Porissa järjestetyt Taitaja2022-kisat sujuivat Spesian osalta erinomaisesti: kuudesta matkaan lähteneestä kilpailijasta neljä pääsi SM-mitaleille. Ilman mitaleita tällä kertaa jääneet voivat myös olla ylpeitä suorituksestaan. Semifinaalista tiensä jatkoon suorittanut Spesian kokkikaksikko ei osallistunut finaaliin.

Taitajat ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon suomenmestaruuksista. Porissa SM-mitaleille TaitajaPLUS-lajeissa pääsivät Spesian opiskelijoista seuraavat:

  • P2 Kiinteistönhoito | kultaa Tom Moilanen (Jyväskylä) ja hopeaa Johanna Pohjalainen (Järvenpää)
  • P3 Liiketalous | hopeaa Janika Leppänen (Järvenpää) ja pronssia Peppi Kari (Järvenpää)

Lämpimät onnittelut mitalisteille, hienoa tekemistä!

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Tom Moilanen huoltaa ruohonleikkuria osana P2 kiinteistönhoidon Taitaja-kisasuoritusta. Kuva: Anni Levonen, Sataedu / Skills Finland
Kuvateksti: Tom Moilanen huoltaa ruohonleikkuria kultamitalin arvoisesti. Kuva: Anni Levonen, Sataedu / Skills Finland

Hienoa tavata kisoissa taas livenä

Taitaja-kisat on perinteisesti järjestetty vuosittain, mutta koronan takia 2020 kilpailu peruttiin kokonaan ja 2021 kisoissa yleisö seurasi suorituksia etäyhteyksin. Porin kisoista huokui hyvä tunnelma, kun kaikki tuntuivat olevan olivat yhtä mieltä siitä, että oli taas mukavaa kokoontua yhteen kilpailemaan. Oli mukava nähdä tuttuja ihmisiä, tunnelma oli iloinen ja sääkin suotuisa.

Spesian joukkueenjohtaja Christien Falenius oli erityisen tyytyväinen kilpailijoiden kesken vallinneeseen hyvään henkeen, niin Spesian oman porukan kuin kaikkien kilpailijoiden kesken:

– Oli ilo huomata, kuinka kilpailijat ottivat kilpailun sopivassa määrin tosissaan. Suorituksia mietittiin niin etu- kuin jälkikäteen, ja pohdittiin kuin suorituksia voidaan parantaa. Hienoa sitoutumista, kuitenkin pilke silmäkulmassa säilyttäen.

Taitajat ovat iso ja näyttävä tapahtuma, joka tuo näkyvyyttä ammatilliselle koulutukselle sekä valtakunnallisesti että alueellisesti, kisakaupungin vaihtuessa vuosittain. Faleniuksen mukaan eräs Taitajien hienouksista on tapahtuman tärkeä rooli ihmisten yhteen kokoajana:

– Arjessa tapaa melko harvoin kollegoitaan toisista oppilaitoksista tai edes Spesia toisista toimipaikoista. Tämä on yksi hyvä paikka tavata, vaihtaa kuulumisia ja ehkä oppia jotain uutta. Myös opiskelijat pääsevät tutustumaan toisiin opiskelijoihin ja näkevät miten asioita muualla tehdään.

(teksti jatkuu kuvein jälkeen)
Tuomari antaa ohjeet kisasuoritukseen kahdelle Spesian opiskelijalle. Opiskelija seisoo työvaatteissa keskellä, ympärillä Spesian henkilöstöä ja muuta tukijoukkoa. Rehtori Tiina Meriläinne ja toimitusjohtaja Mia Sarpolahti hymyilevät iloisesti Taitaja-kisoissa, taustalla näkyy kilpailijoita.
Kuvateksti: Taitaja-tapahtuma on erinomainen tilaisuus tavata ja verkostoitua, ja hengessä mukana olevilla kannustusjoukoilla on opiskelijoille suuri merkitys.

Taitaja-tapahtuma on kilpailijoille mieleenpainuva ja hieno kokemus. Spesian joukkueenjohtaja uskoo, että samalla kilpailu ja siihen liittyvä kuhina kuitenkin myös lisäävät kilpailijoiden paineen ja epävarmuuden sietokykyä.

Kipinä syttyi, ensi vuonna uudestaan?

Myös Peppi Kari, yksi Spesian mitalisteista, allekirjoittaa väitteen tilanteen jännittävyydestä. Peppi nappasi P3 Liiketoiminta-lajista pronssimitalin, vaikka varsinkin ensimmäisenä päivänä jännitys tuntui tekemisessä.

– Ensimmäinen kilpailupäivä meni vähän huonosti, kun jännitti. Toinen päivä meni paremmin, kun jo tiesi mitä odottaa, Peppi summaa.

Ensi vuonna Taitaja-kisat ovat Espoossa, vuonna 2024 on vuorossa Kuopio. Peppi kannustaa opiskelijoita lähtemään rohkeasti mukaan semiifinaaleihin ja testaamaan hyvällä tavalla omia rajojaan.

– Jos vain uskaltaa ja on halukas testaamaan rajojaan ja paineensietokykyään, niin kannattaa mennä ja osallistua Taitaja-kilpailuihin.

Vaikka pieni jännitys kuuluu kisoihin, päällimmäiseksi Pepille jäi mieleen kiva ja hyvin järjestetty tapahtuma. Hän kaavailee jo ehkä osallistuvansa ensi vuonna uudestaa. Peppi on ensimmäisen vuoden opiskelija, joten vielä ehtii. Osallistuminen ja kisatunnelma ovat aina elämys, ja Pepin mielestä parasta olikin itse reissu kokonaisuudessaan.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Peppi Kari tekee liiketoiminnan kisasuoritusta.
Kuvateksti: Peppi Kari keskittyy tiiviisti P3 Liiketoiminta -lajin kisasuritukseen. Kuva: Anni Levonen, Sataedu /Skills Finland

Mutta miten ammattitaidon SM-mitalisti on ajatellut hyödyntää Taitajissa hankkimaansa kokemusta ja osaamista jatkossa? Tällä hetkellä Peppi on työelämäjaksolla Petpost Oy:n lemmikkitarvikeliikkeessä. Pepin tulevaisuuden suunnitelmissa on opiskelu ja valmistuminen sekä lopulta työllistyminen johonkin kivaan työpaikkaan.

– Kiva työpaikka on sellainen, jossa on kivoja työkavereita ja mukavaa tekemistä.

Mirja Niskala
Ammattiopisto Spesia