Onko hänellä oppimisvaikeuksia vai vain vaikeuksia ymmärtää suomen kieltä? Miksi hän ei muista enää, mitä eilen hänelle opetin? Miksi hän pelkää kritiikkiä? Onko hänellä ADHD vai miksi hän on levoton?

Näihin ja moniin muihinkin mieltä askarruttaviin kysymyksiin etsimme yhdessä vastausta, kun Monikulttuurinen osaaja -hankkeen ensimmäinen koulutuspäivä pyörähti käyntiin marraskuussa. Koulutuksessa jaettiin huolia ja iloa, ihmeteltiin yhdessä ja kuunneltiin toisia. Mietittiin, kuinka kulttuurien eri dimensiot vaikuttavat siihen, millä tavalla maahanmuuttaja kohtaa suomalaisen kulttuurin. Mietimme kielitietoisuutta monesta näkökulmasta. Pohdimme maahanmuuttajien neuropsykiatrisia pulmia ja ylipäätään neuropsykiatristen pulmien, esimerkiksi ADHD:n ja autismin diagnosoinnin tavatonta vaikeutta.

Tuen tarpeen tunnistamista, menetelmiä ja verkostotyötä

Ammattiopisto Spesian koulutus rakentuu kolmesta kokonaisuudesta:

  1. Monikulttuurisen opiskelijan oppiminen ja tuen tarpeen tunnistaminen, 3 op
  2. Menetelmiä monikulttuuriseen ohjaukseen ja opetukseen, 4 op
  3. Verkostot ja yhteistyö monikulttuurisen ohjauksen ja opetuksen perustana, 3 op

Kaikki kolme kokonaisuutta suoritettuasi olet monikulttuurinen osaaja ja saat suorituksestasi todistuksen.

Koulutuksen ensimmäisen kokonaisuuden koulutuspaikat täyttyivät nopeasti ja muihinkin kokonaisuuksiin on ilmaantunut suuri määrä halukkaita osallistujia. Onneksi kaikki koulutusosiot kuitenkin toteutetaan kahteen kertaan. Pidä siis silmällä Ammattiopisto Spesian Asiantuntijapalvelujen koulutuskalenteria, jonne toisen toteutuksen koulutuspäivät ilmestyvät vuodenvaihteen jälkeen. Pääset näin nappaamaan ajoissa koulutuspaikan toiseen toteutukseen, joka starttailee ensi keväänä huhtikuussa!

Koulutuksemme ovat monipuolisia ja käytännönläheisiä. Niissä saat uusinta tietoa monikulttuurisesta opetuksesta, ohjauksesta ja moniammatillisesta yhteistyöstä. Pääset myös keskustelemaan ja jakamaan osaamistasi kollegoiden kanssa.

Nähdään koulutuksissa!

Maarit SorjonenMaarit Sorjonen

Erityisen tuen asiantuntija

Ammattiopisto Spesia