Hakuaika syksyllä 2022 alkaviin koulutuksiin alkoi 22.2. ja päättyy 22.3. Jututimme Spesian opinto-ohjaajia Vesa Tombergia ja Veera Österlundia, ja kyselimme, mitä uutta hakemisessa on tänä keväänä, onko korona vaikuttanut hakuprosessiin ja millaisia vinkkejä he hakijoille antaisivat.

Sivun lopusta löydät videona Vesan ohjeet hakemiseen. Kokosimme mukaan myös runsaasti muita videoita ja linkkejä, joista voi olla hakijalle iloa.

Mitä erityistä vuodessa 2022 on hakemisen kannalta?

Vesa: Vuonna 2022 haku ammatilliseen erityisopetukseen tapahtuu ensimmäistä kertaa osana yhteishakua ja samalla hakulomakkeella kuin muihinkin ammatillisiin oppilaitoksiin. Vuonna 2021 hakuaika oli jo sama, mutta haku oli eri. 

Veera: Tänä lukuvuonna emme ole koronatilanteen takia pystyneet järjestämään juurikaan tutustumis- tai koulutuskokeilujaksoja, vierailuja tai avoimia ovia. Tutustumiset ovat tapahtuneet pääosin Teamsin kautta, joko yksilötapaamisina, koulutusalakohtaisina esittelyinä tai yleisten Spesia tutuksi -tilaisuuksien kautta.

Onko hakijoilla ollut erilaisia kysymyksiä kuin yleensä?

Veera: Koska käytännön tutustuminen on jäänyt pois, opintojen sisällöstä on tullut paljon kysymyksiä. Puheluissa on pohdittu muun muassa sitä, mikä perustutkinto olisi sopiva tai kumpi valmentava, TUVA vai TELMA, tulisi nuoren kohdalla kysymykseen. Myös yhteydenottoja tutustumismahdollisuuksista on tullut paljon, ja yksityisiä koulutusalakohtaisia Teams-esittelyjä on järjestetty niitä tarvitseville. 

Vesa: Videovinkiksi sellainen, että Spesiassa on tänä lukuvuonna toteutettu esittelyvideot kaikista meidän koulutusaloista, joten ne kannattaa tsekata! Jos mietit valmentavalle hakemista, meidän YouTube-kanavalta löytyy tuoreet videot TUVAsta, TELMAsta ja niiden eroista ja muutakin hakijalle hyödyllistä katsottavaa.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Veera Österlund katsoo kameraan, pukeutuneena Spesian huppariin.
Kuvateksti: Turun opinto-ohjaaja Vera Österlund kertoo, että yksi opojen tehtävistä on auttaa miettimään, mikä perustutkinto tai kumpi valmentava – TUVA vai TELMA – on hakijalle paras vaihtoehto.   

Mitä pitää huomioida, kun miettii hakutoivejärjestystä?

Vesa: Yhteishaussa 2022 yleisten ja erityisoppilaitosten koulutuksiin haetaa samaan aikaan ja samalla lomakkeella, ja siihen voi listata enintään seitsemän (7) toivetta. Jos hakija tarvitsee vaativaa erityistä tukea opintoihinsa, hänen on tärkeää valita ensimmäinen hakutoive sen mukaisesti.  

Veera: Hakukohteesta kannattaa siis olla tarkkana hakemusta tehdessä. Spesiassa haastatteluun kutsutaan automaattisesti vain ne hakukelpoiset hakijat, jotka ovat asettaneet kyseisen koulutuksen ensimmäiseksi hakutoiveeksi, vaikka joillakin aloilla voidaan haastatteluun kutsua myös muilla hakutoivesijoilla.

Ketä haastatellaan ja miten se tapahtuu? 

Veera: Spesiassa haastatellaan kaikki hakukelpoiset hakijat, joilla on jokin Spesian koulutus ensimmäisenä hakutoiveena. Joillakin aloilla voidaan kutsua haastatteluun hakijoita myös muilta hakutoivesijoilta. Hakijat haastatellaan joko Teamsilla tai WhatsApp-puhelulla 4.4.–6.5. aikavälillä.

Vesa: Haastatteluajasta tulee muille tieto tekstiviestillä, mutta TELMA-hakijoille soitamme. Sovittuna päivänä sovittuun aikaan otetaan sitten yhteys. On kiva nähdä hakija edes kameran välityksellä ja varmaan hakijan mielestä myös kiva nähdä haastattelijat! Haastattelijana on yleensä alan opettaja sekä opo tai kuraattori. 

Millä eri tavoilla opoihin saa yhteyden?

Vesa: Opoihin saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla, tekstiviestillä, WhatsAppilla, Teamsilla tai Spesian nettisivujen chatissa. Meille käy kaikki – ihan miten hakija haluaa.

Veera: Suosittelen myös Spesian nettisivujen haku-chattia. Siellä voit esimerkiksi kätevästi kysellä asioita, jotka hakemisessa vielä mietityttävät. Chat on auki koko hakuajan arkipäivinä klo 10–12 ja 13–15. Lisäksi on iltapäivystykset koko hakuajan maanantaisin ja tiistaisin klo 18–20, paitsi tiistaina 29.2. ei ole iltapäivystystä. Iltapäivystys toimii samaan aikaan myös puhelimitse opojen yhteisnumerossa 010 608 4200.  

Hakuneuvonta-sivulta löydät opojen yhteystiedot

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Opot Vesa ja Veera istuvat vierekkäin Spesian hupparit päällä ja katsovat toisiinsa.
Kuvateksti: Vesa Tomberg ja Veera Österlund  kannustavat ottamaan yhteyttä opoihin juuri sillä tavalla, mikä sinulle on helpointa, esim. soittamalla, sähköpostilla, tekstiviestillä, WhatsAppilla, Teamsilla tai Spesian nettisivujen chatissa. ”Meille käy kaikki, tyyli on vapaa.”
 

Onko mahdollista päästä vielä kesällä käymään Spesialla?

Veera: Jos korona antaa periksi, Spesialla on vielä mahdollista tulla käymään. Eli eletään tilanteen mukaan, mutta opinto-ohjaajan kanssa voi sopia tutustumiskäynnin ajalle, jolloin paikkakunnalla on opo paikalla. Silloinkin kun emme voi ottaa vierailijoita sisätiloihin, opon voi tavata vaikka oppilaitoksen pihassa! Usein sekin jo helpottaa jännitystä, kun käy vaikka perheen kanssa katsomassa, missä oppilaitos on ja miten sinne kuljetaan.

Vesa: Spesian YouTube-kanavalta ja Koulutukset-sivulta löytyy myös Spesian päätoimipaikkojen esittelyvideot, ne kannattaa katsoa jos on hakemessa Jyväskylään, Järvenpäähän, Pieksämäelle tai Turkuun. 

Jos opiskelu jännittää, miten jännityksestä pääsee yli?

Vesa: Jos jännittää kovasti niin usein juttelu asiasta esimerkiksi perheen, ystävän tai opettajan kanssa helpottaa. Ja Spesian opoille voi aina soittaa kysyä mieltä askarruttavista asioista. Koitetaan yhdessä päästä pahimman jännityksen yli! Opon kanssa voidaan myös katsoa Teamsin välityksellä kuvia oppilaitoksesta.

Veera: Kannattaa myös tutustua meidän nettisivuihin, videoihin ja hakijan tueksi tehtyihin materiaaleihin. Kun asia tulee tutummaksi, se jännittää vähemmän.  

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Vesa Tomberg istuu työpöydän takana, Spesian sininen huppari päällä ja punainen pipo päässä, kädet rennosti ristissä pöydällä.
Kuvateksti: Jos opiskelemaan lähteminen jännittää, Vesa Tomberg kannustaa juttelemaan lähipiirin kanssa tai kysymään opoilta asioista, jotka mietityttävät.

Mitä muuta haluaisit sanoa hakemista miettivälle nuorelle?

Vesa: Hae rohkeasti. Saat opiskelusta paljon uusia, hyviä kokemuksia, kavereita ja osaamista. Spesiassa asioita opiskellaan niin, että jokainen löytää sen oman juttunsa ja omat vahvuutensa. Jos jokin asia Spesiaan hakeutumisessa tai opiskelussa mietityttää, niin ota rohkeasti yhteyttä opoihin. 

Veera: Kun saat opintoihin sinulle sopivan tuen, oppiminen sujuu. Meillä Spesiassa oppiminen onnistuu ja jokainen saa loistaa!

Katso videolta Vesan neuvot hakemiseen

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle

Lisätietoa koulutuksista ja hakemisesta