Kotkassa suhisee, kolisee, kilisee ja paukkuu. Eletään elokuuta 2020 ja koulu on alkanut, lähiopetuksella – jes! Kaikki tuo ääntely ei lähde opiskelijoiden vilkkaasta ajatusten paukkeesta vaan siitä, että Kotkan liiketoiminnan opiskelijat valmistelevat Kauppakeskus Pasaatissa tyhjästä liiketilasta Spesia Puotia.

Kotkan toimipisteen opiskelijat kävivät vierailukäynnillä Järvenpäässä syksyllä 2019. Siellä piipahdimme tietysti myös Järvenpään Spesia Puodissa. Ihailimme ja shoppailimme. Henkilökunta ja opiskelijat lähtivät pohtimaan voisiko sellainen oppimisympäristö kuin Puoti olla Kotkassakin? Tästä ajatuksesta se sitten syntyi ja lokakuussa 2020 avasimme ovemme.innan opiskelijat valmistelevat Kauppakeskus Pasaatissa tyhjästä liiketilasta Spesia Puotia.


Kuvateksti: Opiskelijat olivat alusta asti mukana suunnittelemassa, pystyttämässä, kasaamassa ja markkinoimassa uutta Spesia Puotia.

Jokaisella oma kummiyritys

Koulujen alkaessa kaikille opiskelijoille jaettiin omat vastuualueet Puodin valmiiksi saattamisessa. Jollakin vahvuus oli poran käytössä, toisella Ikean kalusteiden kasaamisessa, kolmannella markkinoinnin suunnittelussa. Opiskelijat sisällyttivät opintoihinsa paljon erilaista työskentelyä Puodin yhteydessä.

Puodissa on kymmeneltä eri pienyrittäjältä tuotteita myynnissä. Jokaiselle liiketoiminnan opiskelijalle valittiin omat kummiyrityksensä, joiden kanssa he hoitavat viestinnän liittyen tuotteiden tilaamiseen, markkinointiin, myyntien raportoinnin ja tietenkin inventaarion aina kuun vaihteessa. Eräs pienyrittäjä kommentoikin kummiopiskelijan saamista ja tämän lähettämää joulukorttia ilahtuneena:

Sain ihanan joulukortin, allekirjoituksella ”kummiopiskelija”. Mun sydän suli, miten ihana malli antaa kummiopiskelija! Kummiksi päästään, siihen ei voi itse ilmoittautua, ja siksi tunnen itseni etuoikeutetuksi!

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
opiskelija ottaa Merinollan yrittäjältä vastaan ison laatikollisen tuotteita
Kuvateksti: Merinollan kummiopiskelija Zanna ja Merinollan omistaja Antti Vidgren. Ensimmäinen tuotetoimitus puotiin.

Nyt joulusesongin alla puoti on ollut kovin kiireinen. Opiskelijat pääsevät työskentelemään aidossa oppimisympäristössä palvellen asiakkaita, somistaen, pitäen liiketilaa puhtaan ja tietenkin markkinoiden.

– Onhan se puodissa ihan erilaista vaihtelua, kun istua luokan penkillä eli käytännössä näet erilaisia ihmisiä, pääset juttelemaan ja auttaman heitä, jos he vaikka kysyvät jotain! Olen Suskin korujen kummiopiskelija. Kummiopiskelijan tehtävässä on se mukava, että pääset tutustumaan hänen tuotteisiinsa ja materiaaleihin. Saan myös olla tekemisissä tämän yrittäjän kanssa, kertoo liiketoiminnan kolmannen vuoden opiskelija Tanja Suojanen.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Spesia Puoti Kotka - opiskelijat asettelevat koruja
Kuvateksti: Suskin Korujen kummiopiskelijat Tanja Suojanen ja Aino Olli pohtivat korujen esillepanoa.

Spesia Puodin kaltaisen oppimisympäristön hienous on aidossa tekemisessä ja monipuolisuudessa. Kun opiskelijat pääsevät säännöllisesti tekemään erilaisia aitoja työtehtäviä, on helpompi löytää omat vahvuudet ja samalla kynnys työelämään madaltuu. Työ Puodissa on mielekästä ja onnistumiset siinä erittäin palkitsevia, joten se motivoi opiskelijoita ja tuo samalla lisäarvoa mahtaville yhteistyökumppaneillemme.

Elina Järvinen
opettaja
Ammattiopisto Spesia

Yhteystiedot, aukioloajat ja verkkokauppa

Kotkan Spesia Puodin opiskelijat rivissä Puodin edessä