Uudelle opiskelijalle

Infopaketti opiskelunsa aloittavalle

Tervetuloa opiskelijaksi Ammattiopisto Spesiaan!

Tämä infopaketti on tarkoitettu helpottamaan opiskelusi alkua. Olemme koonneet sivulle opiskelun aloitukseen liittyviä keskeisiä asioita ja ohjeita.

Tällä sivulla:

Opiskelupaikan vastaanottaminen kevään 2024 yhteishaussa

Kevään 2024 perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaun hakuaika on 20.2.-19.3.2024. Valintapäätökset julkistetaan 13.6.2024.
Sinulle lähetetään tieto opiskelupaikasta kirjepostilla. Opetushallitus lähettää tiedon myös siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella Opintopolussa.

 • Jos tulit valituksi, ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta viimeistään 27.6.2024.
 • Jos nouset varasijalta ja saat opiskelupaikan, sinun on otettava paikka vastaan kahden (2) viikon sisällä valintapäätöksestä.
 • TÄRKEÄÄ: Opiskelupaikka täytyy ottaa vastaan määräaikaan mennessä, muuten menetät paikan.
 • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 16.8.2024.

Ota opiskelupaikka vastaan sähköpostissa olevan linkin kautta Opintopolussa. Voit ottaa opiskelupaikan vastaan myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun opintopolku.fi-sivustolla. Kirjautuminen Oma Opintopolkuun vaatii vahvan tunnistautumisen, esimerkiksi verkkopankkitunnukset.

HUOM! Jos et voi ottaa paikkaa vastaan sähköisesti, ota mahdollisimman pian yhteys Spesian opintotoimistoon, p. 010 608 4300.


Opiskelijan Wilma-tunnukset ja aloittavan opiskelijan lomake

Ammattiopisto Spesia lähettää uusille opiskelijoille Wilman käyttäjätunnukset valintapäätös-kirjeen mukana. Salasana lähetetään hakijan sähköpostiin.
Käyttäjätunnuksella pääset kirjautumaan Ammattiopisto Spesian Wilmaan. Ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä luot itsellesi uuden salasanan.

Huoltajan Wilma-tunnukset

Huoltaja pystyy luomaan omat tunnukset Suomi.fi -palvelussa vasta kun opiskelija on aloittanut opiskelun oppilaitoksessa. Tunnukset on tärkeä luoda mahdollisimman pian, jotta huoltaja voi antaa huollettavaansa koskevat lupatiedot oppilaitokselle. Huoltajan Wilma -ohjeet löytyy osoitteesta: www.spesia.fi/opiskelu/wilma

Täytä aloittavan opiskelijan lomake Wilmassa!

Aloittavan opiskelijan lomakkeella sinä:

 • päivität omat ja yhteyshenkilöiden tiedot
 • annat tärkeät luvat
 • ilmoitat mahdolliset erityisruokavaliot
 • voit ottaa asuntolapaikan vastaan (jos sinulle on myönnetty paikka).

Tallenna lopuksi tiedot sivun alareunassa olevasta vihreästä painikkeesta.

Wilmasta näet tarkemmat tiedot koulun alkamisesta ja ensimmäisten koulupäivien lukujärjestyksen. Lisäksi Wilmassa on kerrottu koulutuskohtaisista asioista, kuten TELMA -koulutuksen aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

Lukuvuoden aloitus 2024

Katso oman paikkakuntasi kohdalta, missä ja moneltako opiskelusi alkaa. Suurimmalla osalla lukuvuosi alkaa keskiviikkona 7.8.2024, mutta muutamalla ryhmällä lukuvuosi alkaa 8.8.2024.

Lukuvuoden aloitus

Osoitteet sekä päätoimipaikkojen ja Mikkelin kampuskartat:

Toimipaikat


Spesian järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt varmistavat työrauhan, turvallisuuden ja viihtyvyyden. Säännöt koskevat opiskelijoita, henkilökuntaa ja ammattiopiston alueilla vierailevia henkilöitä. Lue lisää Järjestyssäännöt-sivulta.

Opiskelija-asuntolaan on laadittu omat järjestyssäännöt, jotka löydät Tietoa asumisesta -sivulta

 


Opintososiaaliset etuudet ja toimeentulo opintojen aikana

Opiskelu Ammattiopisto Spesiassa on maksutonta. Koulupäivien aikana saat myös ilmaisen lounaan ja päiväkahvin. Oppimateriaalit ja työvaatteet ovat opiskelijoille maksuttomia.

Opiskeluun liittyvät tukiasiat kannattaa hoitaa kuntoon jo ennen opintojen alkamista, sillä KELA ei enää maksa takautuvasti kaikkia tukia. 
Suurin osa Ammattiopisto Spesian opiskelijoista on oikeutettuja saamaan opiskeluajalta Kelan kuntoutusrahaa tai opintotukea. Osalla voi olla käytössään myös muita tukimuotoja. Alla on esitelty yleisimmät vaihtoehdot.

Kelan Pikaopas opintoetuuksiin -sivulle on koottu tärkeimmät Kela-asiat aikajärjestyksessä. Kuraattorit auttavat tarvittaessa tukiasioissa, p. 010 608 4100.

Nuorten kuntoutusraha
 • Kela voi myöntää opintojen ajaksi nuoren kuntoutusrahaa (16-19-vuotiaat).
 • Hakemuksen liitteeksi tarvitaan tuore (alle 1 vuosi sitten päivätty) lääkärin B-lausunto.
 • Nuoren kuntoutusrahaa maksetaan opiskelun tai muun työelämään tähtäävän kuntoutuksen ajalta.
 • Tarkista Kelan sivulta, voitko saada nuorten kuntoutusrahaa.
 • Hallitus on kaavaillut muutoksia nuorten kuntoutusrahaan alle 18 -vuotiaiden osalta. Tiedotamme tästä heti kun saamme asiasta lisätietoa.
Kuntoutusraha
 • Kelalta on mahdollisuus saada ammatillista kuntoutusta (yli 20-vuotiaat).
 • Ammatillinen kuntoutus voidaan myöntää, kun työkyky tai mahdollisuudet valita ammatti tai työ ovat heikentyneet vamman vuoksi tai niiden arvioidaan lähivuosina heikentyvän.
 • Ammatillisen kuntoutuksen aikainen etuus on kuntoutusraha.
 • Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärin B-lausunto.
 • Lisätietoja Kelan sivuilta
 • Tarkista Kelan sivuilta, voitko saada kuntoutusrahaa.
Opintotuki
Alennusta koulumatkoihin
 • Voit saada opiskelijana alennusta koulumatkoihin
 • Opiskelija-alennusta varten sinun on esitettävä lipunmyyjälle virallinen opiskelutodistus tai voimassa oleva opiskelukortti, esim. SLICE.
 • Koulun alkaessa saat oppilaitokselta opiskelutodistuksen, jolla voit väliaikaisesti todistaa opiskelijana olosi
 • Eri palveluntuottajilla on omat vaihtelevat sääntönsä opiskelun todistamisesta. Voit perehtyä tarkemmin ehtoihin:
  • VR: www.vr.fi
  • Matkahuolto: www.matkahuolto.fi
  • HSL: www.hsl.fi
Kelan koulumatkatuki

Koulumatkatukea voi hakea verkkohakemuksella OmaKelassa.

Koulumatkatukea haetaan sähköisellä hakemuksella OmaKelassa. OmaKelaan kirjautuminen vaatii hakijalta omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne kannattaa hankkia riittävän ajoissa, jotta hakeminen onnistuu verkossa ennen uuden lukuvuoden alkua.

Uudet opiskelijat voivat hakea tukea heti, kun ovat saaneet tiedon opiskelupaikasta. Sähköinen hakemus ei vaadi liitteitä.

Kaikille opiskelijoille yhteiset ehdot

 • Opiskelija saa kalenterikuukaudelta
  • täysimääräisen tuen, jos hänellä on vähintään 15 matkapäivää kuukaudessa
  • puolet täysimääräisestä tuesta, jos hänellä on 10-14 matkapäivää kuukaudessa.

Oppivelvollisuuslain mukaista maksutonta koulutusta suorittavat opiskelijat  (alle 18 vuotiaat opiskelijat)

 • Opiskelijoilla ei ole tuessa omaa maksuosuutta
 • Lipputuotteelle ei ole määritelty vähimmäishintaa
 • Yhdensuuntainen koulumatka on oltava vähintään 7 km

Muut opiskelijat (opintojaan toisella asteella jatkavat, ei oppivelvolliset)

 • Opiskelija maksaa itse oman maksuosuuden (omavastuun) koulumatkoista.
 • Yhdensuuntainen koulumatka on oltava vähintään 10 km ja kustannukset kuukaudessa ylittävät 54 euroa tai puolen kuukauden lipussa 27 euroa.
 • Oma maksuosuus (omavastuu) on:
  • täysimääräinen tuki: 43 e/kk
  • puolet täysimääräisestä tuesta: 21,50 e/kk
Vammaispalvelun mukaiset kuljetuspalvelut

Sinulla saattaa olla oikeus saada vammaispalvelun mukaista kuljetuspalvelua, jos sinulla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa tai et voi vamman tai sairauden puolesta käyttää julkisia joukkoliikennevälineitä. Vammaispalvelun korvaamista matkoista ei voi saada koulumatkatukea.

Asiasta kannattaa olla yhteydessä kunnan vammaispalveluun hyvissä ajoin ennen koulun alkua. 
Kuljetuspalveluita haetaan oman kotikunnan vammaispalveluiden sosiaalityöntekijältä.

Lisää tietoa kuljetuspalvelun hakemisesta voit kysyä Spesian kuraattoreilta.

 

Opiskelijakortti

Opintojen alettua voit hankkia itsellesi SAKKI-, OSKU– tai Slice-opiskelijakortin, jolla todistat olevasi opiskelija. Slice on mobiilisovellus ja opiskelijaetupalvelu. Opiskelijakorteilla voi saada monenlaisia alennuksia tai etuisuuksia.


Asuminen

Ammattiopisto Spesia tarjoaa asumismahdollisuuden Jyväskylässä, Järvenpäässä, Pieksämäellä ja Turussa. Asuminen on tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, jotka tulevat kaukaa tai vaikeiden kulkuyhteyksien päästä. Tarve arvioidaan yksilöllisesti.

Asuntoloissa voi majoittua lukuvuoden ajan opiskelupäivinä. Asuntolat ovat auki maanantaista perjantaihin, viikonloppuna ja loma-aikoina kiinni. Asuntolat aukeavat maanantaina kello 8.00 ja sulkeutuvat perjantaisin klo 15:00 mennessä.

Asuminen Ammattiopisto Spesiassa on maksutonta. Asumisesta peritään 100 € takuumaksu, joka palautetaan asumisen päättyessä. Opiskelija voi ostaa aamiaisen, päivällisen ja iltapalan oppilaitoksesta.

Asumisen paikan vastaanottaminen

Jos olet hakenut asuntolapaikkaa, saat asuntolapaikkapäätöksen Spesian valintakirjeessä.

Asuntolapaikka otetaan vastaan Wilmassa, Aloittavan opiskelijan lomakkeella, jossa on myös tieto asuntolapaikasta (toimipaikka).

Asuntolapaikka myönnetään aina yhdeksi lukuvuodeksi kerrallaan ja asuntolassa on kolmen kuukauden koeaika. Mikäli olet saanut kielteisen päätöksen asuntolapaikasta ja asuntolan tarve on edelleen ajankohtainen, ole yhteydessä oman paikkakunnan palvelupäällikköön elokuun alussa.

Asumispaikkaa voit hakea myös lukuvuoden aikana Wilmasta löytyvällä lomakkeella.

 

Saapuminen asuntolaan ja tarkemmat tiedot

Voit saapua asuntolaan opintoja edeltävänä päivänä. Jos saavut myöhemmin tai sinulla on kysymyksiä majoittumisesta, olethan yhteydessä omaan asuntolaasi. Huoltajat voivat tutustua asuntolaan mahdollisten korona-rajoitusten puitteissa.

Saapumisen aikataulu, yhteystiedot ja ohjeet mukaan otettavista asioista löytyvät asumisen sivuilta, oman paikkakunnan kohdalta.

Tietoa asumisesta


Aamu- ja iltapäivätoiminta Spesiassa

Ammattiopisto Spesian työhön ja itsenäiseen elämään (TELMA) valmentavan koulutuksen kotona asuvilla opiskelijoilla on mahdollisuus hakea paikkaa oppilaitoksen järjestämään aamu- ja iltapäivätoimintaan.

Aamu- ja iltapäivätoiminta on ohjattua ja valvottua oppilaitoksen tiloissa tapahtuvaa toimintaa.

Toiminta toteutetaan tarkoituksenmukaisissa ryhmissä, joissa lähtökohtana on noin 10 hengen ryhmät. Aamu- ja iltapäivätoiminta on vapaa-ajalle tyypillistä, palauttavaa ryhmässä tapahtuvaa toimintaa. Päivittäistoiminnoissa ohjaajia on noin yksi työntekijä neljää opiskelijaa kohden. Aamu- ja iltapäivätoimintaan osallistuttaessa, toimitaan ja vietetään aikaa ryhmässä.

Toimintaan osallistuville opiskelijoille tarjotaan pieni aamupala opiskelijaravintolassa noin klo 8.00 (aamupuuro ja mehukeitto) ja välipala noin klo 14.45–15 (hedelmä, voileipä, jogurtti tai vastaava).

Hinnoittelu ja laskutus

Aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestäminen edellyttää hyvinvointialueen maksusitoumusta. Tarkemmat tiedot maksusitoumusta varten lähetetään paikan saaville. Hinta on korkeampi mikäli opiskelijalla on tarve henkilökohtaiseen ohjaukseen aamu- ja iltapäivätoiminnassa. Aamu – ja iltapäivätoiminnassa on yhden kuukauden irtisanomisaika. Paikan irtisanominen tehdään Wilman kautta.

Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään kolmessa toimipaikassa

Toimintaa järjestetään Jyväskylässä, Järvenpäässä ja Turussa. Lisätietoja aamu- ja iltapäivätoiminnasta antavat palvelupäällliköt:

 • Järvenpää: Triin Vares p.044 7650 542
 • Turku: Tea Kiviluoma p. 050 4109 442
 • Jyväskylä: Kirsi Teppo p. 040 768 5252

Aikataulut

Jyväskylä

Jyväskylän toimipaikassa toimintaa järjestetään:

 • aamupäivisin maanantaina klo 7.45-10.00
 • iltapäivisin
  • maanantaista keskiviikkoon klo 14.15–16.15
  • torstaisin klo 13.15–16.15
  • perjantaisin klo 12.15–16.15
Järvenpää

Järvenpään toimipaikassa toimintaa järjestetään:

• maanantaisin klo 7.45–10.00 ja 14.15–16.15
• tiistai-torstai klo 7.45–9.00 ja 14.15–16.15
• perjantaisin klo 7.45–9.00 ja 13.15–16.15

Aamupäivätoiminta järjestetään Kuntola rakennuksessa, Yhteiskouluntie 2.
Iltapäivätoiminta järjestetään opiskelijaravintola Pausissa, Mannilantie 27.

Turku

Turun toimipaikassa toimintaa järjestetään:

• maanantaisin klo 7.45–10.00 ja 14–16.15
• tiistai–keskiviikko klo 14.00-16.15
• torstai klo 13.00-16.15
• perjantai klo 11.30–16.15

Toiminta järjestetään osoitteessa Vähäheikkiläntie 50, 20810 Turku.


Kotiväenillat

Kotiväenilta on tarkoitettu opiskelijoiden huoltajille. Kotiväenillassa kerrotaan Ammattiopisto Spesian toiminnasta, oppilaitoksen tarjoamista palveluista ja käydään läpi yhteisiä pelisääntöjä. Illan aikana tapaatte opiskelijoiden kanssa työskenteleviä työntekijöitä. Kotiväenillat järjestetään lukuvuoden alkaessa.

Helsingin kotiväenillat

TUVA
Verkosto- ja kotiväenillat: 14. ja 15.8. kello 16.30 – 18.00

Jyväskylän kotiväenillat

TELMA, TUVA ja tutkintotavoitteinen koulutus   

 • 3.9. klo 17.30-19.00, Hybriditoteutus: Teams sekä Opiskelijaravintola Paussi (Vasarakatu 27, Jyväskylä), sisäänkäynti Puuilon puoleisesta pääovesta.
Järvenpään kotiväenillat

Valmentava koulutus
28.8.2024 klo 18-20, Kuntolan liikuntasali tai aula (Yhteiskouluntie 2)

Tutkintoon johtava koulutus
27.8.2024 klo 18-19.30, Kuntolan liikuntasali tai aula (Yhteiskouluntie 2)

 

Kaarinan kotiväenillat

Tutkintoon johtava koulutus
4.9.2024 klo 17.30-18.30, Teams sekä Auditorio (Vähäheikkiläntie 50, Turku, pääovesta sisäänkäynti)

Pieksämäen kotiväenillat

 Valmentava ja tutkintoon johtava koulutus
 10.9. klo 18-19, Teams 

 

Rauman kotiväenillat

TELMA
28.8. klo 17.30-19.00, Hybriditoteutus: Teams sekä Rauman toimipaikka (Syväraumankatu 27)

TUVA
27.8 klo 17-18, Hybriditoteutus: Teams sekä Auditorio (Vähäheikkiläntie 50, Turku,  pääovesta sisäänkäynti)

Turun kotiväenillat

TELMA 
21.8, klo 17.30-19, Teams

TUVA
27.8, klo 17-18, hybriditoteutus: Teams sekä Auditorio (Vähäheikkiläntie 50, pääovesta sisäänkäynti)

Tutkintoon johtava koulutus
4.9.2024, klo 17.30-18.30, hybriditoteutus: Teams sekä Auditorio (Vähäheikkiläntie 50, pääovesta sisäänkäynti)

Uudenkaupungin kotiväenillat

TELMA
28.8. klo 17.30-19, Hybriditoteutus: Teams sekä Uudenkaupungin toimipaikka (Rantakatu 15)