Näkökulmia vaativaan erityiseen tukeen. Päivi Tanner työskentelee erityisen tuen asiantuntijana Ammattiopisto Spesiassa. Hän kehittää, kouluttaa ja tukee ammatillisia oppilaitoksia toteuttamaan erityisen tuen ja vaativan erityisen tuen tehtäväänsä.


Peruskoulusta toiselle asteelle siirtyminen on jännittävä vaihe jokaisen nuoren elämässä. Etenkin, jos koulunkäyntiin on liittynyt haasteita tai erityisen tuen tarpeita. Tällöin nuoren, hänen perheensä ja nuorta ohjaavien ammattilaisten mielessä voi olla huolta ja kysymyksiä.

Kysymykset liittyvät usein juuri tuen saamiseen, esimerkiksi:

  • Jatkuuko tuki ammattikoulussa tai lukiossa samanlaisena kuin peruskoulussa?
  • Onko sitä mahdollisuus saada lisää?
  • Minkälaista tukea voi saada ja keneltä?
  • Onko tuen saamisessa alueellisia tai oppilaitoskohtaisia eroja?

Oppimisen tuen uudistukset työn alla

Perusopetuksessa annettava oppimisen tuki ja sen järjestäminen on selkeästi määritelty perusopetuslaissa. Oppimisen tuen järjestelmää ollaan parhaillaan uudistamassa. Uusi laki astuu voimaan 1.8.2025. Suurimpina muutoksina nykyiseen on hallinnollisen työn väheneminen, tuen portaiden poistuminen ja painotus ennaltaehkäisevän tukeen. Tavoitteena on, että tuki toteutuu kaikissa kouluissa nykyistä yhdenvertaisemmin. Tulossa olevia muutoksia viedään jo vauhdilla käytäntöön peruskoulujen arjessa.

Myös toisen asteen oppimisen tuki uudistuu. Lukiokoulutuksen uusi oppimisen tuen lainsäädäntö astuu voimaan niin ikään 1.8.2025 ja ammatillisen koulutuksen laki vuotta myöhemmin 1.8.2026.

Tukea oppimiseen matalalla kynnyksellä

Ammatillisen koulutuksen uudistuksessa painottuvat ennakoivat tukitoimet ja tavoitteena on, että voimakkaampaa tukea tarvittaisiin jatkossa vähemmän. Kaikilla opiskelijoilla on oikeus oppimisen tukeen ja sitä pitää olla saatavilla helposti.  Tuen antamiseen osallistuu koko henkilöstö, jokainen opettaja ja opiskeluhuollon toimija. Tärkeää on, että opiskelija saa riittävästi tukea jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin haasteet ehtivät kasaantua.

Oppimisen tuki korvaa OPVA-opinnot

Lainsäädännön muuttuessa oppimisen tuki korvaa nykyiset oppimisvalmiuksia tukevat OPVA-opinnot. OPVA:ssa kehitettyjä hyviä malleja voidaan näin hyödyntää laajemmin oppimisen tuessa. Enemmän tukea tarvitsevien opiskelijoiden on mahdollista saada erityistä tukea tavallisissa ammatillisissa oppilaitoksissa ja vaativaa erityistä tukea ammatillisissa erityisoppilaitoksissa. Vaativaan erityiseen tukeen ei ole tulossa muutoksia.

Tavallinen amis vai erityisamis?

Perusopetuksesta toiselle asteelle siirtyminen – etenkin, jos opiskelijalla on tuen tarpeita – vaatii nuoren yksilöllisten tarpeiden ymmärtämistä sekä huolellista arviointia ja yhteistyötä. Sopivan koulutusalan ja oppimisympäristön löytäminen on keskeinen osa tuen suunnittelua. On arvioitava, pärjääkö opiskelija tavallisessa ammattikoulussa tuettuna vai tarvitseeko hän vaativaa erityistä tukea, jota saa ammatillisessa erityisoppilaitoksessa.

Kun hakijalla on laaja-alaisia ja pitkäkestoisia tuen tarpeita ja hän tarvitsee räätälöidyn oppimisympäristön, on perusteltua hakea opiskelupaikkaa ammatillisesta erityisoppilaitoksesta. Siellä opiskelijan on mahdollista saada yksilöllistä tukea ja ohjausta opintoihinsa sekä erityispedagogista opetusta normaalia pienemmässä ryhmässä. Myös työelämässä oppimisen jaksoille, opintojen jälkeiseen työllistymiseen tai jatko-opintoihin siirtymiseen saa ammatillisissa erityisoppilaitoksissa paljon tukea.

Halliin on tehty rata puisista kuormalavoista, poika peruuttaa trukkia, jossa on myös kuormallinen tavaraa.Kuvateksti: Ammatillisissa erityisoppilaitoksissa suoritetaan samoja tutkintoja kuin yleisissä ammattioppilaitoksissa, mutta opintoihin saa enemmän ja yksilöllisempää tukea.

Vinkkejä opiskelupaikan hakuun

On kaikkien etujen mukaista, että nuori hakeutuu ja pääsee hänelle sopivaan opiskelupaikkaan. Jotta näin tapahtuisi, huomioi ainakin seuraavat asiat:

  1. Tunnista nuoren yksilölliset vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet. Myös asiat, joissa hän tarvitsee tukea.

Apuna voit käyttää esim.

  1. Opot ja erityisopettajat tekevät yhteistyötä

Peruskoulun oppilaanohjaajat ovat ohjauksen ammattilaisia ja erityisopettajat oppimisen tuen ammattilaisia. Erityisopettaja tuntee oppilaan vahvuudet ja tuen tarpeet, opo taas hakeutumisen käytänteet ja koulutusvaihtoehdot. Paras tulos syntyy, kun nuori saa ohjausta heiltä molemmilta.

  1. Hyödynnä monen alan osaamista

Huomioi nuoren elämän kokonaistilanne. Hän voi olla esimerkiksi terveydenhuollon, sosiaalihuollon tai vammaispalveluiden piirissä. On tärkeää tuntea opiskelijan palveluverkoston ammattilaiset ja ymmärtää palveluiden merkitys nuoren opintopolun tukena. Yhdessä keskustellen syntyvät parhaat ratkaisut oppijan hyväksi.

  1. Kuuntele vanhempia ja huoltajia

Useimmiten nuoren kotiväki tuntee hänet parhaiten. Vanhemmat tai huoltajat tuntevat nuoren tähänastisen historian ja tietävät, mitkä tukitoimet ovat toimineet ja mitkä eivät. He tuntevat myös nuoren vahvuudet, haasteet ja yksilölliset tuen tarpeet. Siksi kotiväellä tulee olla riittävästi tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja heidän mielipiteitään on tärkeää kuulla.

  1. Vahvista nuoren osallisuutta

”Nuori haluaa hakea sinne minne kaveritkin.” Näin kuulee monesti sanottavan, eikä se välttämättä huono valintakriteeri olekaan. Tarjoa sen rinnalla tietoa muista vaihtoehdoista. Tue häntä myös itse ottamaan selvää kiinnostavista ja sopivista mahdollisuuksista.

  1. Käykää vierailuilla, tutustumispäivissä ja koulutuskokeiluissa

Vierailut ja tapaamiset perusopetuksen ja 2. asteen ammattilaisten ja oppijoiden välillä ovat hyödyllisiä. Tutustumassa voi käydä ryhmän kanssa tai yksin. Yksilöllisiä tutustumispäiviä kannattaa järjestää useammalle alalle, mikä auttaa varmistumaan oikeasta alavalinnasta. Eri ammattialoihin tutustumisen voi aloittaa jo peruskoulun TET-jaksolla.  On myös mahdollista osallistua koulutuskokeiluun, joissa hakija, oppilaitoksen ammattilaiset ja nuoren hoitotaho arvioivat alan ja oppilaitoksen sopivuutta nuorelle.

  1. Jaa ajatuksia kollegoiden kanssa ja osallistu alueelliseen yhteistyöhön

Miltä kuulostaisi toisen asteen oppimisen tuen infot, joita toisen asteen oppilaitokset järjestäisivät alueellisesti? Tapaamisiin osallistuisivat kaikki oppijan verkostoissa toimivat. Avointa vuoropuhelua tarvitaan ja on tärkeää kohdata eri toimijoita. Näin varmistumme jokaisen ohjautumisen oikeaan paikkaan ja sopivan tuen ääreen!

Kevään 2025 yhteishaku pähkinänkuoressa

Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa 18.2.–18.3.2025 voi hakea tavallisiin amiksiin ja erityisamiksiin. Yhteishaku on tarkoitettu perusopetuksen päättäville sekä ilman tutkintoa oleville hakijoille. Hakeutuessa vaativan erityisen tuen opintoihin tulee tuen tarve todentaa ja opiskelijavalinnassa huomioidaan hakijat, jotka tarvitsevat opinnoissaan ja työllistymisessään vaativaa erityistä tukea, ohjausta ja neuvontaa.

Lisätietoa ammatillisen koulutuksen tuesta ja niihin hakeutumisesta: Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa – Opintopolku.

Voit katsoa toisen asteen tuesta myös videon: Erityinen tuki toisella asteella – Spesia

INKLU-hankkeen tunnuskuva, jossa monivärinen lettipunos vaaleanvihreällä taustalla sekä sana "INKLU" ja EU-hankelogo.  EU-lippu ja teksti "Euroopan Unionin osarahoittama".

Spesia on mukana kansallisessa hankkeessa INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta,1.3.2024-31.8.2026. Hankkeessa kehitetään ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana ja tuetaan työllistymistä. Kirjoitus on osa hankkeessa jaettavia vaativan erityisen tuen hyviä käytänteitä.

Päivi Tanner
Asiantuntijapalvelukoordinaattori
Ammattiopisto Spesia

Päivi Tanner, henkilökuva.