Ammattiopisto Spesia on päässyt Jyväskylässä aloittamaan lukuvuoden uusissa tiloissa, Seppälässä. Nyfosa Finlandin rakennuttamissa tiloissa on panostettu esteettömyyteen ja sijainti yrityselämän keskellä mahdollistaa opiskelijoille tiiviit yhteydet työelämään jo opintojen aikana.

Uusi rakennus tarjoaa nykyaikaiset ja joustavat tilat yli kahdelle sadalle erityistä tukea tarvitseville toisen asteen opiskelijalle. Monimuotoiset ja esteettömät tilat on rakennettu varta vasten yksilöllistä tukea tarvitsevia toisen asteen opiskelijoita ajatellen.


Kuvateksti: Spesian uudet tilat Jyväskylässä sijaitsevat Seppälässä, osoitteessa Vasarakatu 2. Alueella on valtava määrä yrityksiä, lähimmät samassa rakennuksessa.

Sokealle uudet tilat ja ympäristöt ovat aina erityisen jännittäviä ja vaativat paljon opettelua, mutta esteettömyyden huomioimisella asiaa voidaan auttaa paljon. Artesaaniksi valmistuva Ira Uwimana kertoo, millaista uuteen paikkaan tutustuminen on, kun ei näe:

– Kun kaikki on uutta, kaikki pitää opetella alusta. Jännittää että miten se menee päähän, kun se kartta on siellä päässä. Mutta mahtavaa, miten hyvin esteettömyys on otettu huomioon. Esimerkiksi kaikki opasteet voi lukea pistekirjoituksella, Ira hehkuttaa.

Lukuvuoden aloitus uusissa tiloissa oli opiskelijoille erilainen ja myös jännittävä, kuvailee toista vuottaan Spesiassa opiskeleva Hertta Sihvonen tunnelmia:

– Hienoa, kun rakennus on nyt valmis. On mukavaa ja erilaista, kun on uusi luokka, uudet tilat ja uudet kalusteet. Jännitti, vaikka oli mahtavaa.

Nuori nainen tunnustelee värikästä taktiiliopastetta, jossa on kerroskartta ja sen selitteet pisekirjoituksella.
Kuvateksti: Ira Uwimana kehuu esteettömyyden huomioimista Vasaralla. Erityiskehuja saavat tunnusteltavat taktiiliopasteet kerroksissa ja huoneiden ulkopuolella.

Opiskelijoiden ja henkilöstön toiveet näkyvät lopputuloksessa

Vasaraksi nimetyn rakennuksen aulatiloissa on oppimis- ja työympäristöjä, joissa voi työskennellä yksin tai ryhmänä. Useita tiloja myös voidaan jakaa siirrettävin väliseinin. Spesian henkilöstö on ollut vahvasti mukana suunnittelemassa Vasaraa, aina alun tarvekartoituksesta lähtien, kertoo Spesian koulutusjohtaja Jaana Myyryläinen.

– Opiskelijoiden ja henkilöstön ideat ja toiveet näkyvät laajasti muun muassa oppimis- ja työympäristöissä, kalustevalinnoissa sekä värimaailmassa. Lisäksi opettajat ovat tehneet yhteistä pedagogista suunnittelua koulutuksen toteuttamisesta uudessa ympäristössä, Myyryläinen kertoo.

Kampuksella järjestetään ammatillista perustutkintokoulutusta, tutkintoon valmentavaa koulutusta sekä työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta. Perustutkinnot voi suorittaa muun muassa puhtaus- ja kiinteistöalalle, taide- ja media-aloille sekä ajoneuvo- ja logistiikka-aloille.

– Logistiikan alalla ei aiemmin ollut omia varastotiloja oppilaitoksessamme. Myös ruokapalvelut ovat Vasaralla Spesian järjestämiä, mikä tuo opiskelijoille toisen uuden oppimisympäristön. Kaikki alat, pois lukien liiketoiminnan opetus, ovat samalla kampuksella, mikä mahdollistaa entistä paremman yhteistyön eri koulutusalojen välillä, Myyryläinen sanoo.

Autohallissa valkoinen henkilöauto, jossa Spesian logo ovessa, sekä vieressä pakokaasun mittauslaite.
Kuvateksti: Vasarara kokosi koulutusalat yhteen, mikä helpottaa alojen välistä yhteistyötä. Esimerkiksi automekaanikot opiskelevat nyt ensimmäistä kertaa pääkampuksella. 

Yritysten läheisyys luo työmahdollisuuksia

Uudet tilat sijaitsevat Seppälän yrityskeskittymässä, mikä tuo opiskelijat osaksi paikallista yritysmaailmaa ja tarjoaa mahdollisuuksia työelämälähtöisen opetuksen toteuttamiseen ja yhteistyöhön.

– Opiskelijat opiskelevat ihan työelämän aitiopaikalla. Spesiassa työ opitaan tekemällä, joten tämä on meille erityisen arvokasta, Myyryläinen summaa.

Vasaran sijaintia ja esteettömyyttä kehuu myös autolla opiskelemaan kulkeva Alisa Anttila, jolla on uusista tiloista vain hyvää sanottavaa:

– Tilat on hyvät, sisäilma on hyvää, kengät ei jää jumiin kynnyksiin ja tähän on helppo tulla. Ei tarvitse aamulla taistella siitä yhdestä inva-paikasta ja varata aikaa siihen, kun tässä on kahdeksan inva-paikkaa pihassa, Alisa summaa Vasaran plussia.

Uuden oppilaitoksen rakennushanke alkoi keväällä 2022. Hankkeessa korostuivat erityisesti energiatehokkuus ja paikallisen osaamisen hyödyntäminen, kertoo kiinteistön omistavan Nyfosa Finlandin toimitusjohtaja Hanna Rauhala.

– Suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnettiin laajasti Jyväskylässä toimivia urakoitsijoita ja paikallista työvoimaa. Energiatehokkuus ja ympäristövastuullisuus ovat olleet keskiössä aina suunnittelusta toteutukseen, Rauhala sanoo.


Kuvateksti: Spesia voi nyt tuottaa omat ruokapalvelunsa itse myös Jyväskylässä, kun uudet tilat mahdollistivat opiskelijaravintola Paussin avaamisen.

Lisätietoja rakennuttajasta:

Nyfosa 

Nyfosa on kiinteistöyhtiö, joka luo arvoa rakentamalla kestäviä kassavirtoja ja arvioimalla jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Strategiamme mukaisesti investoimme erityyppisiin ja eri alueilla sijaitseviin kiinteistöihin. Toimimme tällä hetkellä Ruotsin, Suomen ja Norjan markkinoilla keskittyen kaupallisiin kiinteistöihin kasvukeskuksissa. Hallinnoimme ja kehitämme kiinteistöjämme tiiviissä yhteistyössä vuokralaisten ja ympäröivän yhteisön kanssa niin, että vastuullisuus ja kannattavuus kulkevat käsi kädessä. Kesäkuun lopussa 2023 Nyfosan kiinteistöjen arvo oli noin 41 miljardia kruunua. Nyfosan osake on ollut listattuna Nasdaq Tukholman suurten yhtiöiden Large Cap -listalla vuodesta 2018. www.nyfosa.se

Brunswick Real Estate

Nyfosa Finlandin kiinteistöjä hallinnoi Suomessa Brunswick Real Estate. Brunswick Real Estate on pohjoismainen kiinteistösijoitusyhtiö, joka tarjoaa omaisuudenhallintaa eri omaisuusluokissa. Brunswick rakentaa itsenäisiä, kestävän kehityksen sijoitusalustoja, keskittyen yksilöityihin sijoitusstrategioihin läheisessä yhteistyössä pohjoismaisten ja kansainvälisten sijoittajien kanssa. Tiimiin kuuluu noin 70 henkilöä Tukholmassa, Helsingissä ja Kööpenhaminassa. www.brunswickrealestate.com