Täysin esteettömässä festivaalissa, SpesiaRockissa, rokattiin, rollattiin ja räpättiin isojen nimien mutta myös ensikertalaisten tahtiin.

Esteetön päiväfestari SpesiaRock valtasi Järvenpään Kulttuuripuiston 25. toukokuuta. Esiintymässä nähtiin Erja Lyytinen, Paleface, Signmark, Mikko Herranen, Resonaarigroup ja Spesian bändi.

Ammattiopisto Spesian, Invalidiliiton, S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr:n ja Järvenpään kaupungin yhteistyön tuloksena syntynyt festivaali kokosi yhteen Spesian opiskelijoita 11 eri paikkakunnalta. Tapahtuma oli kuitenkin avoin ja maksuton myös muulle yleisölle.

Katso kuvia tapahtumasta: @spesiarock Instagramissa


Kuvateksti: SpesiaRockilla haluttiin koota Spesian opiskleijat ympäri Suomea pitämään hauskaa yhdessä, mutta tapahtuma oli avoin ja maksuton myös muille.

Onnistui yli odotusten, säätä myöten

Tapahtuma onnistui loistavasti niin yleisön, järjestäjien kuin artistien mielestä, palaute oli lähes yksinomaan ylistävää. Kulttuuripuiston, Järvenpäätalon ja kirjaston aluekokonaisuus rautatieaseman kupeessa loi lähes täydelliset puitteen esteettömälle festivaalille.

Tunnelma oli erinomainen, järjestelyt toimivat ja yleisö oli mukana heti ensitahdeista lähtien.

Tapahtuman avasivat Resonaarigroup ja Spesian bändi. Resonaari musiikkiopistosta alkunsa saanut, erityisryhmiä edustava Resonaarigroup on kokenut ammattiorkesteri. Vasta vuoden verran yhdessä harjoitelleelle Spesian bändille kokemus taas oli uusi ja ainutlaatuinen.


Kuvateksti: Resonaarigroup starttasi festivaalin. Yleisö oli heti alusta asti täysillä mukana.


Kuvateksti: ”Jännittää liikaa!”, yksi Spesian bändissä soittavista opiskelijoista huokasi ennen keikkaa. Mutta hyvin meni ja yleisö rakasti!

Kelikin oli ennusteista piittaamatta suurimman osan päivää peräti erinomainen, vaikka Signamarkin setin viimeisen biisin kohdalla alkoi hetkeksi myös se pakollinen festarisade.

Viittomakielinen räppäri Signmark on esiintynyt isoilla lavoilla ympäri maailmaa New Yorkista Tokioon ja Etelä-Afrikkaan, mutta iloitsi siitä, kuinka ”pienestä Suomesta pieniltä festareilta” löytyi niin iso tunnelma. Myös SpesiaRockin esteettömyys teki vaikutuksen:

– Ihan mahtava fiilis tästä, tosi mahtava mesta! Tämä tapahtuma on mulle tosi tärkeä. Hirveän harvoin järjestetään tämmöisiä, nostan kyllä hattua järjestäjille. Me tarvitaan tällaista, että pääsee saavutettavasti ja esteettömästi kokemaan festareita, Signmark viittoo.


Kuvateksti: Signmark on räpännyt viittamakielellä eri puolilla maailmaa, mutta oli vaikuttunut pienen festarin isosta tunnelmasta ja esteettömyydestä.

Monen opiskelijan ensimmäiset festarit

SpesiaRock kruunasi Spesian opiskelijoiden lukuvuoden ja oli ikimuistoinen siksikin, että moni pääsi festivaaleille ensimmäistä kertaa elämässään. Pian osa lähtee pian kesälomalle, moni valmistuu. Kevät onkin opiskelijoille usein yhtä aikaa ilon ja saavutusten että haikeuden ja tulevaisuuden jännittämisen aikaa.

Myös Paleface odottaa innolla tulevaa keikkakesää, koska on on juuri julkaissut uuden Autofiktio-levyn. SpesiaRockin yleisö pääsikin jammaamaan ja laulamaan mukana sekä uudempaa että vanhempaa riimitykitystä. Päivän erikoisuutena nähtiin yksi veto viitottuna, kun Cha Cha Cha -tulkkauksellaan viraaliksi mennyt Miguel Peltomaa kapusi räppärin kanssa lavalle.

Musiikissaan Paleface eli Karri Miettinen on tehnyt rohkeasti omaa juttuaan ja ottanut vahvasti kantaa asioihin – ”Inhimillisyyden puolesta, ihmisen moninaisuuden puolesta!” kuten hän itse kiteyttää. Myös tulevaisuuttaan miettiviä nuoria Karri kehottaa tekemään oman näköisiä valintoja ja olemaan kärsivällisiä:

– Koita seurata omaa sydäntä tällä tiellä eteenpäin. Koita pysyä sinnikkäänä, muista että elämässä ei tule pikavoittoja. Jos kohtaa jotain vastoinkäymisiä, ne on usein merkki, että tekee jotain hyödyllistä. Pysykää lujana. Valo voittaa pimeyden, rakkaus voittaa.


Kuvateksti: Paleface eli Karri Miettinen tykitti uutta ja vanhaa riimiaarteistoa omaan kantaaottavaan tyyliinsä.

Bluesin kuningatar ja hevarin comeback

Päivän edetessä musiikki sai raskaampia ja rouheampia sävyjä.

Yleisöä hellittiin maailmanluokan blues-rock-kitaroinnilla, kun blueskitaran kuningatar Erja Lyytinen tarjoili bändinsä kanssa vakuuttavan setin.

Lyytisen kevään keikkakalenterista löytyy Suomen keikkojen lisäksi Saksan kiertue, Hollanti, Tunisia ja Ranska. Myös Erja Lyytisen kesään kuuluu tietenkin festareita ja musiikkia. Perusohjeet hyvään kesään ovat yksinkertaiset:

– Nautitaan auringosta, nautitaan musiikista, nautitaan hyvistä fiiliksistä ja pidetään hauskaa!


Kuvateksti: Blueskitaran kungintatar Erja Lyytinen tarjosi festariväelle maailmanluokan blues-rock-kitarointia.

Mikko Herranen tarjoili musiikkityyliltään selkeästi päivän raskainta settiä. Kysyttäessä miltä tuntuu soittaa viimeisenä ja päättää festaripäivä, hän veisteli lyömättömään tyyliinsä:

– Joo, meikäläinen on sellainen päivien päättäjä! Sopivasti on sellaista vähän synkkää musaakin siihen.

Mikko Herranen veti SpesiaRockissa ensimmäisen bändi-soolokeikkansa kahdeksaan vuoteen. Voice of Finlandista alkujaan tunnetuksi tullut artisti on tehnyt musiikkia koko ajan, mutta nyt oman soolomusiikin tekeminen roihahti uudestaan täyteen liekkiin: tänä vuonna Herraselta ilmestyy peräti kaksi uutta levyä. Paluun syitä hän summaa:

– Mä tajusin taas, että onhan se nyt ihan siisteintä soittaa livemusiikkia ihmisille! Mulla on ihan hirveä kova tekemisen meininki. Ja mulla on ihan sairaan kova bändi, Herranen hehkuttaa.


Kuvateksti: Mikko Herranen tarjoili päivän raskaimman rokin mutta kepeimmät välispiikit.

Yhteistyö mahdollisti esteettömän festivaalin

Tapahtuman toteutuksen pääveturina toimi Ammattiopisto Spesia ja erityisesti idean isä, opetuksen ohjaajana toimiva ja Radio Spesiaa pyörittävä Arto Kuusisto.

–  Se, että tulokulma on kokonaan esteettömyydessä ja saavutettavuudessa on uutta ja tuoretta tapahtumatuotannossa. Näin perusteellisesti esteettömyyden huomioivaa festivaalia ei tietääkseni ole ennen järjestetty Suomessa, kertoo Kuusisto.

Festivaalin järjestäminen oli oppilaitokselle mahdollista vain yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Tapahtuman tekivät mahdolliseksi S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr, Järvenpään kaupunki ja Invalidiliitto. Tapahtumaa sponsoroivat myös Sykettä ja Sinfoniaa ry sekä Lammaskallion Audio. Yhteistyöllä syntyi loistava tapahtuma.

 
Kuvateksti: Tunnelma oli loistava ja yhteisöllisyys oli tärkeä osa tapahtumaa.

Teksti: Mirja Niskala
Kuvat: Jarno Virtanen