Kuvateksti: ”The most interesting shop at the mall!” totesi Jyväskylän Spesian Puodissa vieraillut unkarilainen asiakas.


Ammattiopisto Spesialla on jo neljä Spesia Puotia eri paikkakunnilla, viides tulossa. Uusin Spesia Puoti avattiin keväällä 2022 Pieksämäelle, Veturitalleille, keskelle kaupunkia. Asiakkaat ovat pitäneet uudesta Puodista: ”Onpa upea myymälä ja ihana oppimisympäristö!”, huudahti eräs kävijä. 

Spesia Puodeissa myydään Spesian opiskelijoiden opinnoissaan valmistamia tuotteita. Tarjolla on runsaasti myös erilaisia tuotteita paikallisilta pientuottajilta, työpajoilta ja esimerkiksi vankilatyötuotteita. Puotien toiminta ja valikoima heijastelevat Ammattiopisto Spesian arvoja, ja siinä näkyy kädentaitojen, kotimaisuuden ja paikallisten tekijöiden arvostus.

Spesia Puodit toimivat fyysisesti ja ovat viime vuosina siirtyneet kampuksilta kauppakeskuksiin, lähelle asiakkaita. Varsinkin korona-aikana monet kumppanit ovat olleet hyvin ilahtuneita Spesia Puodeista myyntikanavana, sillä monia muita myyntikanavia ei ole rajoitusten vuoksi voitu käyttää. Monille tuottajille kivijalkamyymälä on verkkokauppaa parempi vaihtoehto. Moni onkin yllättynyt mieluisasti myynnistä, kertoo Kotkan Spesia Puodin Riina Henttu.


Kuvateksti: Uusin Spesia Puoti löytyy Pieksämäeltä, ihanasta Veturitallien kauppakeskus-miljööstä.

Lahjatavaroita ja uniikkikappaleita

Pieksämäellä uuden myymälän selväksi hittituotteeksi ovat jo kohonneet paikalliset Pirjo Kettusen savityöt, kertoo Spesia Puodin Sanna Saarela. Asiakkaat ostavat tuotteita usein lahjoiksi. Ostosten yhteydessä asiakkaat kertovat usein, että Spesia Puoti on mieluisa paikka käydä, sillä sieltä löytyy paljon sellaisia tuotteita, joita ei muualta löydy tai saa, kertoo Jyväskylän Puodin Katja Riukula.

Puotien tuotteet ovat etupäässä pienyrittäjien ja opiskelijoiden valmistamia kotimaista käsityötä. Esimerkiksi keväisin ja kesäisin niitä ostetaan paljon mökkituliaisiksi, kertoo Järvenpään Puodin Heli Kilpeläinen.

Yhteistyö tuottajien kanssa voi olla hyvinkin vilkasta. Kotkan Puodin Riina Henttu kertoo, että tuotteita ja tuoteideoita on hiottu yhdessä tuottajien kanssa, ja asiakkaiden toiveita on viety eteenpäin tekijöille. Näin on saatu kehitettyä paremmin kiertäviä myyntiartikkeleita.

Yhteistyö voi olla moninaista. Esimerkiksi Pieksämäellä myynnissä olevan hunajan tuottaja on lupautunut tutustuttamaan opiskelijat hunajantuotannon eri vaiheisiin.


Kuvateksti: Spesian opiskelijan valmistamia sushi-settejä Jyväskylän Spesia Puodissa. Nämä siivittävät japanilaisen tunnelmaan välittömästi.

Opiskelijoille paikka oppia

Spesia Puotien perimmäinen ajatus on toimia opiskelijoille mahdollisimman työelämän kaltaisena oppimisympäristönä, ennen siirtymistä koulutussopimusjaksoille oikeisiin työpaikkoihin. Myymälätyöt Spesia Puodeissa ovat aitoja, mutta tapahtuvat oppilaitoksen henkilöstön ohjauksessa.

Opiskelijoille Puoti-jaksot ovat mieluisia. ”Onpa kiva tulla tänne niin pääsee hetkeksi pois luokkahuoneesta!” Asiakkaiden kanssa toimiminen ja yhteistyö yhteistyöyritysten kanssa tekevät työstä vaihtelevaa.

Puodeissa käytetään myös uusinta opetusteknologiaa. Esimerkiksi Järvenpäässä opiskelija voi saada ensikosketuksen vieraskieliseen asiakaspalveluun Otto-robotin kanssa harjoitellen.

Uutta toimintaakin ideoidaan alituiseen – Puotien keskeiset sijaintipaikat mahdollistavat erilaiset popup- ja teematapahtumat kävelykaduilla ja ostoskeskuksissa. Mielenkiintoinen lisä palveluihin on esimerkiksi digituki, jota IT-tukihenkilöopiskelijat ovat tarjonneet asiakkaille Järvenpäässä ja Pieksämäellä.

kuvituskuva - opiskelija hinnoittelee tuotteita
Kuvateksti: Spesia Puoti ei ole vain kauppa, vaan oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsgevät tekemään oikeita töitä henkilöstön ohjauksessa.

Tyytyväiset asiakkaat, kumppanit ja opiskelijat

Parhaiten Puoti-kokemuksen tiivistää Kotkan Spesia Puodin yhteistyökumppani Pliide Facebook-päivityksessään:

”Voi mikä ilo onkaan tämä yhteistyö Spesia Puoti Kotkan kanssa. Siellä on tuotteitani laajin valikoima ja tovin päästä lähtee taas täydennystä kesää varten. Käykäähän ostoksilla ja antamassa opiskelijoille arvokasta asiakaspalvelukokemusta.”

Seuraavan kerran Spesia Puodin avajaisia saadaan viettää syksyllä Turussa. Spesia perustaa lounaskahvilan Yhteistötalo Lounatuuleen, ja samaan tilaan yhdistyy pieni Spesia Puoti.


Kuvateksti: Tästä logosta tunnistat Spesia Puodin. Tervetuloa ostoksille ja tekemään uniikkejä löytöjä!

Spesia Puotien aukioloajat kesällä 2022

  • JYVÄSKYLÄ: ti–pe 10–18, la 10–16
  • JÄRVENPÄÄ: ma–pe 9.30–15.30 (suljettu 9.7.–3.8.)
  • KOTKA: ma–pe 10–17
  • PIEKSÄMÄKI: 6.6. alkaen ma–pe 9–16
  • TURKU: tulossa