Spesiassa panostetaan opiskelijoiden hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Yksi konkreettisista teoista on ollut mahdollistaa Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus opiskelijoillemme kouluttamalla joukko omia työntekijöitä koulutuksen ohjaajiksi, sekä muokkaamalla Mieli ry:n materiaalin pohjalta kuvitettu, myös heikosti lukeville toimiva selkomateriaali.

Mielenterveyden ensiapu 1 harjoittaa mielenterveystaitoja

Mielenterveyden ensiapu 1-koulutuksessa osallistuja saa tutkittua tietoa mielenterveydestä ja siihen liittyvistä tekijöistä ja pääsee harjoittelemaan mielenterveystaitoja.

Syksyllä 2023 yhteensä 13 Spesian työntekijää koulutettiin Mielenterveyden ensiapu1- koulutuksen ohjaajiksi. Osallistujat työskentelevät eri Spesian toimipaikoissa moninaisissa työtehtävissä. Tämä koulutus toteutui Mielenhyvinvointia yhdessä -hankkeen rahoituksella, Mieli ry.n toimiessa kouluttajina. Hankkeen kustannuksella meillä oli mahdollisuus myös oman työntekijämme työpanoksella selkoistaa ja kuvittaa materiaalia juuri meidän opiskelijoillemme räätälöitynä.

Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutuksen kesto on 14 tuntia ja osallistujat saavat kurssimateriaalin lisäksi todistuksen osallistumisestaan. Koulutus koostuu viidestä eri osasta:

  • Mitä hyvä mielenterveys on
  • Tunnetaidot
  • Elämän monet kriisit
  • Ihmissuhteet ja vuorovaikutus
  • Elämänhallinta

Tarvelähtöisesti, vuorovaikutteisesti ja toiminnallisesti

Lukuvuoden 2023-2024 koulutukseen osallistui yhteensä 11 ryhmää. Sen lisäksi koulutus toteutettiin kahdessa avoimella haulla toimivassa ryhmässä. Yksi ryhmä koostui yhdessä asuntolassa majoittuvista opiskelijoista. Ryhmien henkilöstö osallistui koulutukseen opiskelijoiden kanssa.

Koulutukset toteutettiin aina kulloisenkin ryhmän tarpeisiin vastaten vuorovaikutteisesti, toiminnallisesti ja osallistujien osallisuutta korostaen. Lukuvuonna 2024-2025 jokainen ohjaaja on sitoutunut toteuttamaan kaksi koulutusta omassa toimipaikassaan. Kiinnostus näitä koulutuksia kohtaan onkin ollut ilahduttavaa! Koulutusta on markkinoitu toiminnallisilla pisteillä sekä sähköisten viestintävälineiden ja alustojen välityksellä.

Mun mielestä -materiaalin kansikuva, jossa tyttö kukee kirjaa ja ympärillä on neljä hyvinvointiin liittyvää symbolia sekä teksti "Mun Mielestä - Tietoa ja tehtäviä mielen terveydestä".  Mun mielestä -materiaalin malliskuv, jossa kerrotaan tunteen sietämisestä ja tapoja siihen on esitetty piirrossymbolen ja niitä tukevien tekstien avulla. Tehtäväsivu Mun mielestä -materiaalista, jossa on erilaisten toimintojan symbolikuvia sekä ohje "Ympyröi, mikä auttaa sinua rauhoittumaan".
Kuvateksti: Esimerkkisivuja Spesiassa tuotetusta kuvitetusta selkomateriaalista Mielenterveyden EA1 -koulutusta varten.

Aina koulutuksen lopussa osallistujilta on kysytty palautetta. Saamamme palautteen mukaan tälle koulutuksella todellakin on tarvetta. Palautteen mukaan koulutuksen sisältö on tärkeä ja osallistujat ovat arvostaneet monipuolisia työskentelytapoja. Seuraavaksi muutama palaute kurssilaisilta:

” Hyvin toteutettu kokonaisuus. Asioita käsiteltiin kivasti, toiminnallisuus ja teoria vuorottelivat sopivasti.”

”Aiheisiin on ollut helppo keskittyä, koska ne ovat arkisia ja mielenkiintoisia.”

”Tärkeä kurssi. Tästä on ollut mulle hyvin paljon apua.”

Koulutuksen kesto on koettu sopivan laajuiseksi. Jokaisille osallistujalle jaettava materiaali voi hyödyttää osallistujaa myöhemminkin. Materiaali sisältää myös harjoituksia ja tehtäviä, joiden parissa voi aikaa viettää itsenäisestikin.

On hienoa, että tämä koulutus on jalkautettu Spesiaan. Tänäkin lukuvuonna yhä useampi opiskelija suorittaa tämän koulutuksen.

Hanna Sinkkonen ja Sanna Vikström-Nykänen