”Tuleeks Spesia?” kysyvät työntekijät Jyväskylän Seppälänkankaan Tokmannilla tiistai- ja perjantai-aamuisin myymäläpäällikkö Vanamo Santalalta. Tämä kertoo hyvin siitä, miten odotettuja opiskelijat ovat myymälässä. Myymäläpäällikkö on ylpeä henkilökuntansa ennakkoluulottomuudesta ja toteaa varmalla äänellä: ”Kaikki ansaitsevat mahdollisuuden”.

Ammatilliseen koulutukseen valmentautuvien VALMA-opiskelijoiden ja Jyväskylässä sijaitsevan Seppälänkankaan Tokmannin yhteistyö starttasi syyskuun 2021 alussa.

Tokmannin myymälä ulkoa päin.
Kuva 1. Seppälänkankaan Tokmanni toimii oppimisympäristönä ammatilliseen koulutukseen valmentautuville opiskelijoille

Myymäläpäällikkö Vanamo kehuu opiskelijoita avoimiksi ja kertoo heidän sopeutuneen hyvin myymälään, jonka arki on kiireistä. ”Tervetuloa jatkossakin!” on myymäläpäällikön vastaus, kun kysyn mitä hän haluaisi sanoa opiskelijoillemme.

– Meistä on tullut opiskelijoiden kanssa jo tuttavia. Opiskelijat ovat ahkeria ja tarttuvat toimeen kyselemättä ja tosi reippaasti, Vanamo kehuu opiskelijoiden asennetta.

Nainen seisoo keskellä myymälää ja katsoo kaemraan, yllään työpaita, jossa lukee isolla "Nettopäivät".
Kuva 2. Myymäläpäällikkö Vanamo Santala kehuu opiskelijoita ahkeriksi ja toimeen tarttuviksi.

Myymäläpäällikkö Vanamo kertoo, että oppimisympäristönä Tokmanni tarjoaa monipuolista tekemistä. Kysyessäni opiskelijalta mikä on ollut parasta ja mitä kaikkea he ovat päässeet tekemään, saan vastaukseksi: ”Hyllyttäminen!” Tänään vuorossa onkin muun muassa pesuaineiden hyllyttämistä.

– Opiskelijat tekevät hyllytystehtäviä etenkin ”isoteknoksi” kutsutulla osastolla, jossa liikkuu isompaa tavaraa ja selkeitä tuotteita.

Opiskelijat pääsevät tekemään käytännön asioita ja heistä on ollut apua isoissakin projekteissa. Esimerkkinä Vanamo kertoo tilanteen, kun henkilökuntaa olikin poissa ja apua tarvittiin nopeasti kenkien laittamiseen.

Henkilö hyllyttää pesuaineita selin kameraan, liivissä lukee "työelämässä oppimassa".  Henkilö työskentelee myymälässä selin kameraan, liivissä lukee "työelämässä oppimassa".
Kuvat 3. & 4. Opiskelijat hyllyttämässä pesuaineita ja purkamassa rullakkoa

Myös Spesian ohjaaja mainitsee muun muassa saman kenkäprojektin, jossa opiskelijat oppivat laittamaan hälyttimiä kenkiin. Lisäksi hyllyttämistä on päästy tekemään välillä myös elintarvikkeiden, eläinten ruokien ja -tarvikkeiden puolella

Henkilö jonka kasvoja ei näy järjestelee järjestelee rullakossa olevia pahvilaatikoita.
Kuva 5. Opiskelija varastossa valmistautumassa kuorman purkuun

Myymäläpäällikkö Vanamo Santalalla on pelkästään positiivista sanomista yhteistyön sujumisesta ja hän haluaa tehdä yhteistyötä jatkossakin. Kun kysyn mitä hän toivoisi tulevaisuudessa yhteistyöltämme, saan vastauksen:

– Tulkaa useammin. Joka päivä. Myös viikonloppuisin!

Tämä saa hymyn huulille. Molemmat osapuolet näyttävät saavan yhteistyöstä paljon: Opiskelijat saavat monipuolista työssäoppimiskokemusta ja arvostusta tekemälleen työlleen. Seppälänkankaan Tokmanni puolestaan saa apua oikeisiin arjen asioihin ja odotettuja apukäsiä osaksi viikottaista arkeaan.

Tokmannin yhteistyötä tehdään Spesialla laajemminkin eri paikkakunnilla ja yhteistyö on ollut oppilaitoksellemme tärkeää.

Tiia Ollikainen
yritysvalmentaja
Spesia Työelämäpalvelut