Kuvateksti: Matkaan Suomesta Itä-Belgian Eupeniin lähti Experience Workshop ay:n toimitusjohtaja Nora Somlyody, sekä Ammattiopisto Spesian TELMA-koulutuksen erityisopettaja Susanna Hjulberg ja yritysvalmentaja Tiia Ollikainen.

Spesialla oli mahdollisuus osallistua Experience Workshop Ay:n järjestämänä CoRe-Relief Erasmus+ -hankkeen matkalle, jossa tutustuttiin Belgian käytänteisiin tukea erityistä tukea tarvitsevia. Tutustuimme moniin eri kohteisiin, joista erityisesti mieleen jäivät erilaiset työllistämisen esimerkit, sekä ammatilliseen koulutukseen tai työhön siirtymiseen tukea tarjoava taho.

Tutustumiskohteet, jotka tarjosivat työpaikkoja tai tukea työ- tai opiskelupaikan hakuun:

 • Die Alternative – vaatehuoltoa ja kotiapulaispalvelua
 • BISA – työpaikkoja kiertotalouden parissa
 • BW Eupen – alihankintatehdas
 • Intego – tukea ja taitoja koulupudokkaille ja muille koulutusta tarvitseville

Vanha neulatehdas lopetetaan, tilalle uudenlaisia työpaikkoja vaikeasti työllistyville naisille

Iso työtila, jossa paljon ompelemiseen tarvittavia tarvikkeita, taustalla tiiliseinä ja kyltti Annahme Réception.
Kuvateksti: Työntekijä ompelee Die Alternativen tiloissa, jossa tehdään niin korjausompelua yksityisasiakkaille kuin kierrätyskankaista tuotteita myyntiin.

Die Alternative sai alkunsa vanhan neulatehtaan lopettaessa aikanaan alueella. Nimi tulee sanasta ”vaihtoehto”, eli vaihtoehdosta työttömyyttä vastaan. Se tarjoaa työpaikkoja vaikeasti työllistyville naisille, joilla ei esimerkiksi ole riittävää koulutusta. Die Alternativessa tehdään korjausompelua, silittämistä ja tuotteita kierrätyskankaista. Lisäksi se on yksi Belgiassa olevista yrityksistä, joka järjestää myös kotiapulaistoimintaa.

Belgiassa on käytössä voucher-järjestelmä, josta voi ostaa apua esimerkiksi kotitöihin (esim. siivoaminen, pyykinpesu, aterioiden valmistus) tai kauppaostoksille tuntihinnoittelulla (9 €/h). Tätä palvelua käyttää tällä hetkellä 25% belgialaisista. Kotiapulaiset saavat työstään palkkaa 12-13 €/h ja kotiapulaisilla on lisäkoulutuksilla mahdollisuus myös tarjota esimerkiksi vanhuksille hoivaa, jolloin myös voucherin hinta nousee.


Kuvateksti: Spesia-Puodin kaltaisessa Ideenreich-myymälässä myydään mm. Die Alternativessa tehtyjä lukutyynyjä. Ideenreich tarjoaa myös kokoustiloja yhteisöille.

Yritystoimintaa, jossa yhdistyy sosiaalinen vastuu ja kiertotalous

Toinen työllistävä taho on BISA, joka yhdistää sosiaalisen vastuun ja kiertotalouden yritystoimintaan. Heidän tehtäviinsä kuuluu vihreän jätteen, eli kotitalouksien, puistojen ja puutarhojen orgaanisten jätteiden kerääminen ja muuttaminen kompostiksi ja hakkeeksi. BISA työllistää esimerkiksi maahan muuttaneita, joilla ei ole koulutusta tai muutoin heikossa asemassa olevia tukien heitä työhön.

Jätteitä kerätään suoraan niille tarkoitetuista astioista esimerkiksi kotitalouksien pihoista jätteenkeräysautoilla tai vaihtoehtoisesti jätteet voi tuoda paikanpäälle itse. Alueen asukkaille niiden tuominen on maksutonta. Jätteistä tehty komposti palautuu uusiokäyttöön. BISA työllistää sekä itse, että tukee myös heillä työskennelleitä muualle töihin.

Kierrätyspisteitä ja työkoneita, iso asfalttipiha.
Kuvateksti: Vihreää jätettä noudetaan nykyaikaisilla rekoilla pihoilta ja puistoista käsiteltäväksi BISA:n työmaalle, jossa se muutetaan kompostiksi ja hakkeeksi. Valmis komposti ja hakkeet säilytetään katoksissa sitä uusiokäyttöön hakevia varten.

Valtava alihankintatehdas, joka työllistää ihmisiä, joilla on vamma tai jotka ovat heikossa sosioekonomisessa asemassa

Hyvin mielenkiintoinen kohde oli myös BW Eupen, eli valtava alihankintatehdas, joka tarjoaa työpaikkoja pääasiassa vammaisille, mutta myös esimerkiksi sosioekonomisesti heikossa asemissa oleville. Työntekijät saavat asianmukaisesti palkan, työsopimuksen ja maksavat veroja. Toimintaa rahoitetaan yhteistyöyritysten maksamilla korvauksilla alihankintatöistä, sekä erilaisilla tuilla.

BW Euben on järjestö, joka on aloittanut toimintansa vuonna 1973, jolloin työntekijöitä oli yhteensä viisi. Tehtaalla tehdään esimerkiksi pakkausten kokoamista auto- ja rakennusteollisuudelle. Vuosien aikana toiminta on kasvanut paljon ja vuonna 2015 avattiinkin uusi siipi tehtaaseen, joka on erikoistunut suklaiden ja elintarvikkeiden pakkaamiseen ja lisäksi siellä pakataan myös esimerkiksi kosmetiikkaa.

Nykyisin tehdas työllistää 135 ihmistä ja tarjoaa myös harjoittelujaksoja. Jotkut työntekijöistä ovat työskennelleet tehtaassa jo 30-40 vuotta. Tehtaassa etsitään työntekijälle sopivia tehtäviä ja uskotaan siihen, että aina löytyy ratkaisu ja jotain mitä tehdä. Tehtaalla käytetään koneita, jotka eivät ole täysin automatisoituja, jotta ihmisille jää myös tehtävää. Koneita saadaan mm. yhteistyöyrityksiltä käyttöön.

Pöydällä pari työkonetta, lamppu sekä pieniä metalliosia.
Kuvateksti: Alihankintatehtaassa koottiin mm. Porschen osia.


Kuvateksti: BW Eupen sijaitsee teollisuusalueella lähellä potentiaalisia yhteistyöyrityksiä. Kuvassa näkyy tehdasrakennuksen vanhempaa osaa, sekä Spesian erityisopettaja Susanna Hjulberg.

Tukea ja taitoja koulupudokkaille ja muille koulutusta tarvitseville

Intego oli myös yksi vierailemistamme sosiaalisista yrityksistä. Heidän toimintansa on ilmaista asiakkaille ja he tarjoavat 1-2 vuodeksi paikkaa, jossa esimerkiksi koulupudokas tai muutoin riittävää koulutusta vailla oleva voi kartuttaa erilaista osaamista ja oppia esimerkiksi:

 • luovien alojen taitoja
 • puusepän osaamista
 • entisöintiä
 • ompelutaitoja
 • metallitöitä
 • remontointitehtäviä
 • puutarhatöitä ja maisemointia luomupuutarhalla

Kolmen kuvan kollaasi, joista ensimmäisessä kuvassa käsityötaideteos, toisessa mm. mökin muotoisia puukehikoita ja kolmannessa rivi painettuja t-paitoja.
Kuvateksti: Integossa voi esimerkiksi tehdä painotöitä, käsitöitä ja monenlaisia muita luovia tuotoksia.


Kuvateksti: Integossa yksi vaihtoehto on myös oppia puusepän taitoja. Tuotteita viedään myyntiin esimerkiksi Ideenreichin Puotiin, mutta tilauksia tulee myös suoraan Integolle niin organisaatioilta kuin yksityishenkilöiltä. Puusepän verstaassa seinälle oli piirretty paikat työkaluille.

Työpaja, jossa paljon työkaluja.
Kuvateksti: Integon kiertävän rempparyhmän paja.

Vehreä kuva, jossa kaksi keskikokoista puutarharakennusta.
Kuvateksti: Integon luomupuutarhalla kasvatetaan kasviksia niin pelloilla kuin kasvihuoneissa. Satoon kuuluu harvinaisempiakin tuotteita, kuten mustia tomaatteja ja oransseja, sekä pyöreitä kesäkurpitsoja.

Integossa on siis mahdollisuus tehdä oikeita asiakastöitä ja tuotteita, sekä esimerkiksi ajaa ajokortti, saada neuvoja raha-asioiden hoitamiseen, CV:n tekoon tai apua työhaastatteluiden kanssa. Asiakkaat saavat työttömyystukea ja ohjautuvatkin Integoon esimerkiksi työvoimatoimiston kautta. Lopuksi he saavat Integolta todistuksen toimintaan osallistumisesta.

Suomesta matkan järjestänyt yritys oli Experience Workshop Ay, joka on STEAM-oppimisen asiantuntija, jossa STEAM viittaa tieteiden, tekniikan, insinööritaitojen, taiteen ja matematiikan yhdistämiseen oppimisessa.

CoRe-Relief on Erasmus+ -hanke, johon kuuluu seitsemän tahoa kuudesta eri maasta: Belgiasta, Unkarista, Slovakiasta, Suomesta, Liettuasta ja Espanjasta. Hankkeen nimi ”CoRe-Relief“ tulee sanoista COmplex Reintegration of Employees with changed working abilities to REal LiFe. Voit lukea lisää hankkeesta sen sivuilta: Erasmus+ CoRe-Relief 2021-2024

Tiia Ollikainen
yritysvalmentaja
Ammattiopisto Spesia
Spesia Työelämäpalvelut