Ammattiopisto Spesian työelämä- ja rekrytointitapahtuma Duuniin toteutui tänä vuonna kaksiosaisena tapahtumana, joka koostui koko Spesian yhteisestä verkkotapahtumasta sekä paikallisista, työnantajat ja opiskelijat livenä yhdistäneistä messuista.

Duuniin-verkkotapahtumassa 7.2. orientoiduttiin työelämäteemoihin. Tapahtuman juonsi lämminhenkiseen tyyliinsä mediakasvo ja juontaja Alma Hätönen. Seuraavana päivänä 8.2. Duuniin-tapahtuma valtasi pääkampukset, jolloin opiskelijat ja työnantajat ja työllistymisen yhteistyötahot pääsivät tapaamaan toisiaan ja verkostoitumaan kasvotusten. Iloinen puheensorina ja kuhina täytti messutapahtumat niin Järvenpäässä, Turussa, Jyväskylässä kuin Pieksämäelläkin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.
Duuniin-verkkotapahtuman ohjelma sekä kuva juontajasta Alma Hätösestä
Kuvateksti: Verkkotapahtumassa kuultiin muun muassa työnhausta ja uratarinoista Alma Hätösen juontamana.

Kolme näytteilleasettajaa pöytiensä takana Jyväskylän liikuntasalissa.
Kuvateksti: Jyväskylässä valmistaudutaan vastaanottamaan opiskelijoita hyvissä tunnelmissa.

Duuniin-tapahtuman tavoitteena oli tarjota opiskelijoille tietoa työnhausta ja kesätyömahdollisuuksista ja rohkaista heitä ottamaan askelia työelämän suuntaan. Rohkaisevina esimerkkeinä kuultiin useita uratarinoita Spesian entisiltä opiskelijoilta ja myös Alma Hätöseltä. Opiskelijoita ilahdutti myös Spesian NAO-robotti, joka auttoi Almaa juontohommissa jututtaen muun muassa koulutusjohtajiamme 🙂 .

Nao-robotti etualalla, taka-alalla Spesian mainosjuliste.
Kuvateksti: Virtuaaliseen tapahtumaosuuteen antoi lisämausteensa juontohommissa avustanut Nao-robotti.

Koulutusjohtajat Päivi Laalo-Hokkanen ja Jaana Myyryläinen kertoivat opiskelijoille puheenvuorossaan muun muassa työnantajien odotuksista opiskelijoita kohtaan. Työnantajat arvostavat hyvin paljon sitä, että työelämän perustaitoja harjoitellaan jo opintojen aikana käytännössä ennen työelämään hakeutumista.

Käytännön taitojen harjoittelu on tärkeää, jotta työelämään siirtyminen olisi sujuvaa ja työnteon aloittaminen perustehtävistä onnistuisi. Spesiassa opiskelu on järjestetty hyvin käytännönläheiseksi ja ammattitaidon harjoitteluun tarjoutuu paljon mahdollisuuksia sisäisissä oppimisympäristöissä sekä kumppanuusyhteistyösopimusten kautta myös työpaikoilla. Käytännön harjoittelun merkitystä ei voi kuitenkaan liikaa korostaa.

Turun messutapahtuman toteutuksesta liiketalouden opiskelijoiden kertomana

”Me Liito A:n luokkalaiset saimme olla yritysvalmentaja Sari Råmanin kanssa järjestämässä Duuniin 2023 -rekrymessuja. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 😊.

Messujen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin. Piirsimme messukartan, johon oli merkitty näytteilleasettajien sijainti liikuntasalissa, ja tulostimme ja laminoimme nimikyltit näytteilleasettajien pöytiä varten. Mietimme ”palvelupolun”, eli mitä ohjeistuskylttejä tarvittiin mihinkin kohtaan reitin varrelle. Tämän lisäksi tilasimme ruokala Paussista kahvituksen näytteilleasettajille.

Liikuntasali jossa ihmisiä laittamassa messupisteitä kuntoon.  Liikuntasali jossa ihmisiä laittamassa messupisteitä kuntoon.
Kuvateksti: Turun messujen alkujärjestelyjä. Bolt Works Oy:n messupiste valmiina.

Pystytimme roll-uppeja ja kiinnitimme kylttejä jo tiistaina 7. helmikuuta ja jatkoimme tätä vielä keskiviikkona klo 8 alkaen. Kiinteistöhuollon opiskelijat auttoivat pöytien ja tuolien kantamisessa. Virittelimme myös äänentoistolaitteet toimintaan.

Näytteilleasettajien kahvitus alkoi klo 10.30. Olimme pääovella vastassa yritysten ja yhdistysten edustajia ja opastimme heitä liikuntasaliin ja kahvihuoneeseen. Näytteilleasettajat saapuivat pikkuhiljaa, ja klo 12 kaikki oli ohjattu paikoilleen.

Näytteilleasettajia oli 15 eri yrityksestä ja yhdistyksestä. Messuemäntänä toimi yhteisöpedagogi Henna Koivunen. Oppilaskunta oli järjestänyt liikuntasaliin oman CV-valokuvausnurkkauksen. Yläkerran Duunilassa työvalmentajat Jutta Kaipainen ja Jouni Röyskö pitivät työhaastattelupajaa. Liikuntasalin ovella sai vielä poistuessaan kertoa mielipiteensä messuista kirjoittamalla post-it-lappuun viestin ja liimaamalla sen palauteseinälle.

Työvalmentajat haastattelevat opiskelijaa.  Opiskelijan jättämässä palautetta messuista tarralapulla palauteseinälle.
Kuvateksti: Turun työhaastattelupajassa on haastattelu käynnissä. Palautetta tapahtumasta kertyy palauteseinälle.

Messujen järjestäminen oli hauskaa ja opettavaista. Toivottavasti pääsemme myös tulevaisuudessa järjestämään vastaavanlaisia tapahtumia!”

Messuista tuli paljon hyvää palautetta sekä opiskelijoilta että näytteilleasettajilta

Messujen näytteilleasettajat viihtyivät myös tapahtumassa kaikilla paikkakunnilla ja antoivat meille hyvää palautetta:

”Kiitos hienosta tapahtumasta, mahtavia opiskelijakohtaamisia ja myös henkilökunta oli aktiivista. Ovat nämä livekohtaamiset niin tärkeitä!”

”Järjestelyt toimivat hienosti. Erityiskiitos aktiivisille ja reippaille opiskelijoille.”

”Hyvin järjestetty tapahtuma, jossa oli mukava tunnelma!”

Tapahtuman hyödyllisyys sai näytteilleasettajien palautteen perusteella keskiarvoksi 4,4/5.

Opiskelijapalautteen mukaan tapahtumaan oltiin erittäin tyytyväisiä joka paikkakunnalla. Opiskelijat kommentoivat yhteistä verkko-osuutta mm. seuraavasti:

”Parasta oli se, että kaikki asiat selitettiin hyvin selkeästi.”

”Nao-robotti vaikuttaa oikein mukavalta.”

”Parasta olivat opiskelijoiden uratarinat.”

”Parasta oli hän joka kertoi juontajan työstään. Ja sanoi että kannattaa yrittää.”

Opiskelijat pitivät erityisesti opiskelijoiden uratarinoista, joita toivoivat kuulevansa enemmänkin. Vertaisten onnistumiskokemuksista saa voimaa ja ideoita omalle urapolulle. Kun opiskelijat pääsevät tapaamaan työnantajia ja muita tahoja tutussa ympäristössä, rohkaisee se heitä ottamaan myös seuraavan askeleen työllistymispolullaan. Opintojen päätyttyä oman osaamisen markkinointi jännittää toivottavasti hieman vähemmän.

Duuniin-tapahtuma on Spesian ja työelämätahojen vuosittain toteutettava yhteinen tapahtuma – tästä hyvästä perinteestä haluamme pitää kiinni. Toivottavasti näemme mahdollisimman monien näytteilleasettajien kanssa messuilla jälleen ensi keväänä!

Tulevaisuuden ammatteja kirjoitettuna valkoisille spesia-tähdille ja kiinnitettyinä pahvialustalle.

 

Kristiina Luukkonen, työelämäkoordinaattori
Liiketalouden opiskelijat, LiitoA, Turku
Ammattiopisto Spesia