Meidän aikuisten silmiin nuorten elämä ja opiskelu 2020-luvulla vaikuttaa vaativammalta kuin omamme aikoinaan. Tilastojen valossa tämä johtopäätös pitänee paikkansa: merkittävä osa nuorista kärsii mielenterveyden ongelmista tai kamppailee jaksaakseen opiskella tai tehdä töitä. Ikävimmässä tapauksessa, kun ei enää jaksa, opinnot jäävät kesken ja sen seurauksena koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäämisen riskit kasvavat.

Mieli maassa ja voimavarat koetuksella?

Tuoreen tutkimuksen mukaan noin kolmasosa lukiolaisista kokee innostusta opinnoistaan. Samaan aikaan puolet heistä kärsii stressistä ja joka viides kokee voimakasta uupumusta. Tämä selviää Katariina Salmela-Aron ja Katja Upadyayan tekemästä tutkimuksesta, johon osallistui 1 038 lukiolaista keväällä 2019. Tutkimus oli osa Silta tulevaisuuteen -hankkeen toimintaa. Tutkimus vahvistaa olettamuksen, että tämän päivän opiskelijoiden henkiset voimavarat todella ovat koetuksella.

Miten me opetus- ja ohjausalan ammattilaiset voisimme kohdata ja tukea opiskelijaa, jonka mieli on maassa ja voimavarat koetuksella?

Mielenterveyden osaaja -koulutuksesta saat eväitä

Rakensimme koulutuskokonaisuuden, josta saat tietoa mielen hyvinvoinnista ja mielenterveyden häiriöistä. Lisäksi saat käyttöösi menetelmiä, työkaluja ja pedagogisia ratkaisuja opetus- ja ohjaustyössäsi hyödynnettäväksi.

Koulutuskokonaisuuden laajuus on 10 opintopistettä. Se toteutetaan yhteistyössä Ammattiopisto Spesian ja mielenterveyden asiantuntijaorganisaatio Mieli ry:n kanssa. Koulutuskokonaisuuden sisällöt rakentuvat kolmen teeman ympärille:

  1. Mielenterveyden perusteet
  2. Menetelmiä mielenterveyden tukemiseen
  3. Oppijan mielenterveys ja yksilöllinen opintopolku

Koulutuksen asiantuntijat ja kouluttajat ovat mielenterveyden rautaisia ammattilaisia. Koulutuksen käytyäsi sinulla on vahvat perustiedot mielenterveydestä ja mielenterveyden häiriöistä sekä menetelmiä ja työkaluja mielen hyvinvoinnin tukemiseen opetus- ja ohjaustyössä.

Suosittelemme kaikkien kolmen koulutusosien suorittamista, mutta toki myös yksittäiseen koulutusosioon on mahdollista osallistua. Toteutamme kolme samanlaista 10 opintopisteen koulutusta. Koulutukset toteutetaan koronatilanne huomioiden etäopetuksena verkossa.

”Kun mieli voi hyvin, nuori voi alkaa kukoistaa!”

Joko innostuit? Liity joukkoomme tekemään todeksi sitä, että jokainen nuori voi tuntea elämänsä merkitykselliseksi ja mielekkääksi. Ja vielä lisäksi nauttia nuoruudesta, elämästä ja opiskelusta.

Lue lisää koulutuskokonaisuudesta koulutuskalenteristamme ja ilmoittaudu mukaan.

Lähde: Katariina Salmela-Aro and Katja Upadyaya (2020): School engagement and burnout profiles during high school –The role of socio-emotional skills. European Journal of Developmental Psychology.

 

Mielekästä marraskuuta!

Outi Santanen

kehittämiskoordinaattori

Ammattiopisto Spesia