Savelan S-market on ollut jo vuosien ajan paikka, jossa opiskelijat ovat kasvattaneet työelämätaitojaan tuoden mukanaan iloista asennetta.

Ammattiopisto Spesia on yksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n käynnistämän ”Ihmistä tarvitaan aina” -kampanjan pääkumppaneista. Kampanjassa on mukana toimialaliittoja, koulutusalan toimijoita ja yrityksiä. Kampanja nostaa esille osaavat ihmiset. Haluamme tuoda esille myös työhön ja itsenäiseen elämään valmentautuvien opiskelijoiden opinnoissaan kerryttämän osaamisen ja heidän panoksensa työpaikoille, sekä inhimillisen työelämän merkityksen. Kaikilla on osaamista ja ihmisillä on monia vahvuuksia, joita tarvitaan kaikkialla työelämässä.

Savelan Ässällä opitaan tekemällä

Savelan S-marketin työssäoppimispäivä on alkamassa. Opiskelija ja ohjaaja ovat valmiina lähtöön oppilaitoksen aulassa. Päälle on puettu Spesian työtakki, ”opiskelija”-nimikyltti ja taskussa ovat valmiina spesialaisten sanoin ”Savelan Ässästä” saadut työhanskat. Tällä kertaa sää ei suosi kävelijää, joten hyppäämme autoon ja olemme hieman ennen yhdeksää perillä. Tervehdimme työntekijöitä ja opiskelija pyytää kohteliaasti avainta pukuhuoneeseen. Työntekijä ohjeistaa kysymään avainta toiselta työntekijältä, joka ottaa kuittauksen luovutetusta avaimesta.

Ulkovaatteet jäävät pukuhuoneeseen ja suuntaamme kohti varastoa, josta löytyvät päivän tehtävät. Matkalla vastaan tulee S-marketpäällikkö Jani Perälä. On aika kysyä, miten Savelan Ässä on kokenut oppilaitosyhteistyön vuosien varrella. Jani aloittaa muistelemalla, miten yhteistyö sai alkunsa.

”Silloin taisi olla Kuokkalan S-marketin remontti menossa ja minuun otettiin yhteyttä. Spesian opiskelijoille etsittiin paikkaa, jossa he voisivat käydä remontin ajan. Siitä asti opiskelijoita on käynyt meillä, mutta korona kyllä aiheutti pidemmän tauon tässä välissä. Haluamme osaltamme olla mukana yhteiskuntavastuun kantamisessa”, Jani kertoo.

Telma-koulutuksesta saa arvokkaita taitoja työhön ja arkeen, vaikkei valmistukaan ammattiin. Työt opitaan usein tekemällä ja työelämä tarvitsee ihmisiä, joilla on aito halu ja motivaatio tehdä työtä ja olla osa työelämää. Usein työpaikat painottavat motivaation merkitystä ja halua oppia. Sitä on monilla Telma-opiskelijoilla. On monia tapoja, joilla työelämää voi tehdä saavutettavammaksi useammille, kuten kuvallisia ohjeita ja selkokielisiä tekstejä. Yksi tapa on työn osittaminen, eli pilkkominen pienempiin osiin, joista voi poimia yksilölle sopivia tehtäviä.

Kysynkin, miten tehtävät opiskelijoillemme muotoutuivat. S-marketpäällikkö Jani kertoo, että kuvio oli muodostunut selkeäksi jo Kuokkalassa. Opiskelijoiden tehtävänä on rullakoiden läpikäyminen, joissa on monenlaista tavaraa, joka ei ole mahtunut hyllyihin. Opiskelijat purkavat tuotteita niihin hyllyihin, joihin on ehtinyt tulla tilaa. Kerron, että olen kuullut osan opiskelijoista pitävän erityisen paljon myös hyllyjen järjestelystä ja siistimisestä.

Koulunkäynninohjaaja Tiia Taulio ohjaa opiskelijaa työpaikalla S-marketpäällikkö Jani Perälän kanssa sovituissa tehtävissä. Taustalla opiskelija on ottamassa rullakosta seuraavaksi hyllyihin purettavia tuotteita.
Kuvateksti: Koulunkäynninohjaaja Tiia Taulio ohjaa opiskelijaa työpaikalla S-marketpäällikkö Jani Perälän kanssa sovituissa tehtävissä. Taustalla opiskelija on ottamassa rullakosta seuraavaksi hyllyihin purettavia tuotteita.

”Yhteistyö on sujunut hyvin, enkä keksi mitä voisi kehittää tai miten voisitte paremmin huomioida meidät. Tämä on vaatinut tosi vähän työnantajana. Pohja oli opittu jo Kuokkalassa”, Jani Perälä toteaa yhteistyön helppoudesta.

Perehdytys on kuitenkin jotain, mikä on yhteistyölle välttämätöntä. Lisäksi täytyy oppia ”talon tavoille”, kuten mistä ja miten avaimet haetaan, mistä löytyvät pukuhuoneet ja että työssä käytetään työhön sopivia työvaatteita ja noudatetaan työpaikan ohjeistuksia.

”Me olemme antaneet alkuperehdytyksen. Tämän jälkeen Spesian ohjaajat ovat perehdyttäneet opiskelijat. Spesialaiset toimivat itsenäisesti työpaikalla. Olen huomannut, että ohjaajat eivät tee opiskelijoiden puolesta ja opiskelijat tulevat tänne aina myönteisesti, eivätkä pakolla”, Jani kehuu.

Onkin tärkeää, että opiskelijat saavat itse oppia ja tehdä mielekkäitä tehtäviä, sekä olla osa työyhteisöä. Työskentelyajat Telma-opiskelijoilla ovat usein lyhyempiä, tänä torstaina työssä oppimassa ollaan reilun tunnin ajan. Joskus kuitenkin ehtii mehutauolle, jossa voi jutella työkavereiden kanssa. Tapana on myös moikata käytävillä työkavereita.

Kun vaativaa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat pääsevät aitoihin työympäristöihin harjoittelemaan työelämätaitoja, kokemus voi edistää työn saamista opiskeluiden jälkeen. Telma-koulutuksessa etsitään yksilölle sopiva työ ja työtaidot, eli tavallaan ammattiosaamista kertyy ja räätälöityy sopivista työtehtävistä ilman ammattiin opiskelemistakin. Taidot ja osaaminen pohjautuu jokaisen omille vahvuuksille.

Työssäoppijat ovat voimavara

Kysyn S-marketpäällikkö Janilta mitä työntekijät ja työssäoppijat merkitsevät heidän työpaikalleen.

”He ovat meidän voimavara”, Jani vastaa.

Tottahan se on. Tämä on palveluala. Ihminen on se joka, tuo työpäiviin kohtaamisellaan avun ja iloa niin asiakkaiden kuin työkavereiden kesken. Tämä asia nousee esille myös, kun kysyn mikä yhteistyössä on ollut parasta.

”Opiskelijat ovat iloisia. Sen lisäksi, että saamme apua työtehtäviin, yhteistyö on myös piristävää. Arjessa moikataan ja vaihdetaan kuulumisia.”

On aika päättää haastatteluhetki ja lähteä opiskelijan ja ohjaajan matkaan seuraamaan työtehtäviä. Tunnin aikana opiskelija käy läpi kaksi rullakkoa. Sellainen rullakko, jonka tyhjennyksestä on pisin aika, on sopiva. Tänään opiskelija täydentää hyllyvälejä 3-6, eli erilaisia kuivatuotteita kuten majoneeseja, myslejä, ketsuppeja ja mausteita. Opiskelija tarkistaa aina tarkasti tuotteita hyllyttäessään, että hyllyssä olevan viivakoodin numero vastaa tuotetta. Tyhjentyneet pahvit ja muovit viedään niille tarkoitettuun paikkaan ja joskus hyllyjä myös ehtii siistiä ja järjestellä.

Opiskelija avaa pakkauksesta tuotteet hyllytystä varten ja tarkistaa, että tuotteen viivakoodi täsmää hyllypaikan viivakoodiin.
Kuvateksti: Opiskelija avaa pakkauksesta tuotteet hyllytystä varten ja tarkistaa, että tuotteen viivakoodi täsmää hyllypaikan viivakoodiin.

Juttelemme opiskelijan kanssa, mikä Ässällä käymisessä on parasta. Opiskelija kertoo, että työskentely on leppoisaa, ihmiset ovat iloisia ja reippaita. Joskus asiakkaat saattavat kysellä kuulumisia. Vaikeinta on, jos jonkin tavaran paikkaa ei löydy, mutta myyjiltä saa silloin apua. Parasta on itse hyllytystyö ja se, että pääsee koulun ulkopuolelle.

”Täällä mikään ei ole tylsää”, opiskelija kiteyttää.

Opiskelija täydentää kuivatuotteita hyllyyn.
Kuvateksti: Opiskelija täydentää kuivatuotteita hyllyyn.

Kun puemme ulkovaatteita, opiskelija kertoo, miten monia työvaiheita hän on oppinut ja mitä työtehtäviä hän on tehnyt. Tällä työpaikalla opiskelija on oppinut myös arjen taitoja: hintojen katsomista ja tuntemaan uusia tuotteita. Palautamme avaimet kassalle, ostamme kahvia ja maitoa mukaamme koululle. Päivä jatkuu hymyssä suin kohti ruokailua ja loppupäivän opiskeluja.

Sujuvaa ja mutkatonta yhteistyötä

Spesian henkilökunnasta moni tuntee Savelan Ässän työympäristön. Opettaja Hanna Kontio oli se, jonka kautta yhteistyö käynnistyi. Tehtiin sopimukset, perehdytykset ja luotiin selvät pelisäännöt.

”Saatiin todella hyvää palautetta ja opiskelijat olivat odotettuja. Kaikki kiitos koko Savelan Ässän henkilökunnalle”, Hanna lähettää terveisiä Savelaan.

”Vastaanotto S-marketissa on ollut aina ystävällistä ja apua on saanut kysymällä. Työ on opiskelijoille mielekästä ja vaatimustasoltaan sopivaa”, tiistaisin opiskelijoiden kanssa Savelassa usein käyvä opetuksen ohjaaja Heidi Siekkinen kertoo.

”Meidän kannaltamme yhteistyö on ollut sujuvaa ja mutkatonta. Olemme iloisia ja tyytyväisiä siitä, että voimme käydä torstaisin työskentelemässä Ässällä. On tärkeää, että opiskelijamme pääsevät harjoittelemaan työskentelyä ja työelämätaitoja Spesian ulkopuolella. Toivomme, että yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin”, myös torstain porukan opetuksen ohjaaja Sanna Päivärinta kertoo yhteistyön merkityksestä.

Jyväskylän Spesialta astelee kahdesti viikossa työhön ja itsenäiseen elämään valmentautuvia ”TELMA”-opiskelijoita ohjaajan kanssa Savelan S-markettiin, eli Spesialla tutummin ”Savelan Ässään”. Yhteistyö pohjautuu Spesian omaan kumppanuussopimusmalliin, jossa perehdytys on työnantajan vastuulla, mutta opiskelijoiden ohjaus Spesian tehtävä. Savelan ässä on yksi pitkäaikaisimmista yhteistyökumppaneistamme ja opiskelijat ohjaajineen ovat jo osa sen arkea.

Tiia Ollikainen
Yritysvalmentaja
Ammattiopisto Spesia, Jyväskylä

* Elinkeinoelämän Keskusliitto toteuttaa Ihmistä tarvitaan aina -kampanjaa yhteistyössä yritys-, liitto- ja oppilaitoskumppaneiden kanssa ja Spesia on vahvasti mukana. Kampanjan tarkoituksena on tuoda eri alojen osaajia esiin inhimillisesti, iloisesti ja värikkäästi sekä nostaa ennen kaikkea esiin ammattiosaajien tärkeyttä yhteiskunnassamme. Ihmistä kun tarvitaan aina. Lue lisää kampanjasta: ihmistätarvitaanaina.fi