Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja 25 op –koulutus käynnistyy 10.1.2019 Ammattiopisto Spesiassa Jyväskylässä. Koulutuksen sisältö vastaa Neuropsykiatrinen valmentaja ry:n laatusuosituksia ja näin ollen mahdollistaa Neuropsykiatrinen valmentaja -nimikkeen käytön valmistumisen jälkeen.
Koulutuksen keskeiset sisällöt
- Neuropsykiatriset vaikeudet
- Neuropsykiatrisen valmennuksen periaatteet
- Oppimiskäsitykset valmennuksen taustalla
- Voimavara- ja ratkaisukeskeisyys valmennuksessa
- Neuropsykiatriset häiriöt lääketieteen näkökulmasta
- Oppimisvaikeudet
- Arkielämän taitojen ohjaus
- Selkeyttävät, visualisoivat ja strukturoivat keinot valmennuksessa
- Sosiaalisten taitojen ja tunteiden hallinnan ohjaus ja tukeminen
- Perheen tukeminen
- Työskentely verkostojen kanssa
- Palvelujärjestelmä
- Stressinhallinta ja mielenterveyden tukeminen
- Tietoisuustaidot
- Positiivinen psykologia
Toteutustapa
Koulutukseen kuuluu
- 12 lähipäivää
- 2 webinaaripäivää
- 1 työnohjauksellinen päivä
- 2 ohjattua pienryhmätapaamista, á 2 h
- 2-3 vertaisryhmätapaamista
- valmennusharjoittelut
- oppimistehtäviä Moodlerooms-oppimisympäristössä
Lähipäivien aikataulu
- 10.–11.1.2019 klo 9.00-15.30 (kaikissa sama klo)
- 11.–12.2.2019
- 21.–22.3.2019
- 16.4.2019 (webinaari)
- 16.–17.5.2019 (työnohjaukselliset päivät, kukin osallistuja vain toisessa päivässä)
- 15.–16.8.2019
- 5.9.2019 (webinaari)
- 26.–27.9.2019
- 31.10.2019
Ohjattujen tapaamisten tarkat ajankohdat saat tietoosi valinnan jälkeen.
Valmennusharjoittelun myötä opiskelija saa käytännön kokemuksia ja harjaantuu tunnistamaan valmennuksen tarpeita, suunnittelemaan valmennuksen toteutusta ja toteuttamaan valmennusprosessin, arvioimaan valmennusprosessia ja omaa toimintaansa ohjaajana sekä tekemään yhteistyötä perheiden ja palveluverkoston kanssa. Opiskelija valitsee kaksi valmennettavaa, joita hän valmentaa koulutuksen ajan. Opiskelija kirjaa valmennusprosessin. Opiskelija saa välineitä valmennustyöhön lähijaksoilta, kirjallisuuteen perehtymällä, toisilta opiskelijoilta sekä kouluttajilta. Valmennuksen tukena toimivat työnohjaukselliset pienryhmätapaamiset. Koulutukseen osallistujalla tulee olla mahdollisuus koulutuksen aikana harjoitella valmennusta käytännössä oman asiakkaan kanssa.
Kouluttajat
Kouluttajina toimivat Ammattiopisto Spesian erityisen tuen asiantuntijat ja neuropsykiatriset valmentajat. Koulutuksissa käytetään myös ulkopuolisia asiantuntijoita, mm. lääketieteen asiantuntijaa ja kokemusosaajia.
Hakumenettely
Hakulomake koulutukseen on täytettävissä 5.11.2018 klo 8.00 alkaen tässä linkissä: https://www.webropolsurveys.com/S/3DE7030966E2FC77.par. Haku on auki 15.11. asti. Ennen haun alkamista pystyt katsomaan hakulomakkeella kysyttävät asiat tästä: Nepsy hakulomake Jyväskylä (pdf).
Hakukelpoisia ovat opetus- ja kasvatusalalla sekä sosiaali- ja terveysalalla toimivat ammattilaiset. Koulutukseen osallistuvilta edellytetään vähintään AMK-tasoista tutkintoa (ent. opistotaso) em. aloilta sekä vähintään kolmen vuoden työkokemusta alalta. Hakijan tulee olla työssäkäyvä ja pystyä työssään toteuttamaan valmennusharjoittelua.
Koulutukseen valitaan 15 osallistujaa opetustoimesta ja kasvatusalalta sekä 5 osallistujaa sosiaali- ja terveysalalta. Valinnassa huomioidaan eri kouluasteet ja ammattiryhmät. Valituksi voi tulla vain yksi hakija samasta työyhteisöstä. Koulutukseen valitaan osallistujat 50 ensimmäisen kriteerit täyttävän hakijan joukosta. Tasaväkisten hakijoiden kesken valinta suoritetaan arpomalla. Jätämme jonotuspaikoille automaattisesti kolme hakijaa. Huomioithan, että jonotuspaikkatiedusteluihin emme pysty vastaamaan, jonotuspaikan saaneille ilmoitamme asiasta sähköpostiviestillä. Mahdolliset yhteydenotot teknisten kysymysten osalta satu.vuorinen (a) spesia.fi ja muissa hakuun/sisältöön liittyvissä asioissa marika.makinen (a) spesia.fi