suuren suosion saaneen Jumppahimon, jonka avulla on kivaa jumppailla. Myös muissa ryhmissä on harjoiteltu yritystoimintaa perustamalla NY-yrityksiä.

Meillä kaikilla tutkintoa opiskelevilla opiskelijoilla on myös YTO-aineita, kuten äidinkieltä, matematiikkaa, kieliä, fysiikkaa ja kemiaa, liikuntaa ja yhteiskuntataitoja. Näiden ansiosta saamme yleissivistystä ja pärjäämme paremmin niin työelämässä kuin arkielämässäkin.

Olemme käyneet omaan alaan liittyvillä opintoretkillä. Retkillä olemme päässeet tutustumaan erilaisiin alan työpaikkoihin, taidekohteisiin ja näyttelyihin. Olen tykännyt opintoretkistä, koska siellä on ollut paljon nähtävää ja koettavaa.

Omaa taiteellista osaamista on ollut mukavaa koota esille näyttelyiksi. Kolmen vuoden opintojen aikana meillä artesaaneilla oli kolme näyttelyä. Yksi oli omassa oppilaitoksessa ja silloin siihen kuului taideteosten lisäksi lyhytelokuva. Toinen näyttely oli Kangasniemen kunnassa. Viimeisin oli Suomen käsityön museon Näytönpaikan näyteikkunoilla Jyväskylän keskustassa. Tämä näyttely päättyi vuoden alussa ja se liittyi yhteistyöprojektiimme Suomen käsityön museon kanssa. Se oli osa pohjoismaista Outsider-taiteen hanketta.

Tärkeä osa opintoja on ollut myös työelämässä oppiminen. Työelämässä oppii oikeita työelämän pelisääntöjä työelämää varten. Työpaikalla olemme myös näyttäneet osaamistamme ammattiosaamisen näytöissä.

Nyt on kaikki opiskeluihin liittyvät työ tehty ja tutkinto saavutettu. Tämä on hieno hetki! Bovallius ja Spesia ovat olleet hyvä paikka oppia. Kiitos siitä kuuluu teille kaikille: opettajille, ohjaajille, johtajille ja muulle henkilökunnalle sekä tietenkin opiskelukavereille.

Toivotan vielä kaikille opinnoistanne valmistuville Onnea ja opinnoissanne jatkaville toivotan onnea opiskeluihin. Hyvää kesää kaikille!