Haku alkaa! Hakuaika syksyllä 2024 alkaviin koulutuksiin alkaa 20.2. ja päättyy 19.3.2024. Kyselimme opinto-ohjaaja Annukka Pantsar-Oinaalta vinkkejä hakijoille sekä asioita, joita hakijan on tärkeää huomioida. Sivulta löydät myös linkkejä ja videoita, joista voi olla hakijalle iloa.

Hakijan muistilista

    • Hakuaika 20.2.–19.3.2024 klo 15.00 asti
    • Liitteet oppilaitokseen 26.03.2024 klo 15.00 mennessä
    • Tieto valinnoista julkaistaan 13.6.2024
    • Ota paikka vastaan viimeistään 27.6.2024
    • Varasijoilta hyväksyminen päättyy 16.8.2024

Opot vastaavat mielellään hakijoiden kaikkiin kysymyksiin

Yhteishaku 2024 on käynnissä ja monella nuorella on edessään tärkeä päätös siitä, mitä koulupaikkaa hän lähtee tavoittelemaan. Nuoren on hyvä pohtia kunnolla omia toiveitaan ja haaveitaan tulevaisuuden suhteen. Mikä ala olisi minulle sopiva? Mistä olen kiinnostunut? Saanko opinnoissani erityistä tukea, jos tarvitsen sellaista?

Spesian opot auttavat ja neuvovat mielellään opiskelemaan hakeutuvaa nuorta valitsemaan sopivat hakukohteet ja parhaan hakujärjestyksen kohteille. Spesian opo Annukka rohkaisee ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä.

– Mitä tahansa mietit yhteishausta, me juttelemme kanssasi mielellämme. Yhteishaku voi olla jännittävä ja esimerkiksi uusien kavereiden saanti ja oma pärjääminen voi pelottaa. Usein asioista puhuminen lievittää jännitystä.

Eniten pohdittu kysymys nuorilta on se, mikä perustutkinto olisi juuri hänelle sopiva tai kannattaako nuoren valita valmentavista tutkinnoista TUVA vai TELMA. Opo voi auttaa hakijaa punnitsemaan vaihtoehtoja.

– Me kerromme opintojen sisällöistä ja vaatimuksista ja peilaamme niitä hakijoiden ominaisuuksiin eli vahvuuksiin, toiveisiin ja tuen tarpeisiin. Katsomme yhdessä, missä koulutuksissa kaikki nämä asiat kohtaavat parhaiten.

Katso Spesian YouTube-kanavalta lisätietoja TUVAsta, TELMAsta ja niiden eroista sekä ammatillisista perustutkinnoista: 

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Kolme Spesian opinto-ohjaajaa Spesian sinisissä opo-huppareissa, takanaan saman värinen seinä.
Kuvateksti: Spesian opinto-ohjaajat ovat aina valmiita auttamaan. Voit ottaa heihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla, kuten www-sivujen chatissa, soittamalla, WhatsAppilla tai sähköpostilla.

Hakujärjestys on tärkeä erityistä tukea tarvitseville hakijoille

Jo muutaman vuoden ajan yleisten ja erityisoppilaitosten koulutuksiin on haettu samassa yhteishaussa ja samalla lomakkeella. Hakulomakkeelle voi listata enintään seitsemän (7) toivetta.

Annukka muistuttaa, että hakujärjestys on erittäin tärkeä, jotta nuori saa tarvitsemansa erityisen tuen opintoihinsa. 

– Opiskelija valitaan koulutukseen hakutoivejärjestyksen mukaisesti. Eli jos saat koulupaikan listassa ensimmäisenä olevasta oppilaitoksesta, et voi päästä enää muihin kouluihin. Valitse siis ensimmäiseksi hakutoiveeksi koulutus, johon haluat eniten ja jossa saat omiin tarpeisiisi riittävästi oppimisen tukea.

Spesia pyytää haastatteluun ne hakijat, jotka ovat asettaneet jonkin Spesian koulutuksen ensimmäiseksi hakutoiveeksi ja ovat hakukelpoisia. Joillakin aloilla voidaan haastatteluun kutsua myös muilla hakutoivesijoilla olevia hakijoita.

Haastattelut toteutetaan joko Teamsilla tai WhastApp-puhelulla. TELMA-hakijat saavat haastattelusta tiedon soittona ja muut hakijat tekstiviestinä. Haastatteluun osallistuvat Spesian puolesta yleensä alan opettaja sekä opo tai kuraattori.

Annukan mukaan haastattelua ei tarvitse jännittää.

– Meistä on kiva jutella hakijan kanssa etukäteen, ja varmaan hakijalle on myös kivaa nähdä haastattelijat.

Katso video erityisestä tuesta ja työkirja avuksi oikean opiskelupaikan valintaan:

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Annukka-opo istuu ulkona takaperin olevalla sinisellä muovituolilla, Spesian sininen huppari päällä.
Kuvateksti: ”Meillä on rento tunnelma”, rohkaisee Annukka Pantsar-Oinas kaikkia, joita tuleva opiskelu jännittää.

Mitä tehdä, jos haku ja opiskelu jännittää?

Haku opiskelemaan ja opiskelu itsessään voi tuntua nuoresta hyvinkin jännittävältä. Jännityksen ei kannata kuitenkaan missään nimessä antaa olla esteenä hakemiselle.

– Meille opoille voit aina soittaa ja jutella jännityksestä. Juttelu auttaa usein jännitykseen, ja jos et halua soittaa opolle, voit jutella perheen tai ystävän kanssa.

Spesiassa huolehditaan siitä, että jokainen saa olla oma itsensä.

– Meillä on rento tunnelma. Täältä saa kavereita ja täällä viihdytään hyvin. Opastamme myös kaikessa tarvittavassa.

Tutustumalla asiaan voi lieventää jännitystä. Hakijalle on tarjolla Spesian nettisivut, videot ja hakijan tueksi tehdyt materiaalit, joihin tutustuminen voi rohkaista hakijaa.

Annukka toivoo, että jokainen hakemisesta haaveileva rohkaistuisi hakemaan haluamaansa koulupaikkaa. Opiskeluaika on nuorelle antoisaa ja kivaa aikaa.

– Hae rohkeasti opiskelemaan! Saat uusia, hyviä kokemuksia sekä kavereita ja uudenlaista osaamista. Meillä Spesiassa on tärkeää tukea nuoria ja auttaa heitä löytämään oman juttunsa ja omat vahvuutensa.

Oppiminen on helpompaa, kun opiskeluun saa sopivan tuen. Spesiassa oppiminen onnistuu ja jokainen saa loistaa!

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Katso videolta opiskelijoiden kokemuksia Spesiasta.

Miten opoon saa yhteyden?

Opoon saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla, tekstiviestillä, WhatsAppilla, Teamsilla tai Spesian nettisivujen chatissa.

Kätevä tapa ottaa yhteyttä on Spesian nettisivujen haku-chat. Siellä voit kysellä helposti asioita, jotka hakemisessa mietityttävät. Chat on auki koko yhteishaun ajan arkipäivinä klo 10–12 ja 13–15.

Opojen yhteystiedot löydät Hakuneuvonta-sivulta

Lisätietoa koulutuksista, hakemisesta ja Spesiasta

Opinto-ohjaaja Annukka pitelee käsissään Spesian hakijan opasta.
Kuvateksti: Annukka esittelee Spesian kätevää Hakijan opasta, jonka voit ladata tai tilata nettisivuilta.