Ammattiopisto Spesiassa kodinhuoltajaksi opiskelevan Rosanna Patjasen koulutussopimusjakso (työssäoppimisjakso) Järvenpään McDonald’sissa oli sujunut erittäin hyvin. Niinpä opettaja Sirpa Karvonen ehdotti, että Rosanna hakisi asuinpaikkakuntansa Kouvolan Mäkkäristä kesätöitä. Rosanna kertoi, että oli iloisesti yllättynyt, kun saikin sieltä kesätyöpaikan.

Ulospäinsuuntautuneena ihmisenä Rosanna solahti hyvin työyhteisöön ja nopeatempoiseen työrytmiin, kertoo ravintolapäällikkö Vili Saarenpää. Rempseään tyyliin Rosanna kertoi työyhteisölle myös omista haasteistaan. Mäkkärillä oltiin Rosannan työpanokseen erittäin tyytyväisiä ja kesätöiden loppumetreillä Saarenpää kyseli, olisiko Rosannan mahdollista jatkaa?

Oppisopimus on yksi työelämässä oppimisen muoto

Opettaja Sirpan kanssa asiasta keskustellessa nousi puheeksi mahdollisuus oppisopimuskoulutuksesta. Siinä opiskelija on määräaikaisessa työsuhteessa työpaikkaan, saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja suorittaa samalla opiskeluja. Kaikki osapuolet – opiskelija, työpaikka ja oppilaitos – olivat tyytyväisiä ratkaisuun ja niin lähdettiin tekemään oppisopimuspapereita.

Spesiassa on oppisopimukseen erikoistuneita OPSO-luotseja, joilta saa apua ja tukea sopimusten teossa. Oppisopimus voidaan solmia tutkinnon osan tai pienemmän kokonaisuuden suorittamisen ajaksi. McDonald’sin kanssa oppisopimus solmittiin syyslukukaudeksi. Minimityöaika oppisopimuksessa on 25 tuntia viikossa.

Spesian työvalmentaja Taija Karjalainen kertoi McDonald’sille millaisia tukimahdollisuuksia on saatavilla oppisopimustyöpaikoille. Vili kerto, että Taijalta sai hyvät neuvot miten ja mistä tukia haetaan. Tukien hakeminen ei tuottanut ongelmia, mutta valitettavasti niiden maksamisessa on välillä ollut viiveitä.

Oppisopimuksen jälkeen vakituinen työpaikka

Kouvolan McDonald’s haluaa panostaa monimuotoiseen työympäristöön ja tarjoaa esimerkiksi joustavat työajat ja monipuoliset työtehtävät. Valmistuttuaan Rosanna sai vakituisen työpaikan.

Mäkkäri puolestaan sai Rosannasta ahkeran ja sitoutuneen työntekijän. Rosannan työtehtävät painottuivat paikkojen siistimiseen, tuotteiden keräämiseen ja asiakkaiden opastamiseen digitilauksen tekemisessä.

– On kiva, että pääsee oppimaan uusia asioita. Työkaverit ja etenkin esihenkilö Vili on ihan parasta, summaa Rosanna syitä työssä viihtymiselleen.

Vuoden paras oppisopimuspaika

Mies seisoo McDonaldsin edessä diplomi ja herkkukori kädessä. Herkkukori ja vuoden parhaan diplomi.

– Yhteistyö Vilin kanssa on ollut helppoa ja hänellä on ymmärrystä, taitoa kuunnella ja ohjata erityistä tukea tarvitsevia työntekijöitä, opettaja Sirpa Karvonen kehuu.

Kouvolan McDonald’s valittiinkin Spesiassa Vuoden 2022 parhaaksi oppisopimustyöpaikaksi. Perusteluna oli:

”Mahtavan positiivista suhtautumista opiskelijaa kohtaan. Vili rakensi opiskelijalle täydellisien polun oppisopimuksesta vakituiseen työhön. Opiskelija on tämän mahdollisuuden myötä edennyt omassa elämässään isoin harppauksin. Suuri kiitos!”

Tiina Perkiö
yritysvalmentaja