Hakuaika syksyllä 2023 alkaviin koulutuksiin alkoi 21.2. ja päättyy 21.3. Jututimme Spesian opinto-ohjaaja Vesa Tombergia ja kyselimme, millaisia vinkkejä hänellä on antaa hakijoille. Sivun lopusta löydät videona Vesan ohjeet hakemiseen. Kokosimme mukaan myös runsaasti muita videoita ja linkkejä, joista voi olla hakijalle iloa.

Yhteishaku 2023 on käynnissä ja moni nuori elää mielenkiintoisia hetkiä miettiessään omia toiveitaan ja pohtiessaan koulutusvaihtoehtoja. Oman tulevaisuuden miettiminen ja ratkaisujen tekeminen voi olla yhtä aikaa innostavaa, hyvällä tavalla jännittävää, mutta myös vähän pelottavaa.

Joillekin suunta on nopeasti selvä, mutta moni pohtii paljonkin erilaisia vaihtoehtoja, hakemista ja tulevaa opiskelua uudessa paikassa: ”Osaanko valita sopivan alan ja pääsenkö sinne minne haluan? Miten pärjään, saanko kavereita, meneekö kaikki hyvin?” Jos suunta vielä mietityttää, sopivan ja riittävän tuen saanti arveluttaa tai hakeminen hämmentää, Vesa ja muut Spesian opinto-ohjaajat auttavat ja neuvovat mielellään.

Missä asioissa opo voi auttaa hakijaa?

Hakijat pohtivat usein muun muassa sitä, mikä perustutkinto olisi sopiva tai kumpi valmentava, TUVA vai TELMA, olisi nuorelle sopivampi. Opo voi auttaa hakijaa tässä: kertoa opintojen sisällöistä ja vaatimuksista, sekä pohtia yhdessä hakijan kanssa tämän vahvuuksia, tuen tarpeita ja ja toiveita, ja katsoa missä koulutuksissa nämä parhaiten kohtaisivat. Vesa vinkkaa myös Spesian YouTube-kanavasta:

”Jos mietit valmentavalle hakemista, meidän YouTube-kanavalta löytyy tuoreet videot TUVAsta, TELMAsta ja niiden eroista. Siellä esitellään myös kaikki meidän perustutkinnot ja löytyy muutakin hakijalle hyödyllistä katsottavaa.”

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Opinto-ohjaaja Vesa istuu poposkootterin satulassa leveästi hymyillen, päällä Spesian huppari ja päässä punainen pipo.
Kuvateksti: Spesian opinto-ohjaajat auttavat mielellään kaikessa hakemiseen liittyvässä ja tyyli on vapaa. ”Meille käy kaikki tavat ottaa yhteyttä – ihan miten hakija haluaa”, vakuuttaa Vesa Tomberg.

Ykköshakutoiveen merkitys ja haastattelut

Yhteishaussa 2023 yleisten ja erityisoppilaitosten koulutuksiin haetaan samaan aikaan ja samalla lomakkeella. Hakulomakkeelle voi listata enintään seitsemän (7) toivetta.

Jos hakija tarvitsee vaativaa erityistä tukea opintoihinsa, hänen on tärkeää valita ensimmäinen hakutoive sen mukaisesti. Valinnat tehdään hakutoivejärjestyksessä, joten jos vaativan erityisen tuen koulutus on hakutoiveissa vasta alemmilla sijoilla, opiskelija voi tulla valituksi muuhun oppilaitokseen. Tämän vuoksi ykköstoiveeksi kannattaa aina laittaa koulutus, johon kaikkein eniten haluaa ja jossa oppimisen tukea on tarjolla riittävästi tarpeisiin nähden.

Otathan myös huomioon, että vain ne hakukelpoiset hakijat, jotka ovat asettaneet kyseisen koulutuksen ensimmäiseksi hakutoiveeksi, kutsutaan Spesiassa haastatteluun. Joillakin aloilla voidaan haastatteluun kutsua myös muilla hakutoivesijoilla olevia hakijoita.

Kaikki hakukelpoiset hakijat, joilla on jokin Spesian koulutus ensimmäisenä hakutoiveena, haastatellaan joko Teamsilla tai WhastApp-puhelulla. TELMA-hakijat saavat haastattelusta tiedon soittona ja muut hakijat tekstiviestinä. Haastatteluun osallistuvat Spesian puolesta yleensä alan opettaja sekä opo tai kuraattori.

Millä eri tavoilla opoon saa yhteyden?

Opoon saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla, tekstiviestillä, WhatsAppilla, Teamsilla tai Spesian nettisivujen chatissa. Vesa kehottaa hakijoita ottamaan yhteyttä heille sopivimmalta tuntuvalla tavalla.

”Meille käy kaikki tavat ottaa yhteyttä – ihan miten hakija haluaa.”

Kätevä tapa ottaa yhteyttä on Spesian nettisivujen haku-chat. Siellä voit kysellä helposti asioita, jotka hakemisessa mietityttävät. Chat on auki koko hakuajan arkipäivinä klo 10–12 ja 13–15.

Hakuneuvonta-sivulta löydät opojen yhteystiedot

Jos opiskelu jännittää, miten jännityksestä pääsee yli?

Usein jännitystä voi helpottaa juttelemalla asiasta esimerkiksi perheen, ystävän tai opettajan kanssa. Spesian opoille voi aina soittaa ja kysyä mieltä askarruttavista asioista.

”Koitetaan yhdessä päästä pahimman jännityksen yli! Meillä Spesiassa on rento tunnelma ja jokainen saa olla oma itsensä. Opiskelijat viihtyy hyvin, täältä saa kavereita ja henkilöstö opastaa kaikessa tarvittavassa. Voi siis tulla ihan luottavaisin mielin.”

Jännitystä helpottaa myös usein se, että asia tulee tutummaksi. Hakija voikin tutustua nettisivuihin, videoihin ja hakijan tueksi tehtyihin materiaaleihin.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Opiskelijat istuvat rennosti oppilaitoksen aulassa sohvilla, sinisellä seinällä lukee isolla Ammattiopisto Spesia.
Kuvateksti: ”Spesiassa on rento tunnelma ja jokainen saa olla oma itsensä. Opiskelijat viihtyy hyvin, täältä saa kavereita ja henkilöstö opastaa kaikessa tarvittavassa”, joten opintojen alkamista ei tarvitse jännittää.

Mitä muuta haluaisit sanoa hakemista miettivälle nuorelle?

Vesa kannustaa hakemaan rohkeasti mukaan koulutuksiin. Oppiminen sujuu helpommin, kun jokainen saa opintoihin sopivan tuen.

”Saat opiskelusta paljon uusia, hyviä kokemuksia, kavereita ja osaamista. Spesiassa asioita opiskellaan niin, että jokainen löytää sen oman juttunsa ja omat vahvuutensa. Jos jokin asia Spesiaan hakeutumisessa tai opiskelussa mietityttää, niin ota rohkeasti yhteyttä opoihin.” 

Spesiassa oppiminen onnistuu ja jokainen saa loistaa!

Katso videolta Vesan neuvot hakemiseen

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Lisätietoa koulutuksista, hakemisesta ja Spesiasta

Spesian YouTube-kanavalta löytyy myös esittelyvideot Spesian päätoimipaikoista ja lähiaikoina vastaavat julkaistaan myös pienemmistä toimipaikoista.