Tämä on Kati Pousin tarina. Spesiasta kodinhuoltajaksi valmistunut Kati on löytänyt unelmatyönsä SPR:n Lähituvalta Kaarinasta, missä hän saa tehdä oman alan töitä ja olla osa upeaa henkilöstön ja asiakkaiden muodostamaan yhteisöä.

Kati kertoo:

Olen unelmieni työpaikassa nyt ja löysin sen opiskellessani Spesiassa.

Saan työssäni tehdä kaikkea mitä opiskellessani tein ja mistä pidän. Saan suunnitella aktiviteetteja ja vetää niitä, saan jutella ja kahvitella asiakkaiden kanssa, kuulen mehevimmät juorut ja sen, mistä saa halpaa kahvia (äiti varsinkin tykkää näistä uutisista), saan järjestää kahvitarjoiluja ja olen saanut paljon hyviä tuttuja. Työhöni myös kuuluu sopivassa määrin siivousta, tiskausta ja paikkojen siistimistä.

Mikä tämä unelmieni työpaikka on?

Tämä unelmieni työpaikka on Suomen Punaisen Ristin Kaarinan osaston Lähitupa – avoin kohtaamispaikka kaiken ikäisille.

Olin ekaa kertaa siellä työssäoppimassa käydessäni VALMAA (nykyinen TUVA) Spesiassa, joka oli silloin vielä Bovallius-ammattiopisto. Päätin lähteä opiskelemaan kodinhuoltajaksi ja pääsin uudestaan työssäoppimaan Lähituvalle. Tykkäsin jo opiskeluaikoina Lähituvan töistä ja olin siellä kahtena kesänä kesätöissä. Olen ollut myös siellä vapaaehtoisena.

Halusin oppia lisää tietoja, miten työskennellä varttuneiden asiakkaiden kanssa. Sen takia lähdin jatko-opintoihin Hämeenlinnan Kiipulan Punaportin toimipisteelle opiskelemaan hoiva-avustajaksi. Nyt olen kodinhuoltaja ja hoiva-avustaja ja oman alan töissä.

Millainen on tyypillinen työpäiväni?

Tyypillinen työpäiväni alkaa sillä, että olen kotona suunnitellut päivän ohjelman ja aktiviteetin. Ensimmäiseksi lataan kahvinkeittimen ja teevedenkeittimen. Sitten valmistelen tarjoilut ja katan pöydän. Joskus olen leiponut jo kotona jotakin, joskus teen voileipiä ja joskus kaivan pakastimesta valmiita pullia.

Kun asiakkaat tulevat niin ensiksi kahvitellaan ja vaihdetaan kuulumisia. Sitten on päivän aktiviteetin vuoro. Se voi olla tuolijumppaa, bingoa, tietovisoja, lukuhetkiä, askarteluja, pelejä tai levyraateja. Monesti pelaamme päivän päätteeksi Skip-Boa.

Kun asiakkaat ovat lähteneet pidän lounastauon, tiskaan astiat ja järjestelen paikkoja. Vuoropäivinä imuroin, moppaan, pesen vessan, pyyhin pölyt ja kastelen asiakkaan kukat.

Saan suunnitella päiväni itse mikä on hienoa.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Nuori nainen kädet puuskassa, päällään Punaisen Ristin paita ja rintapielessä Spesian kyltti tekstillä "opiskelija", taustakka kirjahylly jossa paljon toimistotavaraa.
Kuvateksti: Kati kävi nykyisessä työpaikassaan Lähituvalla työssäoppimassa jo valmentavan koulutuksen aikaan ja uudestaan kodinhuoltajaksi opiskellessaan, pääsi kahtena kesänä kesätöihin ja kartutti kokemusta myös vapaaehtoistyöntekijänä. Aktiivisuus palkittiin unelmatyöpaikalla. 

Mitä terveisiä haluan lähettää Spesian opiskelijoille?

Opiskeluissa voi olla kaikenlaisia vaiheita. Välillä viihdyin Spesiassa ja oli paljon kavereita ja välillä tunsin itseni todella yksinäiseksi enkä löytänyt paikkaani. Tunsin itseni tubettaja Tinken sanoin ”irtopalikaksi”.

Jos tuntuu, että olet ”irtopalikka” niin kannattaa jutella opettajan, ohjaajan, koulukuraattorin tai koulupsykologin kanssa. Yleensä asioita kannattaa ja voi parantaa. Minäkin löysin useita kavereita, joihin olen edelleen yhteyksissä.

Kannattaa suhtautua työssäoppimispaikkoihin kunnolla. Kun suunnittelee omaa tulevaisuutta, on tärkeää tietää mitä töitä tykkää tehdä sekä mitä töitä ei tykkää tehdä. Kun tiedät mistä töistä pidät, osaat etsiä sopivan työpaikan.

Hyvällä tuurilla valmistuttuasi pääset työssäoppimispaikkaan töihin. Tiedän itseni lisäksi, että parilla luokkakaverillani kävi hyvä tuuri ja he pääsivät työssäoppimispaikkaan töihin.

On tärkeää, että palaudut opiskeluista ja töistä. Mieti mistä pidät ja mitä harrastat. Itse palaudun katsomalla animea, touhuamalla koirien ja hevosten kanssa, ulkoilemalla, piirtämällä ja kirjoittamalla sekä kuuntelemalla musaa. Viime vuonna minua puri joogakärpänen ja joogaan useita kertoja viikossa.

Oikein hyvää opiskeluvuotta 2024!

Kati Pousi
kodinhuoltaja vuosimallia 2020