GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Yksikin työkeikka voi muuttaa työtä kaipaavan opiskelijan elämän. Keikkatyö tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden kartuttaa työkokemusta ja voi auttaa avaamaan uuden väylän työelämään. Siksi lähdimme Ammattiopisto Spesiassa syksyllä 2018 pilotoimaan yhteistyötä WorkPilots -palvelun kanssa.

WorkPilots on suomalainen mobiilipalvelu, joka yhdistää keikkatyön tarjoajan ja tekijän. Vuoden 2016 alussa lanseerattu palvelu on kehitetty Suomessa useiden julkisten toimijoiden ja yritysten yhteistyönä. Sen tavoitteena on purkaa esteitä työmahdollisuuksien tieltä ja tarjota etenkin nuorille mahdollisuuksia työkokemuksen kartuttamiseen.

WorkPilotsiin työkeikkoja voivat tarjota kotitaloudet, yritykset ja muut organisaatiot. Ammattiopisto Spesian pilottikokeilussa opiskelijat ovat saaneet keikkatyötä Invalidiliitolta. Työntekijä sitoutuu yhteen keikkaan kerrallaan ja saa työstään kiinteän tuntipalkan. Palvelu hoitaa kaiken byrokratian eli maksuliikenteen, sopimukset ja verot.

Oppia oikeaa työtä tehden

Työvalmentaja Anu Paso Spesiasta kertoo, että yhteistyö WorkPilotsin kanssa on ollut sujuvaa. Opiskelijoiden kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä.

– Kokeilussa mukana olleet opiskelijat ovat pitäneet palvelua helppokäyttöisenä. Ensimmäisen keikan vastaanottaminen on jännittänyt, mutta siitä on tullut itsevarmuutta ja kokemusta seuraavaa keikkaa varten. Opiskelijoilla on ollut keikkatyössä mukana työvalmentaja.

Pason mukaan keikkatyökokeilu on avartanut opiskelijoiden kokemuksia työelämästä. Opiskelijoista on ollut virkistävää oppia oikeaa työtä tehden. Työkeikkojen pituus ja sisältö vaihtelevat työnantajan tarpeen mukaan.

– Datanomiopiskelijat pääsivät työkeikallaan opastamaan eläkeläisiä digiasioissa, Paso antaa esimerkin.

Uusia väyliä työelämään

WorkPilots -pilottikokeilu on onnistunut avaamaan opiskelijoille laajempiakin väyliä työelämään. Esimerkiksi yksi opiskelija sai keikkatyön myötä Invalidiliitolta työssäoppimispaikan.

– Työ ja sen tekijä kohtasivat keikkatyön avulla, Paso iloitsee.

Yhteistyö WorkPilotsin kanssa jatkuu vuoden 2019 vuoden loppuun ja jatkoa sunnitellaan. Pilottikokeilu oli osa Ammattiopisto Spesian koordinoimaa Fokus-hanketta, jonka tarkoituksena on luoda toimintamalli osatyökykyisten ammatillisten opiskelijoiden työllistymisen tukemiseen Keski-Uudellamaalla.

Fokus-hanketta on toteutettu vuosina 2017-2018 osana hallituksen OTE – osatyökykyisille tie työelämään –kärkihanketta. Spesian lisäksi hankeyhteistyössä olivat mukana Keuda, Seurakuntaopisto, Hyria, Kuntoutussäätiö ja Vates.

Opiskelija Vilma Kurran-Kuusela hymyilee iloisesti sähköpyörätuolissa avoin mappikansio sylisään. Vieressä istuu avustaja Pihla Lukinmaa.

Opiskelija Vilma Kurran-Kuusela työkeikalla Invalidiliitossa avustajansa Pihla Lukinmaan kanssa. Vilman kokemus Workpilotsissa oli hyvä, hakemuksen lähettäminen ja palautteen antaminen oli helppoa.

Etualalla sähköpyörätuoleissa Spesian opiskelijat Kim ja Romek, pöydä takana Anu Paso ja Pauli Pyy

Datanomiopiskelijat Kim ja Romek opastivat Pauli Pyyn mukana Porvoossa ikäihmisiä digiasioissa. Mukana oli myös työvalmentaja Anu Paso

 

 

Teksti: Krista Korpela-Kosonen