Keväällä 2023 Spesia rokkaa tavalla, jota ei olla ennen nähty, kun SpesiaRock valtaa Järvenpään Kulttuuripuiston 25.5.2023 klo 12–18!

SpesiaRock on esteetön, päihteetön ja maksuton päiväfestari. Loistava esiintyjäkaarti tulee taatusti takaamaan loistavan festarifiiliksen, kun lavalle nousevat Erja Lyytinen, Paleface, Signmark, Mikko Herranen, Resonaarigroup ja Spesian bändi

Ammattiopisto Spesia ja kumppanit haluavat tarjota loistavien artistien, musiikin ja elämysten täyttämän festaripäivän erityisesti Spesian opiskelijoille.

Tapahtumapaikkana toimii Järvenpään Kulttuuripuisto kirjaston ja rautatieaseman välissä. Alueelle on helppo tulla myös julkisilla kulkuneuvoilla, se on saavutettava pyörätuolilla, käytettävissä on invavessat ja saavutettavuus on pyritty huomioimaan myös muilla tavoin.

Pitkään kypsynyt idea otti kipinää

Festareiden puuhamies Arto Kuusisto oli kehitellyt ideaa pitkään

Idea SpesiaRockiin syntyi, kun olin tutkinut kulttuurikenttää ja erilaisia tapahtumia ja tulin siihen tulokseen, että tällaiselle esteettömälle festivaalille olisi kysyntää. Se että tulokulma on kokonaan esteettömyydessä ja saavutettavuudessa on täysin uutta ja tuoretta tapahtumatuotannossa, koska tällaista festivaalia ei tietääkseni ole ennen järjestetty Suomessa.

Kun Kuusisto esitteli ideansa muutamalle tutulle kulttuurituottajalle sekä esimiehelleen ja nämä pitivät ideaa hyvänä, idea sai tosissaan tuulta siipiensä alle ja innostus alkoi levitä. Arto lähettääkin lämpimät kiitokset innostuksesta, kannustuksesta ja rohkeudesta lähteä viemään asiaa eteenpäin Spesian päälliköille ja johdolle, Lammaskallion AudiolleInvalidiliitolle ja siellä erityisesti Sinikka Rantalalle, Bovallius-säätiölle sekä Järvenpään kaupungin kulttuurijohtajalle Pirre Raijakaiselle.

– Ilman tätä verkostoa, SpesiaRock ei olisi mahdollinen. Myös Spesian sisäinen yhteistyö on aivan keskeisessä roolissa, festivaalia rakennetaan yhdessä Spesian opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa. Spesia on myös suurin päärahoittajista Invalidiliiton, S. ja A. Bovalliuksen säätiön ja Järvenpään kaupungin ohella.

Arto Kuusisto istuu studiossa ja puhuu mikrofoniin.
Kuvateksti: Arto Kuusisto pyörittää Radio Spesian toimintaa opetuksen ohjaajana Ammattiopisto Spesiassa. 

Paikka oli haaste, mutta ratkaisu löytyikin läheltä

Festareiden järjestäminen on iso ponnistus, joka vaatii paljon suunnittelua, yksityiskohtien huomioimista, yhteistyötä ja ison määrän käytännön tekemistä. Haasteita on ollut, mutta yhtä paljon on löytynyt myös ratkaisuja.

Yksi suurimmista haasteista oli sopivan tapahtumapaikan löytäminen ja esteettömyyden kokonaisvaltainen mahdollistaminen. Lopulta kaikkein sopivin alue löytyi suoraan Järvenpään rautatieaseman vierestä ja Spesian kampuksen naapurista vierestä, Sibelius-patsaan kupeesta. Järvenpään Kulttuuripuistosta on rautatieasemalle matkaa vain 150 metriä, eli saapuminen junalla on todella helppoa.

Kaikkein tärkeintä huomioitavaa SpesiaRockin järjestämisessä ovat olleet juuri lyhyet matkat julkisille, inva-wc:t, esteettömät ruokakojut, ensiaputeltat ja järjestyksenvalvojat, jotta homma pysyy ruodussa. Spesialaisia tulee paikalle jo toista tuhatta ja kaikkineen festarialueelle mahtuu 2000–3000 osallistujaa.

Opiskelijoita pöydän ympärillä tutkimassa kirjoja ja suunnittelemassa jotain yhdessä, kaksi aikuista seisoo vierellä ja osallistuu.

Kuvateksti: Opiskelijat osallistuva SpesiaRockin toteuttamiseen monin tavoin. Esimerkiksi logo ja tapahtuman ilme ovat graafista suunnittelua opiskelevien kuvallisen ilmaisun toteuttajien tekemiä.

Opiskelijat vahvasti mukana järjestelyissä

Kaikista parasta SpesiaRockissa on se, että opiskelijat pääsevät ensin mukaan järjestelyihin ja suunnitteluun, tekemään tapahtumaa osana opintojaan ja lopuksi nauttimaan työn tuloksista ei itse festareista.

Tapahtuma yhdistää yhteistyöhön monta tutkintalinjaa ja opiskeluryhmää: graafiset suunnittelijat, logistiikka, liiketalousryhmä jne. TUVA-ryhmät auttavat festivaalien rakentamisessa ja muissa käytännön asioissa. Musiikinvalinnaisessa treenaamme opiskelijoiden bändiä esiintymään lavalle yhdessä isojen artistien kanssa.

Siitähän työelämässä on kyse: tehdä yhteistyötä eri toimijoiden kesken, löytää mutkaton toimintamalli ja saavuttaa yhteinen tavoite.

Yhteistyössä

  • Invalidiliitto 
  • S. ja A Bovalliuksen säätiö sr.
  • Ammattiopisto Spesia 
  • Järvenpään kaupunki 
  • Sykettä ja Sinfoniaa ry.
  • Lammaskallion Audio 

Lue lisää