Elän juuri nyt ammatillisesti mielenkiintoista aikaa. Aloitettuani uuden työn erityisen tuen asiantuntijana olen kuin risteyksessä, jossa saan katsoa ammatillista koulutusta ja erityistä tukea kahdesta suunnasta.

Pitkään ammatillisessa koulutuksessa työskennelleenä olen vuosien varrella säännöllisesti vieraillut ammatillisen erityisoppilaitoksen organisoimissa verkostotapaamisissa ja koulutuksissa.

Niissä tapasin kollegoita – muita yleisten ammatillisten oppilaitosten erityisopettajia ja erityisen tuen koordinaattoreita. Tapaamisista lähdin usein voimaantuneena erilaisista ajatuksista ja näkökulmista.

Jaettu osaaminen ja innostus kantaa

Sain verkostoista ja koulutuksista voimaa erityisen tuen toteuttamiseen ja uutta puhtia työhöni. Aloin myös levittää hyviä käytänteitä omassa oppilaitoksessani. On ihanaa, kuinka ideat tarttuvat, oivalluksia syntyy ja yksi asia johtaa toiseen – niin opetuksessa kuin elämässä!

Tästä syksystä alkaen olen itse työskennellyt Spesian Asiantuntijapalveluissa erityisen tuen asiantuntijana tarjoten osaamista ja tukea yleisille oppilaitoksille. Olen työstä innoissani ja kokemuksesta tiedän sen merkityksen.

Tuki, jota tarjoamme, ulottuu laajalle. Usein se siirtyy erityisopettajien kautta oppilaitosten hallintoon, opettajille ja ohjaajille sekä kaikkein tärkeimmille: yleisten ammattioppilaitosten erityisopiskelijoille, joiden tuen järjestäminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu.

Spesiaalia palvelua ja sisäistä yhteistyötä

Mikä sitten teki tapaamisista ja koulutuksista merkittäviä? Ydin oli varmasti vertaistuki eli kuulumisten ja käytänteiden jakaminen samaa työtä tekevien eri oppilaitosten edustajien kanssa. Tärkeää oli myös Spesian asiantuntijoiden ajan hermoilla olevat alustukset erityisen tuen asioista.

Tulin mielelläni toistuvasti paikalle myös, koska koko prosessi oli hoidettu hyvin: kutsu kilahti sähköpostiini hyvissä ajoin, ilmoittautuminen oli helppoa ja minut toivotettiin etukäteen tervetulleeksi ohjelman kera. Saapuessani paikalle löysin selkeät opasteet työskentelytilaamme ja aamukahvi odotti valmiina.

Spesiaalia oli, että käydessämme koulutuspäivän aikana oppilaitoksen ruokalassa syömässä, meidät toivotettiin tervetulleeksi ja kerrottiin, mitä ruokaa sinä päivänä oli tarjolla. Minulle pienet asiat näyttäytyivät oppilaitoksen hyvänä sisäisenä yhteistyönä ja haluna palvella asiakasta.

Työn herkkupaloja & verkostoitumista myös verkossa

Spesia Asiantuntijapalvelut järjestää erityisen tuen verkostotapaamisia tällä hetkellä Uudellamaalla, Turun seudulla ja Kaakkois-Suomessa. Verkostoille on luotu myös omia Facebook-ryhmiä, joissa voi jakaa uusinta tietoa ja vaihtaa ajatuksia.

Tavoitteena on tarjota arjen tukitoimien toteuttamiseen entistä enemmän vinkkejä, voimia ja oman osaamisen päivittämistä. Lähitapaamiset taas ovat ikään kuin työn herkkupaloja, jolloin kokemuksia päästään vaihtamaan livenä.

Koen, että ammatillisen koulutuksen suurten muutosten vuoksi verkostoituminen ja kouluttautuminen on entistäkin tärkeämpää, jotta erityinen tuki opiskelijan koko HOKS-prosessin aikana toteutuu.

Jos et johonkin ongelmaan löydä itse vastausta, tule keksimään ratkaisut yhdessä alan asiantuntijoiden ja kollegojen kanssa. Se vain on niin, että yhdessä olemme enemmän!

Vaaleahiuksinen Tuula Niskanen Spesian sininen huivi kaulassa kesäinen maisema taustallaAntoisaa verkostoitumissyksyä jokaiselle!
Tuula Niskanen, erityisen tuen asiantuntija
Spesia Asiantuntijapalvelut
tuula.niskanen(a)spesia.fi
p. 050 463 2460