Kuvateksti: Pop up -myymälässä on myynnissä kynttilöitä eri väreissä ja tuoksuissa. Kynttilöiden tekeminen on vaatinut tekijöiltä paljon tarkkuutta ja aikaa.

Spesian Helsingin toimipaikka avaa pop up -myymälän, jonka tuotteet ovat valmistettu spesialaisten voimin. Koko pop up -hanke on Helsingin toimipisteen TUVAlaisten ja TELMAlaisten toteuttama projekti. Kunnianhimoisessa hankkeessa on seurattu tuotteistamisen polkua suunnittelusta valmistusprosessin kautta lopullisen tuotteen hinnoitteluun ja markkinointiin. 

Olivia, Wilma ja Mariella ovat valmistaneet myyntiin erilaisia koruja. Taitavat koruntekijät ovat päässeet seuraamaan korun valmistuksen prosessia läheltä ja kertovat kutistemuovin käytöstä koruissa.

– Korvikset on tehty kutistemuovista. Ensin piirretään kuva muovin päälle, jonka jälkeen muovi laitetaan uuniin. Siellä kuva kutistuu korvakoruun sopivaksi. 

Olivia kertoo, että kutistemuovin lisäksi korvakorujen valmistukseen tarvitaan koukku ja helmet. Hänelle käsitöiden teko on ollut mieluisaa.

– Olen tehnyt myyntiin painotöitä, esimerkiksi paitoja, rannekoruja, korvakoruja ja kaulakoruja. Olen tykännyt tosi paljon käsitöistä – niiden kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa, helppoa kuin mikä!

Wilma on päässyt korujen teon lisäksi työskentelemään ompelukonetta käyttäen.

– Olen ommellut ompelukoneella ja tehnyt keittiöpyyhkeitä. Kone on välillä kyllä kiukutellut, mutta ompelu on ollut kivaa ja pitänyt mielen virkeänä.

Myös Mariella on taiteillut myyntiin useita erilaisia koruja.

– Pujotimme helmiä käsin naruihin ja teimme käsikoruja ja kaulakoruja. Olen tykännyt tästä. Teemme myyntiin käsikoruja, kaulakoruja, korvakoruja ja kasseja.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)

Erivärisiä, helmistä tehtyjä rannekoruja.

Kuvateksti: Helmirannekorut on tehty käsin pujottamalla helmet naruihin yksi kerrallaan.

Iso korkkitaulu täynnä myynnissä olevia koruja ja avaimenperiä.

Kuvateksti: Avaimenperien ja korvakorujen tekoon on käytetty kutistemuovia, joka kutistaa halutun kuvan uunissa kiinni koruun tai avaimenperään.

Vasemmalla minigrip-pusseissa korvakoruja ja avaimenperiä. Oikealla pitkiä kynttilöitä. Tuotteet menossa myyntiin.

Kuvateksti: Spesian pop up -myymälässä Pasilassa on myynnissä useita eri opiskelijoiden valmistamia käsitöitä. Myynnillä kerätään rahaa koululle.

Myös Miikka ja Simo ovat tehneet ahkerasti töitä pop up -myymälän tuotteiden eteen. Jo aiemmin muun muassa Prismasta ja hotellista työkokemusta kerryttänyt Miikka kertoo tarkkuuden olevan tärkeää työssä.

– Tein myytäväksi avainperiä sekä kassin, jonka tekemiseen käytin tietokonetta ja painokonetta. Kassi on tehty kankaasta ja sitä tehdessä pitää olla tarkka. 

Työskentely pop up -myymälän tuotteiden teossa on tuntunut Miikasta mukavalta.

Simo on myös osallistunut kassien tekemiseen painamalla kassiin netistä löytämänsä kahvipannun kuvan. Hän vastaa myös pop up -myymälässä myytävistä saippuoista ja kynttilöistä.

– Olen tehnyt myyntiin erivärisiä saippuoita, jotka olen itse värjännyt. Niihin on käytetty kahta aromia, vaniljaa ja laventelia, sekä maalia. Saippuoiden tekeminen oli mukavaa ja helppoa.

Kynttilöiden tekeminen osoittautui Simon mielestä saippuoiden tekoa vaativammaksi.

– Tein myös pop upiin myyntiin vihreitä, sinisiä ja keltaisia mehiläisvahakynttilöitä. Niiden tekeminen oli vaikeampaa kuin saippuoiden teko, ja teinkin kynttilöitä koko päivän. Mehiläisvahakynttilöiden rulla piti rullata kireälle, ja niiden tekemisessä piti olla tarkka.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)

Valkoisia pyyhkeitä, joissa musta "äiti" painatus.

Kuvateksti: Pop up -myymälässä on myynnissä erilaisia painotuotteita. Opiskelijat ovat saaneet etsiä itse haluamansa kuvat netistä tietokoneella ja käyttää painokonetta tuotteiden valmistamiseen.

Mustia painotuotteita valkoisella painatuksella. Myös sininen painotuote sekä liiloja tuotteita.Valkoisia liinoja painatuksilla.Vasemmalla tonttukoristeita, oikealla saippuoita menossa myyntiin.

Kuvateksti: Opiskelijat ovat saaneet värjätä saippuat itse eri väreillä ja lisätä niihin aromit.

Opiskelijat ovat tehneet töitä myyntiin kerätäkseen rahaa niiden tuotoista. Pop up -myymälä on auki viikolla 19 Spesian Helsingin toimipaikassa.