Artikkelikuva: Jyvaskylän kiinteistonhoidon opiskelija Alex Marin (vasemmalla) selvitti tiensä Taitaja-finaaliin Tampereen semifinaalista.

Kymmenen spesialaista TaitajaPLUS-finaaliin

Kymmenen spesialaista kilpailijaa selvitti tiensä Taitaja2023 finaaliin, joka järjestetään Espoossa 8.–11.5.2023. Ammattitaidon SM-kilpailu Taitajassa on 47 lajia, joista viisi on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. 

Finaalikilpailuun jatkaa opiskelijoita tasaisesti Spesian eri toimipisteistä. Seuraavat opiskelijat ovat mukana Spesian finaalijoukkueessa TaitajaPLUS-lajeissa:

  • Kiinteistönhoito: Asser Peni, Alex Marin
  • Liiketalous: Miika Korpela, Peppi Kari, Valtteri Kosonen
  • Puhdistuspalvelu: Milla Heikkinen, Emma Hämäläinen
  • Logistiikka: Viorika Gustafsson, Ville Tanninen, Jimmy Lempinen

Toivotamme koko Spesian puolesta kilpailijoille ja heitä ohjaaville henkilökunnan jäsenille mukavaa valmistautumista kilpailuihin ja onnittelemme finaalipaikasta!

Kaksi rinnakkaista kättelykuvaa, joissa opiskelijat kättelevät kilpailutuomaria.
Kuvateksti: Järvenpään kodinhuoltajaopiskelijat Pihla ja Milla puhdistuspalvelun Taitaja-semeissa Oulaisissa. Taito, tapahtuman mainio tunnelma ja mahtava asenne siivittivät molemmat onnistuneisiin suorituksiin. Millan kisataival jatkuu Espoon finaalissa. 

Spesialaiset hienosti edustettuina semifinaaleissa

Tie finaaliin kävi Taitaja2023 semifinaalien kautta, jossa spesialaiset opiskelijat olivat isolla joukolla mukana. Kaiken kaikkiaan mukana oli yhteensä huikeat 26 Spesian opiskelijaa TaitajaPLUS-lajeissa. 

TaitajaPLUS-lajeja on tänä vuonna aiempaa enemmän, yhteensä viisi entisen kolmen sijaan. Kilpailijoita Spesiasta oli kaikissa muissa lajeissa paitsi P1-lajissa. Semifinaaleja järjestettiin 30 eri paikkakunnalla, joista PLUS-lajit seuraavasti: 

  • P1 Ravintola- ja cateringpalvelut, Tampere
  • P2 Kiinteistönhoito, Kuopio ja Tampere
  • P3 Liiketoiminta, Joensuu 
  • P4 Puhtaanapito, Oulainen 
  • P5 Logistiikka, Tuusula (Ammattiopisto Spesian järjestämä)

Logistiikan semit Spesian ja Logitrin yhteistyönä

Logistiikan TaitajaPLUS2023 semifinaalien järjestelyistä vastasi tänä vuonna Ammattiopisto Spesia. Kisat käytiin Logitri Oy:n varastohallilla Tuusulassa, siis tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa.

Semifinaalia on olleet järjestämässä Järvenpään logistiikka opettaja Christian Falenius ja Logitrin asiakkuuspäällikkö Henry Mäkinen. He kertoivat, että kisojen eteen on tehty paljon töitä ja yhteistyö on sujunut erittäin hyvin.

Logistiikan Taitajakisoissa pääsee näyttämään omaa ammattiosaamista esimerkiksi trukilla työskentelyssä ja vastaanoton dokumenttien käsittelyssä. Neljän päivän aikana 15 logistiikkaopiskelijaa kilpaili Taitajakisan finaalipaikoista. Spesialta mukana oli yhteensä 9 opiskelijaa Järvenpäästä, Turusta ja Jyväskylästä. Lisäksi osallistujia oli Liven, Luovin ja Kiipulan ammattiopistoista.

Vaikka jännitys väreili ilmassa, kisapaikan odotustilassa oli leppoisa tunnelma. Jännitystä lieventämään oli pelejä ja pikku syötävää. Kisaan osallistujat kertoivat, että vaikka jännitti, niin oli kiva kokemus. Osa harmitteli, että pääsi vasta vauhtiin kun jo aika loppui.


Kuvateksti: Työelämän ja oppilaitosten yhteistyö on keskeinen osa Taitaja-toimintaa. Logistiikan TaitajaPLUS2023 semifinaalien järjestelyistä vastasi Ammattiopisto Spesia yhdessä Logitri Oy:n kanssa. Käynnissä tuomari-info Logitrin varastolla.

Semifinaalikokemus oli opiskelijoille iloinen ja mieleenpainuva

Taitaja2023 semifinaalit olivat opiskelijoille erilainen kokemus koulupäivien keskelle. Yhteiset kisamatkat olivat oma tärkeä osansa Taitaja-tunnelmaa. Junalla kulkeminen, yhdessäolo opiskelukavereidensa kanssa sekä itsensä ylittäminen jäivät mieleen spesialaisille semifinaaleista.

Esimerkiksi turkulaisten opiskelijoiden matka Joensuuhun sisälsi neljä junan vaihtoa, mutta kilpailuhuoltaja Nina Tammisen mukaan matka ja itse kisat sujuivat jopa yllättävän helposti ja rennoissa merkeissä. Ninan tehtäväksi jäi vain ihailla opiskelijoiden rentoa heittäytymistä, positiivista uusiin haasteisiin tarttumista ja vilpitöntä toisten kannustamista. 

– Opiskelijat myös käyttäytyivät junassa, hotellissa, ravintolassa ja kisapaikalla todella ammattimaisen kohteliaasti ja kaikki noudattivat sovittuja aikatauluja täydellisesti. Kaikki tekivät semeissä parhaansa ja iloitsivat itsensä ja toistensa hyvistä suorituksista! Näiden ihanien opiskelijoiden kanssa voi mennä edustamaan minne vain, kertoo Nina Tamminen. 

Liiketaloudessa tehtävänä muun muassa video-CV ja reklamaatio

Joensuun P3 liiketoiminnan semifinaaliin osallistunut Miika Korpela kertoo kisapäivän ja koko reissun olleen jännittävä, mutta hauska. Miika kiittää, että tällaisia tapahtumia järjestetään.

Kisahuoltaja Johanna Purokari kertoo Miikan suoriutuneen tehtävistään hienosti ja kehuu Miikan rohkeutta laittaa itsensä likoon ja epämukavuusalueelle.

– Minun mielestä suoritukset menivät oikein hyvin, joissain kohdissa olisi voinut mennä paremminkin. Olen oikein tyytyväinen suorituksiin, kertoo Miika.

Turusta Joensuun semifinaaliin liiketoiminnan alalla kilpailemaan lähti kolme spesialaista: Aurora Tång, Lauri Havu sekä Valtteri Kosonen. Yhteensä osallistujia oli noin 25.

Liiketoiminnan tehtävä koostui kolmesta moduulista. A-moduulissa tehtiin video-CV, B-moduulin ryhmätehtävässä opiskelijoita haastettiin reklamaation tekemisellä ja C-moduuli koostui myymälätyöskentelystä.

– C-moduulin tehtävässä tuli palvella asiakkaita eri kielellä. Englanniksi palveleminen oli haastavaa, kertoo Aurora Tång.

Erityisesti ryhmätehtävät jäivät opiskelijoiden mieleen positiivisesti.

– Ryhmätehtävä meni hyvin, ja osallistuin keskusteluun. Ryhmätehtävän porukka oli tosi kiva, ja meistä tuli jo ystäviä. Oli kivaa tutustua uusiin Spesian opiskelijoihin toisilta paikkakunnilta.

Auroran mieleen jäi myös erityisesti hotellissa yöpyminen.

Kaksi henkilöä seisoo varastomaisessa tilassa ja Spesian huppariin pukeutunut opiskelija kuuntelee kun toinen lukee papereista.
Kuvateksti: Jyväskylässä liiketaloutta opiskeleva Miika selvitti tiensä finaaliin Joensuussa käydystä semifinaalivaiheesta. Kuvassa Miika kuuntelee päätuomari Margit Heimon tehtävänantoa.

Myös Lauri Havu on samoilla linjoilla Auroran kanssa. Reissu oli onnistunut ja ryhmätyö onnistui hyvin. Laurin mielestä semifinaaleissa oli ennen kaikkea hyvä yhteishenki.

– Oli todella onnistunut reissu Joensuussa, vaikka kaupunkiin tutustumiseen ei jäänytkään aikaa. Semifinaalijärjestelyt onnistuivat täydellisesti. Itselläni meni hyvin ja olen tyytyväinen suoritukseeni. Osasin kertoa vahvuuksista ja kehitettävistä kohdista, Lauri Havu analysoi suoritustaan.

Finaaliin päässyt Valtteri Kosonen yllättyi siitä, kuinka hyvin hän suoriutui kisoista. Tehtävät olivat helpompia, mitä Valtteri odotti. Finalisti kiittelee myös tapahtuman järjestelyjä.

– Mielestäni semifinaali oli järjestetty erittäin hyvin. Niin moni asia oli järjestetty hyvin, esimerkiksi ohjeistukset ja tilat olivat erittäin hyvät. Myös kisojen tehtävät olivat mukavia suorittaa, eivätkä ne tuntuneet liian haastavilta. 

(artikkeli  jaktuu kuvien jälkeen)
Seitsemän kuvan kollaasi, jossa koottu kuvia Taitaja-semifinaalimatkalta.
Kuvateksti: Turun puhtauspalvelualan opiskelijat Taika, Petri ja Emma TaitajaPLUS kisamatkalla Oulaisista. Hauskaa oli vaikka vähän jännitti. Kaikki loistivat-suorituksissaan ja Emma ja Milla selvittivät tiensä finaaliin asti.

Oulaisen puhtaanapidon semit tiivistettynä: ”Paras reissu ikinä!”

P4 Puhtaanapidon kisoihin Oulaisissa osallistui viisi spesialaista. Kilpailuhuoltaja Leena Vähäaho kehuu tapahtuman järjestelyjä.

– Jedu oli järjestänyt mukavan yhteisen aamuhetken kahvittelun merkeissä, jonka jälkeen oli kattava kilpailuinfo ja opiskelijat lähtivät kilpailualueelle. Opiskelijoiden suoritukset striimattiin kilpailuhuoltajien odotustilaan.

Leenan kertoo jokaisen opiskelijan suoriutuneen semifinaaleissa hienosti. Reissu oli mukava ja joukko sai Oulaisissa hyvää palvelua.

– Kilpailupäivän iltana pelailimme lautapeliä ja lähtöpäivän aamuna saimme hotellilta vielä yksityisesittelyn heidän kartanohotellinsa museohuoneisiin.

Taitajamatkojen kokemukset ja merkitys nuorille ammattiosaajille tiivistyvät hyvin näissä Oulaisten kootuissa opiskelijakommenteissa:

”Paras reissu ikinä!”
”Kilpailuissa oli kivaa. Sain uusia kavereita.”
”Haluan osallistua ensi vuonna uudelleen.”

MUOKATTU 15.2.: Lisätty kuva logistiikan finaalista sekä muokattu hiukan logistiikan finaalin tekstiä.