Uudelle opiskelijalle

Infopaketti opiskelunsa aloittavalle

Tervetuloa opiskelijaksi Ammattiopisto Spesiaan!

Tämä infopaketti on tarkoitettu helpottamaan opiskelusi alkua. Olemme koonneet sivulle opiskelun aloitukseen liittyviä keskeisiä asioita ja ohjeita.

Tällä sivulla:

Opiskelupaikan vastaanottaminen kevään 2023 yhteishaussa

Kevään 2023 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 21.2.-21.3.2023. Valintapäätökset julkistetaan 15.6.2023.
Sinulle lähetetään tieto opiskelupaikasta kirjepostilla. Opetushallitus lähettää tiedon myös siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella Opintopolussa.

 • Jos tulit valituksi, ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta viimeistään 29.6.2023.
 • Jos nouset varasijalta ja saat opiskelupaikan, sinun on otettava paikka vastaan kahden (2) viikon sisällä valintapäätöksestä.
 • TÄRKEÄÄ: Opiskelupaikka täytyy ottaa vastaan määräaikaan mennessä, muuten menetät paikan.
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 18.8.2023.

Ota opiskelupaikka vastaan sähköpostissa olevan linkin kautta Opintopolussa. Voit ottaa opiskelupaikan vastaan myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun opintopolku.fi-sivustolla. Kirjautuminen Oma Opintopolkuun vaatii vahvan tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

HUOM! Jos et voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, ota mahdollisimman pian yhteys Spesian opintotoimistoon, p. 010 608 4300.


Wilma-tunnukset ja aloittavan opiskelijan lomake

Ammattiopisto Spesia lähettää uusille opiskelijoille Wilman käyttäjätunnukset valintapäätös-kirjeen mukana. Salasana lähetetään hakijan sähköpostiin.

Käyttäjätunnuksella pääset kirjautumaan Ammattiopisto Spesian Wilmaan. Ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä luot itsellesi uuden salasanan.

Täytä aloittavan opiskelijan lomake Wilmassa!

Aloittavan opiskelijan lomakkeella sinä:

 • päivität omat ja yhteyshenkilöiden tiedot
 • annat tärkeät luvat
 • ilmoitat mahdolliset erityisruokavaliot
 • voit ottaa asuntolapaikan vastaan (jos sinulle on myönnetty paikka).

Tallenna lopuksi tiedot sivun alareunassa olevasta vihreästä painikkeesta.

Wilmasta näet tarkemmat tiedot koulun alkamisesta ja ensimmäisten koulupäivien lukujärjestyksen. Lisäksi Wilmassa on kerrottu koulutuskohtaisista asioista, kuten TELMA -koulutuksen aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Lukuvuoden aloitus 2023

Lukuvuoden 2023 aloituksen aikataulut julkaistaan myöhemmin.

Osoitteet sekä päätoimipaikkojen ja Mikkelin kampuskartat:
Toimipaikat


Spesian järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt varmistavat työrauhan, turvallisuuden ja viihtyvyyden. Säännöt koskevat opiskelijoita, henkilökuntaa ja ammattiopiston alueilla vierailevia henkilöitä. Lue lisää Järjestyssäännöt-sivulta.

Opiskelija-asuntolaan on laadittu omat järjestyssäännöt, jotka löydät Tietoa asumisesta -sivulta

 


Opintososiaaliset etuudet ja toimeentulo opintojen aikana

Opiskelu Ammattiopisto Spesiassa on maksutonta. Koulupäivien aikana saat myös ilmaisen lounaan ja päiväkahvin. Oppimateriaalit ja työvaatteet ovat opiskelijoille maksuttomia.

Opiskeluun liittyvät tukiasiat kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen opintojen alkamista. Suurin osa Ammattiopisto Spesian opiskelijoista on oikeutettuja saamaan opiskeluajalta Kelan kuntoutusrahaa tai opintotukea. Osalla voi olla käytössään myös muita tukimuotoja. Alla on esitelty yleisimmät vaihtoehdot.

Kelan Pikaopas opintoetuuksiin -sivulle on koottu tärkeimmät Kela-asiat aikajärjestyksessä.

Nuorten kuntoutusraha
 • Kela voi myöntää opintojen ajaksi nuoren kuntoutusrahaa (16-19-vuotiaat).
 • Hakemuksen liitteeksi tarvitaan tuore (alle 1 vuosi sitten päivätty) lääkärin B-lausunto.
 • Nuoren kuntoutusrahaa maksetaan opiskelun tai muun työelämään tähtäävän kuntoutuksen ajalta.
 • Tarkista Kelan sivulta, voitko saada nuorten kuntoutusrahaa.
Kuntoutusraha
 • Kelalta on mahdollisuus saada ammatillista kuntoutusta (yli 20-vuotiaat).
 • Ammatillinen kuntoutus voidaan myöntää, kun työkyky tai mahdollisuudet valita ammatti tai työ ovat heikentyneet vamman vuoksi tai niiden arvioidaan lähivuosina heikentyvän.
 • Ammatillisen kuntoutuksen aikainen etuus on kuntoutusraha.
 • Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto.
 • Lisätietoja Kelan sivuilta
 • Tarkista Kelan sivuilta, voitko saada kuntoutusrahaa.
Opintotuki
Alennusta koulumatkoihin
 • Voit saada opiskelijana alennusta koulumatkoihin
 • Koulun alkaessa saat oppilaitokselta opiskelutodistuksen, jolla voit väliaikaisesti todistaa opiskelijana olosi
 • Eri palveluntuottajilla on omat vaihtelevat sääntönsä opiskelun todistamisesta. Voit perehtyä tarkemmin ehtoihin:
  • VR: www.vr.fi
  • Matkahuolto: www.matkahuolto.fi
  • HSL: www.hsl.fi
Kelan koulumatkatuki

Koulumatkatukea voi kesäkuusta alkaen hakea verkkohakemuksella OmaKelassa.

Sähköisellä hakemuksella haetaan koulumatkatukea 1.8.2023 alkaen tehtäviin matkoihin. OmaKelaan kirjautuminen vaatii hakijalta omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne kannattaa hankkia riittävän ajoissa, jotta hakeminen onnistuu verkossa ennen uuden lukuvuoden alkua.

Uudet opiskelijat voivat hakea tukea heti, kun ovat saaneet tiedon opiskelupaikasta. Sähköinen hakemus ei vaadi liitteitä.

Kaikille opiskelijoille yhteiset ehdot 

 • Opiskelija saa kalenterikuukaudelta
  • täysimääräisen tuen, jos hänellä on vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa
  • puolet täysimääräisestä tuesta, jos hänellä on 10-14 matkapäivää kuukaudessa.

Oppivelvollisuuslain mukaista maksutonta koulutusta suorittavat opiskelijat  (alle 18 vuotiaat opiskelijat)

 • Opiskelijoilla ei ole tuessa omaa maksuosuutta 
 • Lipputuotteelle ei ole määritelty vähimmäishintaa
 • Yhdensuuntainen koulumatka on oltava vähintään 7 km

Muut opiskelijat (opintojaan toisella asteella jatkavat, ei oppivelvolliset)

 • Opiskelija maksaa itse oman maksuosuuden (omavastuun) koulumatkoista.
 • Yhdensuuntainen koulumatka on oltava vähintään 10 km ja kustannukset kuukaudessa ylittävät 54 euroa tai puolen kuukauden lipussa 27 euroa.
 • Oma maksuosuus (omavastuu) on:
  • täysimääräinen tuki: 43 e/kk
  • puolet täysimääräisestä tuesta: 21,50 e/kk
Vammaispalvelun mukaiset kuljetuspalvelut

Sinulla saattaa olla oikeus saada vammaispalvelun mukaista kuljetuspalvelua, jos sinulla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa tai et voi vamman tai sairauden puolesta käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä. Vammaispalvelun korvaamista matkoista ei voi saada koulumatkatukea.

Asiasta kannattaa olla yhteydessä kunnan vammaispalveluun hyvissä ajoin ennen koulun alkua. 
Kuljetuspalveluita haetaan oman kotikunnan vammaispalveluiden sosiaalityöntekijältä.

Lisää tietoa kuljetuspalvelun hakemisesta voit kysyä Spesian kuraattoreilta.

 

Opiskelijakortti

Opintojen alettua voit hankkia itsellesi SAKKI-, OSKU– tai Slice-opiskelijakortin, jolla todistat olevasi opiskelija. Slice on mobiilisovellus ja opiskelijaetupalvelu. Opiskelijakorteilla voi saada monenlaisia alennuksia tai etuisuuksia.


Asuminen

Ammattiopisto Spesia tarjoaa asumismahdollisuuden Jyväskylässä, Järvenpäässä, Pieksämäellä ja Turussa. Asuminen on tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa tai vaikeiden kulkuyhteyksien päästä. Tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Asuntoloissa voi majoittua lukuvuoden ajan opiskelupäivinä. Asuntolat ovat auki maanantaista perjantaihin, viikonloppuna ja loma-aikoina kiinni. Asuntolat aukeavat maanantaina kello 8.00 ja sulkeutuvat perjantaisin klo 15:00 mennessä.

Asuminen Ammattiopisto Spesiassa on maksutonta. Asumisesta peritään 100 € takuumaksu, joka palautetaan asumisen päättyessä. Opiskelija voi ostaa aamiaisen, päivällisen ja iltapalan oppilaitoksesta.

Asumisen paikan vastaanottaminen

Jos olet hakenut asuntolapaikkaa, saat asuntolapaikkapäätöksen Spesian valintakirjeessä.

Asuntolapaikka otetaan vastaan Wilmassa, Aloittavan opiskelijan lomakkeella, jossa on myös tieto asuntolapaikasta (toimipaikka).

Asuntolapaikka myönnetään aina yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja asuntolassa on kolmen kuukauden koeaika. Mikäli olet saanut kielteisen päätöksen asuntolapaikasta ja asuntolan tarve on edelleen ajankohtainen, ole yhteydessä oman paikkakunnan palvelupäällikköön elokuun alussa.

Asumispaikkaa voit hakea myös lukuvuoden aikana Wilmasta löytyvällä lomakkeella.

 

Saapuminen asuntolaan ja tarkemmat tiedot

Voit saapua asuntolaan opintoja edeltävänä päivänä. Jos saavut myöhemmin tai sinulla on kysymyksiä majoittumisesta, olethan yhteydessä omaan asuntolaasi. Huoltajat voivat tutustua asuntolaan mahdollisten korona-rajoitusten puitteissa.

Saapumisen aikataulu, yhteystiedot ja ohjeet mukaan otettavista asioista löytyvät asumisen sivuilta, oman paikkakunnan kohdalta.

Tietoa asumisesta


Aamu- ja iltapäivätoiminta Spesiassa

Ammattiopisto Spesian työhön ja itsenäiseen elämään (TELMA) valmentavan koulutuksen kotona asuvilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea paikkaa oppilaitoksen järjestämään aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Aamu- ja iltapäivätoiminta on ohjattua ja valvottua oppilaitoksen tiloissa tapahtuvaa toimintaa.

Toiminta toteutetaan tarkoituksenmukaisissa ryhmissä, joissa lähtökohtana on noin 10 hengen ryhmät. Aamu- ja iltapäivätoiminta on vapaa-ajalle tyypillistä, palauttavaa ryhmässä tapahtuvaa toimintaa. Päivittäistoiminnoissa ohjaajia on noin yksi työntekijä neljää opiskelijaa kohden. Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuttaessa, toimitaan ja vietetään aikaa ryhmässä.

Toimintaan osallistuville opiskelijoille tarjotaan pieni aamupala opiskelijaravintolassa noin klo 8.00 (aamupuuro ja mehukeitto) ja välipala noin klo 14.45–15 (hedelmä, voileipä, jogurtti tai vastaava).

Hinnoittelu ja laskutus

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen edellyttää hyvinvointialueen maksusitoumusta. Tarkemmat tiedot maksusitoumusta varten lähetetään paikan saaville. Hinta on korkeampi mikäli opiskelijalla on tarve henkilökohtaiseen ohjaukseen aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Aamu – ja iltapäivätoiminnassa on yhden kuukauden irtisanomisaika. Paikan irtisanominen tehdään Wilman kautta.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään kolmessa toimipaikassa

Toimintaa järjestetään Jyväskylässä, Järvenpäässä ja Turussa. Lisätietoja aamu- ja iltapäivätoiminnasta antavat palvelupäällliköt:

 • Järvenpää: Triin Vares p.044 7650 542
 • Turku: Tea Kiviluoma p. 050 4109 442
 • Jyväskylä: Johanna Huttunen, p. 0400 651 787

Aikataulut

Jyväskylä

Jyväskylän toimipaikassa toimintaa järjestetään:

 • aamupäivisin maanantaina klo 7.45-10.00
 • iltapäivisin
  • maanantaista keskiviikkoon klo 14.15–16.15
  • torstaisin klo 13.15–16.15
  • perjantaisin klo 12.15–16.15
Järvenpää

Järvenpään toimipaikassa toimintaa järjestetään:

• maanantaisin klo 7.45–10.00 ja 14.15–16.15
• tiistai-torstai klo 7.45–9.00 ja 14.15–16.15
• perjantaisin klo 7.45–9.00 ja 13.1516.15

Toiminta järjestetään Järvenpään kampuksella Einola-rakennuksessa, osoitteessa:
Mannilantie 27, 04400 Järvenpää.

Turku

Turun toimipaikassa toimintaa järjestetään:

• maanantaisin klo 7.45–10.00 ja 14–16.15
• tiistai–perjantai klo 14–16.15

Toiminta järjestetään osoitteessa Vähäheikkiläntie 50, 20810 Turku.


Kotiväenillat

Kotiväenilta on tarkoitettu opiskelijoiden huoltajille. Kotiväenillassa kerrotaan Ammattiopisto Spesian toiminnasta, oppilaitoksen tarjoamista palveluista ja käydään läpi yhteisiä pelisääntöjä. Illan aikana tapaatte opiskelijoiden kanssa työskenteleviä työntekijöitä. Kotiväenillat järjestetään lukuvuoden alkaessa.

Jyväskylä
TELMA, TUVA ja Tutkintoon johtava koulutus: keskiviikko 30.8.2023 klo 17.30 – 19.00, Vasarakadulla ja Teams -yhteys

Järvenpää
TELMA ja TUVA: keskiviikko 30.8.2023 klo 18.00 – 20.00
Tutkintoon johtava koulutus: tiistai 29.8.2023 klo 18.00 – 20.00

Pieksämäki
Valmentava/tutkinto: keskiviikko 6.9.2023 klo 18.00 – 19.00
Savonlinna, Mikkeli ja Kotka osallistuvat tähän etäyhteyksin tai pitävät erillisiä kotiväeniltoja erikseen sovitusti

Rauma
TELMA: tiistai 15.8. klo 17.30 – 18.30, Teams -yhteys
TUVA: keskiviikko 23.8 klo 17.30 – 18.30, Syväraumankatu 35 ja Teams -yhteys

Turku
TELMA: keskiviikko 16.8. klo 17.30 – 18.30, Teams -yhteys
TUVA: tiistai 15.8 klo 17.30 – 18.30, Läntinen pitkäkatu 35, 5 krs
Tutkintoon johtava koulutus: tiistai 12.9. klo 18.00 – 19.00, Vähäheikkiläntie 50

Uusikaupunki
TELMA: tiistai 15.8. klo 17.30-18.30, Teams -yhteys