Jasmin ja Henna huomaavat, että rengas on tyhjentynyt, vaikka se juuri paikattiin ja laitettiin takaisin huollettuun pyörään. ”Siinä on varmaan toinenkin reikä”, sanoo Henna. Ohjaaja Arto Hämäläinen on samaa mieltä, ja kehottaa tarkistamaan sisärenkaan uudelleen veden alla. ”Paikan vieressä oli vielä yksi pikkureikä”, Henna kertoo tarkistettuaan asian. Uuden paikkauksen jälkeen ilma pysyy ja pyörä on myyntikunnossa.

Ammattiopisto Spesian Polkupyöräkorjaamon opiskelijat vierailevat kaksi kertaa viikossa Järvenpään Kierrätysmyllyssä korjaamassa polkupyöriä ja tekemässä tuotteiden kunnostustöitä. Kierrätyskeskukseen lahjoitetut polkupyörät kunnostetaan ja myydään edelleen asiakkaille.

Vaihtelua ja osaamista

VALMA-opiskelija Jasmin pitää Kierrätysmyllyn tuomasta vaihtelusta opintoihinsa.

– Tämä on vähän erilainen ympäristö, viihtyisä. On ollut ihan jännä kokemus päästä korjaamaan pyöriä ja tekemään erilaisia tehtäviä. Ei tarvitse pulpetilla istua vaan on tekemistä!

Kierrätysmyllyn myymäpäällikkö Pia on ollut opiskelijoihin enemmän kuin tyytyväinen.

– Olin todella yllättynyt opiskelijoiden taidoista! Asiakas ostaa vain, jos tuote on laadukas ja miellyttävä. Ensimmäiset Spesian opiskelijoiden kunnostamat tuotteet myytiin melkein heti, ja kun kaupan jälkeen kerroin ostajalle opiskelijoiden kunnostaneen tuotteen, hänkin oli yllättynyt ja ilahtunut.

Ohjaustukea uuteen ympäristöön

Opiskelijoiden ohjauksesta Kierrätysmyllyssä vastaa Spesian ohjaaja Arto Hämäläinen. Hän on oppimisympäristövastaavana Spesian Polkupyöräpajalla, missä Spesian valma-opiskelijat tekevät yksinkertaisia pyöränhuoltotöitä kaikille asiakkaille. Hämäläinen tuli ehdottaneeksi yhteistyötä Kierrätysmyllyn kanssa myymälässä asioidessaan.

– Yhteistyö on sujunut mainiosti. Täällä on opiskelijoille sopivia töitä ja palaset tuntuivat olevan kohdallaan. Ratkaisevana tekijänä oli kuitenkin varmaan se, että Kierrätysmylly saa opiskelijoiden mukana Spesialta paikan päälle ohjaajan, joka seuraa myös opiskelijoiden etenemistä ja kehitystä.

Hämäläinen on huomannut opiskelijoiden pitävän uudesta ympäristöstä. Tehtävät ovat pääasiassa samanlaisia kuin Spesian Polkupyöräpajallakin. Kierrätysmyllyssä lisämotivaatiota tuo, kun opiskelijat pääsevät mukaan myös tekemänsä työn jatkovaiheisiin, esimerkiksi arvioimaan kunnostamalleen tuotteelle hintaa.

– Vaikka Spesian Pyöräpajalla työt tehdäänkin mahdollisimman pitkälle työelämänkaltaisesti, on työ täällä oikeassa työympäristössä ja oikeiden asiakkaiden kesken kuitenkin hieman erilainen kokemus kuin tuttu ja turvallinen oppilaitosympäristö, Arto kertoo.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)
Kuva Järvenpään Kierrätysmyllyn tilasta jossa pyöriä korjataan
Kuvateksti: Oikeita töitä oikeille asiakkaille oikeassa työympäristössä. Aito tekeminen opettaa aitoja ja monipuolisia taitoja.

Kaikille nuorille mahdollisuus

Kierrätysmyllyllä on yhteiskunnallinen yritys -merkki, jonka saa, jos yritys ratkoo yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia ja käyttää voittojaan yhteiskunnallisten tavoitteidensa edistämiseen. Myymäläpäällikkö Pia kannustaa kaikkia työyhteisöjä ottamaan nuoria mukaan. Nuoret saavat mukanaolollaan kokeneemmatkin osaajat reflektoimaan omia näkemyksiään.

– Jokaiselle meistä on hyötyä kohdata erilaisuutta ja huomata, että haasteista huolimatta voi pärjätä hienosti elämässä!

Ammattiopisto Spesialle Kierrätysmylly on arvojensa vuoksi luontainen yhteistyökumppani.

Spesia kouluttaa opiskelijoita VALMA- ja TELMA-opintojen lisäksi kahteenkymmeneen eri tutkintoon, joten olen varma, että keksimme Kierrätysmyllyn kanssa vielä paljon uusia ja erilaisia yhteistyön muotoja!

Simo Liikanen
oppimiympäristökoordinaattori
Ammattiopisto Spesia