Spesia on ollut tiiviissä yhteistyössä Järvenpään K-Citymarketin kanssa jo vuodesta 2011 lähtien. Yksittäisen opiskelijan työharjoittelusta alkunsa saanut yhteistyö on kahdeksassa vuodessa kasvanut ryhmämuotoiseksi toiminnaksi. Tällä hetkellä Spesian TELMA-opiskelijat viihtyvät Citymarketissa, tuttavallisemmin Cittarissa, kolmena päivänä viikosta, niin lastauslaiturilla kuin varastohommissakin.

– Opiskelijat omaksuvat työelämän pelisäännöt parhaiten aitoja työtehtäviä tehdessään. Samalla nuoret saavat arvokasta kokemusta erilaisista työtehtävistä ja työympäristöistä, sanoo työvalmentaja Timo Lappeteläinen.

Timo kertoo opiskelijoiden arvostavan Cittarin rentoa ja mukavaa työilmapiiriä. Myös asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta opiskelijoiden työpanoksesta. Timo vinkkaakin nuorille oman asenteen suuresta merkityksestä onnistuneen työharjoittelun suhteen.

Opiskelija Otso Ylä-Oijala on Timon kanssa samoilla linjoilla. Otso kertoo viihtyvänsä mainiosti Cittarissa. Työtehtävistä mieluisimpia ovat pahvien puristaminen pahvisilppurissa sekä pizzalaatikoiden taitto. Otson suunnitelmissa onkin kaupan alalla jatkaminen myös valmistumisen jälkeen.

Kauppias arvostaa asennetta

Järvenpään K-Citymarketin kauppias Markku Hautala

Järvenpään K-Citymarketin kauppias Markku Hautala alleviivaa positiivisen asenteen merkitystä

Kolmannen polven kauppias Markku Hautala alleviivaa positiivisen asenteen merkitystä. Markku uskoo ahkeruuden ja työn hyvän laadun olevan menestyksekkään uran kantavia voimia.

Hänen oma uransa on ollut tavallista haastavampi, ylä- ja alamäkineen. Tästä johtuen Markulla on halua auttaa myös muita työurallaan kompuroivia. Kokemusta osa-työkykyisten tukemisesta onkin jo usean vuoden ajalta, minkä lisäksi hän on juuri aloittanut Ammattiopisto Spesian hallituksessa.

Jatkuvan ryhmämuotoisen opetuksen lisäksi opiskelijat ovat suorittaneet Cittarissa myös työssäoppimisjaksoja.

– Kaupat ovat pullollaan erilaisia tehtäviä, jotka soveltuvat niin opiskelijoille kuin osa-aikatyötä tekevillekin, Markku Hautala kertoo. Hän kokee auttavien lisäkäsien tekevän koko kaupan toiminnasta kukoistavampaa ja entistäkin jouhevampaa.

Monimuotoinen henkilöstö on vahvuus

Markku suositteleekin myös muille yrittäjille opiskelijoiden ja osa-työkykyisten palkkaamista. Markun mukaan siitä hyötyvät molemmat osapuolet: nuoret saavat arvokasta työkokemusta ja asiakkaat entistä laadukkaamman ostokokemuksen. Markku mainitsee uskovansa monimuotoisen henkilökunnan voimaan ja haluavansa nähdä henkilökunnan perheenä, joka pitää huolta niin toisistaan kuin asiakkaistakin.

Tällä hetkellä Järvenpään Citymarket uudistuu kovaa vauhtia. Suunnitteilla onkin Spesian ja Cittarin yhteistyön laajentaminen. Näin yhä useampi nuori pääsee oppimaan Cittarin innostavassa ja kannustavassa työympäristössä.

Linda Eräkangas
Työelämäkoordinaattori