Kuva Edla Inkilän tilaisuudesta. Kuvassa teksti

Talousasiat ovat osana jokaisen arkea, ja näin ollen tärkeä osa myös nuorten elämää. Tutkimusten mukaan itsenäistymistä läpikäyvät nuoret ovat erityinen riskiryhmä henkilökohtaista taloudenhoitoa tarkasteltaessa. Liian moni on pulassa esimerkiksi pikavippien kanssa. Nuorten talousosaamiseen kannattaa siis panostaa viimeistään toisen asteen opinoissa!  

Kuluvan kevään aikana TAT (Talous ja nuoret) järjestää Spesian toimipisteissä esittelyn työelämä- ja taloustaidoista. Työelämälähettiläs Edla Inkilä johdattaa nuoret teeman pariin videoita, oheismateriaalia ja yhteisiä keskusteluita hyödyntäen.

Mun elämä, mun rahat – opettajien talousosaamisen tutkimuksen ja raportin (2019) mukaan opettajien mielestä ammatillisissa oppilaitoksissa taloustaitojen opetus on välttävää tasoa. Samaa mieltä ovat myös oppilaat. Opettajat ovat toivoneet yhteistyötä ulkopuolisen tahon kanssa taloustaitoihin liittyen. Tähän toiveeseen vastaa kiertueen pääesiintyjä Edla TATista. 

Edla kertoo kuinka pienistäkin puroista voi koostua isoja virtoja. Esimerkkinä hän käyttää kahdenkolmen euron karkkipussin ostamista viikossa. Vuositasolla hammaspeikkoakin houkuttelevista karkkiostoksista kertyy 312 euroa.

Saamme myös kuulla kuinka nopeasti maksamattomien laskujen kokonaissumma kasvaa ja kuinka maksuhäiriömerkintä vaikuttaa päivittäiseen elämään. 

Edla kertoo talousasioiden olleen aina lähellä sydäntään. Entisenä TE-toimiston työntekijänä etenkin nuorten työllistäminen ja siihen liittyvät haasteet ovat Edlalle tärkeitä. Nykyisessä työssään Edla kokee parhaaksi uusien ihmisten kohtaamisen, johon liittyen Edlalla onkin hyvä neuvo nuorille: 

– Et voi koskaan tietää kuinka kohtaamasi ihminen vaikuttaa elämääsi nyt tai myöhemmin. Tapaaminen voi johtaa minne tahansa, se voi poikia jotain myöhemmin elämässä. Kannattaa siis panostaa jokaiseen kohtaamiseen hyvin. Silloin itselle jää hyvä mieli ja kohdattava saa nuoresta positiivisen vaikutelman, joka voi kantaa pitkällekin. 

Kiertue matkaa Järvenpäästä Pieksämäelle (5.4), sieltä edelleen Jyväskylään (10.4.) ja viimeisenä Turkuun (14.5). Ei muuta kuin lompakon nyörit umpisolmuun ja kuuntelemaan!