Nette Happonen on yksi monista opintojaan tällä hetkellä etänä suorittavista nuorista. Nette opiskelee Jyväskylässä merkonomiksi, mutta tekee nyt opintoja kotonaan Kuopiossa. Millaista on Neten etpäopiskeluarki ja millaiset asiat auttavat sen onnistumisessa?

”Tykkään, kun saan opiskella rauhassa omaan tahtiin”

Olen Ammattiopisto Spesian opiskelija Nette ja ikäni on 19-vuotta. Asun Kuopiossa ja opiskelen ensimmäistä vuotta liiketoiminnan perustutkintoa Jyväskylässä. Normaalisti asun koulupäivät koulun asuntolassa, ja tulen aina viikonlopuksi junalla tai bussilla kotiin Kuopioon, mutta nyt olen kotona etäopetuksessa.

Etäopetus on tuttua jo keväältä 2020 ja se on sujunut omalla kohdallani oikein hyvin. Tykkään, kun saan opiskella rauhassa omaan tahtiin ja voin ottaa rennosti. Oppitunneilla teamsissa ei tarvitse pitää kameraa päällä, joten voin tehdä samalla kotona omassa huoneessa monta asiaa yhtä aikaa.

Jyväskylässä osaan hyvin kulkea itsenäisesti bussilla. Julkisilla kulkuneuvoilla kulkeminen on hyvä taito osata itse.

”Opetusta on ihan joka koulupäivä lukujärjestyksen mukaisesti”

Välillä tehtävien tekemiseen tarvitsisi lisää apua. Olisi kiva nähdä kavereita vapaa-ajalla ja koulussa. Jotkut tehtävät ovat liian vaikeita ja jotkut todella helppoja. Ehkä noin puolet luokasta haluaisi takaisin lähiopetukseen ja puolet tykkää etäopetuksesta. Opetusta on ihan joka koulupäivä lukujärjestyksen mukaisesti.

Taukoja voisi olla enemmänkin. Yleensä välillä teen taukojumppaa. Katson youtubesta taukojumppavideoita ja niiden tahtiin jumppaa.

Ulkoilu ja yhteydenpito kavereihin virkistävät ja suosittelen niitä muillekin. Olen nähnyt oikeastaan vain yhtä parasta ystävääni hiihtolomalla. Luokkakavereita ja asuntolakavereita alkaa olla jo ikävä tämän koronan takia.

”Olen käyttänyt joka päivä Spesian Kaveri-Chatia”

Spesia on lähettänyt minulle S-ryhmän ruokakortin kouluruokailua varten. Minun ei tarvitse itse laittaa ruokaa, kun äiti kokkaa. Joskus kotona teen itse ruokaa, jos äidillä on kiire.  Opettaja, ohjaaja ja kuraattori ovat olleet minuun yhteydessä lukuvuoden aikana. Juttelin puhelimessa asuntolanohjaajan kanssa torstaina etäopiskelun fiiliksistä. Oli kiva jutella hänen kanssaan pitkästä aikaa.

Olen käyttänyt joka päivä Spesian Kaveri-Chatia. Siellä voi jutella ihan mistä aiheesta taivaan ja maan välillä. Chatin työntekijät ovat kivoja. Palvelu voisi minun mielestäni aueta jo vaikka yhdeksältä aamulla. Kaveri-chatista ei näe työntekijöiden naamakuvia.  Olisi kiva, jos minun kanssa käytettäisiin kaveri-palvelua. Kavereita tulee ikävä koronan takia. Kaveri-chatia voisi suositella muillekin  Spesian opiskelijoille.

”Kaipaan eniten juttelemista ja nauramista”

Asuntolan ohjaajat ovat mukavia. Asuntolassa on mukavaa vapaa-ajanohjelmaa esim. ryhmäytyminen, viikkosiivous, kauppareissu, asukasillat, turvallisuuskävely, pihapelit, frisbeegolf, postikorttien väritys, kävelylenkki, pyykkien pesu, luontoretki, levyraati, rentoutus, asuntolapappi, tietovisa, lautapelit, musavisa, saunailta, pulkkamäki, juttelupiiri, karaoke, elokuvailta, kuntosali ja askartelua.

On ollut mukava vuosi opiskella Spesiassa, vaikka on pitänyt pitää turvavälejä. Joka syksy asuntolassa on ryhmäytyminen ja turvallisuuskävely. Turvallisuuskävely on kaikille pakollinen. Turvallisuuskävelyssä käydään opiskelijoiden kanssa läpi asuntolan kokoontumispaikat, alkusammutusvälineiden paikat ja mitä tehdä, jos tulee tulipalo.

Sitten kun päästään taas normaaliin arkeen, niin aion tavata mahdollisimman paljon kavereita. Kaipaan eniten juttelemista ja nauramista heidän kanssaan. Tämä korona-aika jää kaikille ihmisille historiaan.

 

Nette Happonen
Opiskelija