Suomessa työikäisten määrä vähenee jatkuvasti. Samaten viime vuosien aikana myös vaje eri ammatillisten alojen osaajista on syventynyt. On siis hyvin ilmeistä, että niin tämän päivän, kuin ennen muuta huomisen työelämässä tulemme tarvitsemaan kaikkien työpanosta.
Yksi keinoista haasteiden helpottamiseen on saada jatkossa työelämä huomioimaan yhä paremmin myös monimuotoisen työvoiman mahdollisuudet ja sen mukanaan tuoma voimavara yhteisöön.
Monimuotoisuutta edistämällä työyhteisö voi parantaa työntekijöiden saatavuutta ja työhyvinvointia, huolehtia maineestaan ja työelämän yhdenvertaisuudesta.
Yhteisön näkökulmasta monimuotoinen henkilöstö ei ole vain tapa toimia, vaan kyseessä voi olla on koko liiketoiminnan menestymisen edellytys.
Henkilöstön monimuotoisuudella tai diversiteetillä tarkoitetaan yleisesti työntekijöiden keskinäistä erilaisuutta iän, sukupuolen, etnisen taustan, seksuaalisen suuntautumisen, perhetilanteen, vammaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen ja koulutustaustan osalta.
Miksi monimuotoisuuteen sitten pitäisi muutoinkin panostaa?
- Monimuotoisuuden kehittäminen työyhteisössä perustuu yhdenvertaisuuslakiin, mikä antaa raamit työpaikalle edistää yhdenvertaisuutta henkilöstön valinnoissa ja ratkaisuissa.
- Vastuullinen työnantajamielikuva tuo vetovoimaa ja parantaa työvoiman saatavuutta.
- Erilaisuuden ymmärtämiseen panostaminen vähentää ennakkoluuloja. Osallisuuden ja hyväksytyksi tulemisen kokemus kasvattaa työhyvinvointia ja lisää työntekijöiden pitovoimaa. Kun kehittämistyöhön otetaan mukaan erilaista osaamista ja näkökulmia, saadaan innovoitua uusia ja parempia tuotteita sekä palveluja erilaisille asiakkaille.
Onko täsmätyökykyisten työntekijöiden työllistämisen esteenä ennakkoluulot vai tiedon puute?
Suomessa on työelämän ulkopuolella arviolta 65000 täsmätyökykyistä, jotka haluaisivat osallistua työelämään omien kykyjensä ja taitojensa mukaisesti, mutta eivät kuitenkaan ole työllistyneet. He kykenisivät tuomaan oman työpanoksensa työmarkkinoille, mikäli työtehtävä ja työaika mukautettaisiin heille sopivaksi. Jotta tämä toteutuu, kyseessä tulisi olla tekijän kokoinen työ.
Tarve monimuotoisuuden ja täsmätekijöiden ymmärrykselle kasvaa, koska kyseistä työvoimaa ei tällä hetkellä osata vielä täysimääräisesti hyödyntää.
Täsmätyökykyinen (osatyökykyinen) voi olla kehitysvammainen, pitkäaikaissairas, vakavasta sairaudesta toipuva, elämänkriisin kokenut, erityistä tukea tarvitseva tai pitkäaikaistyötön. Ryhmään kuuluvat myös henkilöt, joiden työ- ja toimintakyky on alentunut vamman, sairauden tai sosiaalisten syiden vuoksi.
Miten voisi kehittää työelämää, jotta mahdollisimman moni pääsisi työhön kiinni ja pysyisi työelämässä mahdollisimman pitkään?
Useat organisaatiot ovat jo hyvällä matkalla vastuullisuustyössään. Onkin hyvä muistaa, että monimuotoisuuden kehittäminen ei ole projekti vaan prosessi. Kehittämistyössä kartoitetaan ja tarkastellaan oman organisaation monimuotoisuuden tilaa ja mietitään, mitä seuraavaksi tarvitaan. Rekrytointikäytäntöjen tarkastelu ja työn muokkaaminen ovat keskeisessä roolissa työyhteisön monimuotoistamisessa; pala kerrallaan ja avoimesti viestien sekä koulutukseen panostaen. Yhtä lailla työnantajille kohdennettavaa informaatiota täsmätyökykyisten mahdollisuudesta osallistua työelämään tulee edelleen lisätä. Lisätiedon tuottaminen madaltaa työnantajan kynnystä lähestyä ja ymmärtää monimuotoisuutta.
Monimuotoisuuteen ei ole poppaskonsteja eikä pikakaistoja, vaan suunnitellen, kokeillen ja kehittäen saadaan luotua toimivia uusia käytäntöjä. Tämä edellyttää pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista aiheeseen, työyhteisön mukaan ottamista sekä jalkauttamista osaksi toimintoja. Joustavalla työnmuokkauksella saadaan nykyinen henkilökunta pysymään paremmin työssä ja uusia työntekijöitä palkattua.
Arveluttaako täsmätekijän työllistäminen?
Asioita ei tarvitse jäädä miettimään yksin, vaan ole meihin yhteydessä – autamme mielellään. Tarjoamme esimerkiksi lyhyitä maksuttomia tietoiskuja monimuotoisesta työelämästä. Tavoitteena on lisätä tietoutta monimuotoisuudesta ja edistää täsmätekijöiden (osatyökykyisten) rekrytoimista.
Sisällöltään hieman eriteemaiset tietoiskut on suunnattu esihenkilöille ja henkilökunnalle.
Esihenkilöille suunnattu tietoisku sisältää muun muassa
- monimuotoisen työyhteisön hyödyt
- monimuotoisuuden johtaminen
- monimuotoisuus rekrytoinneissa
- työn muotoileminen ja selkeä perehdytys
- työllistämisen tuet ja palvelut
Henkilökunnalle suunnattu tietoisku sisältää muun muassa
- Mitä monimuotoisuus tarkoittaa
- Monimuotoinen ja hyvinvoiva työyhteisö
- Ennakkoluulot ja asenteet
- Täsmätyökykyiset työyhteisössä ja positiivinen erityskohtelu
Tietoiskuja pitävät Spesian yritysvalmentajat.
Jätä yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä monimuotoisuustietoiskuista:
Tietoiskut on suunniteltu osana Euroopan Unionin rahoittamaa Me osataan! Omilla taidoilla työelämään -ESR+ hankkeessa. Tavoitteena on lisätä tietoutta monimuotoisuudesta ja edistää täsmätekijöiden (osatyökykyisten) rekrytoimista osaksi monimuotoista työelämää.
Tehdään inhimillisempi ja kaikille sopiva työelämä!
Spesian yritysvalmentajat,
Waltteri Vasara ja Tiina Perkiö