Joukko Uuraisten 4H-yhdistyksen nuorisotyöntekijöitä pääsi viikon mittaisella Erasmus+-matkalle Ateenaan, Kreikkaan. Nuorisotyön yhteistyöhön ja kehittämiseen keskittyvälle matkalle haluttiin mukaan myös työvalmentaja Ammattiopisto Spesiasta, ja niin työvalmentaja Marianne Rinne liittyi seurueeseen.

Erasmus+ on EU:n koulutus-, nuoriso- ja urheilualan rahoitusohjelma, joka tukee näiden alojen yhteistyötä Euroopassa.

Matkan tavoitteena oli muun muassa luoda alusta, jossa nuorisotyöntekijät voivat vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, sekä tuoda lisää menetelmiä ja tapoja kehittääkseen nuorisotyötä ja omia työskentelytapojaan. Ohjelmalla pyrittiin myös lisäämän ja vahvistamaan osallistujien kykyä aktiiviseen ja kriittiseen ajatteluun liittyen digitalisuuteen ja digitaaliseen mediaan sekä luomaan kansainvälisiä kumppanuuksia yli rajojen.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)
Tietokoneella erilaisia koodaukseen tarvittavia kuvia. Ateenalaisia veistoksia. Ateenan Erasmus+ -matkan osallistujia.
Kuvateksti (3 kuvaa): Viikko Ateenassa yhdisti nuorisotyön toimintatapojen kehittämisen, käytännön tekemisen, kriittisen ajattelun, digitaalisuuden ja kansainvälisten kumppanuuksien luomisen.

Ammattiopisto Spesian työvalmentaja Marianne Rinne kertoo matkasta.

Projekteja ja oppimista, salmiakkia ja zorbaa

“Lähdin Ateenaan viikoksi tutustumaan paikalliseen nuorisotyöhön. Kieli vaihtui viikon ajaksi suomesta englantiin.

Ateenassa EKO-Greece toimistolla meidät otti vastaan George. Majoittumisen jälkeen lähdimme kulttuurikierrokselle Akropolikselle ja kävimme arkeologisessa museossa vierailulla. Aurinkoinen päivä vaihtui iltaan ja lähdimme tervetuliaisillalliselle.

Maanantaina perehdyimme organisaatioiden esittelyihin ja tutustuimme toisiimme. Teimme ryhmätöitä ja ideointia sekä kävimme hyviä keskusteluja.

Tiistaina vierailimme Kansallispuutarhassa. Päivän teemana olivat nuorisotyö Kreikassa ja Suomessa sekä non-formaalin oppimisen vienti pois toimisto- tai sisätilaympäristöstä.

Illalla pääsimme rentoutumaan ja järjestimme suomalaisen kulttuurin illan EKO-toimistolla. Ohjelmassa oli suomalaista perinnemusiikkia, ja tarjottavina löytyi salmiakkia ja ruisleipää.

Keskiviikkona robotiikkatyöpajassa rakensimme tietokoneohjelmalla autot. Oman autoni nimeksi tuli RoboCop. Päivän sitä työstettyäni se liikkui ja teki hienoja käännöksiä tietokoneohjauksella.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)
Itse rakennettu, kämmenen kokoinen robotti. Tietokoneen näytöllä robotin rakennukseen tarvittavaa ohjelmistoa. Robotin rakennukseen tarvittava johto ja virtapiiri.
Kuvateksti (3 kuvaa): Eri päivinä oli erilaista tekemistä ja teemoja. Tietokoneella ohjattava RoboCop-auto oli Mariannen robotiikkatyöpajapäivän työn tulos.

Torstaina lähdimme eläintarhaan vierailulle. Halusimme pohtia ryhmässä eläinten oikeuksia ja lähdimme paikan päälle Attika zoohon tarkastelemaan, miten eläimistä huolehditaan.

Attikan 20-hehtaarisessa eläinpuistossa on 2000 eläintä ja 400 eri lajia. Tapasimme eläintarhassa myös Särkäniemestä tutut delfiinit, jotka oli siirretty aiemmin Kreikkaan.

Eläintarha on auki vuoden jokaisena päivänä. Mielestämme näytti siltä, että eläimillä oli hyvät olot asustella Attika zoossa. Eläintarhassa vierailu jätti ryhmällemme hyvän mielen ja lähdimme kokemusta rikkaampana jatkamaan Ateenan vierailuamme.

Illalla pidimme toimistolla Kreikka-illan, jossa söimme perinteisiä kreikkalaisia ruokia ja tanssimme zorbaa.

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)
Osallistujaryhmä eläintarhassa. Kreikkalaisen illan ruokia ja Kreikan lippu.
Kuvateksti (2 kuvaa): Eläinten oikeuksiin liittyvä projekti-idea vei porukan eläintarhaan mm. tapaamaan Särkänniemestä sinne muuttaneita delfiinejä. Kulttuurivaihtoa puolestaan toteutettiin järjestämällä Suomi- ja Kreikka-illat perinteisine ruokineen ja musiikkeineen. 

Perjantaina täytimme tietoja Youthpassia varten. Kirjoitimme viikon aikana luomiamme projekti-ideoita ylös sekä asetimme yhteiset tavoitteet nuorisotyölle nyt ja tulevaisuudessa. Illan päätteeksi pääsimme vielä jäähyväisillalliselle.

Viikko Ateenassa oli kokemuksen arvoinen. Sain uusia ystäviä ja pääsin tutustumaan kansainväliseen nuorisotyöhön.”

(teksti jatkuu kuvien jälkeen)
Esitelmän pitoa osallistujien kesken. Kuvassa kolme osallistujaa, joista keskimmäisellä punainen lappu kädessään. Osallistujia jäähyväistunnelmissa.
Kuvateksti (2 kuvaa): Nuorisotyön parissa työskentelevien kesken yhteistyö, ideointi ja vuorovaikutus sujuivat helposti ja kansainvälinen näkökulma avarsi näkökulmia teemaan puolin ja toisin.

Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus

EU-lippu ja teksti "Euroopan unionin rahoittama".

Marianne Rinne
työvalmentaja
Spesia Työelämäpalvelut
Ammattiopisto Spesia