1. Pistä talteen hakijan muistilista ja Kaijun hakuvideo
Kopio alta hakijan muistilista itsellesi talteen. Voit tallentaa listan kopioimalla tekstin tai ottama kuvaruutukaappauksen. Näin voit helposti tarkistaa tärkeät päivät ja ne on helpompi muistaa. Myös opinto-ohjaajamme Kaiju Neiglickin hakuvideo (alla) kannattaa pistää suosikkeihin, sillä siinä kerrotaan kaikki olennainen yhteishausta 2025.
- Hakuaika: 18.2.–18.3.2025 klo 15.00 asti
- Liitteet toimitettu: 25.3.2025 klo 15.00 mennessä
- Valintatulokset: aikaisintaan 12.6.2025
- Opiskelupaikan vastaanotto: viimeistään 26.6.2025
- Varasijoilta hyväksyminen päättyy: 15.8.2025
GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle
2. Jos jännittää, opoilta saa kysyä opiskelusta kaikkea mikä mietityttää
Yhteishaku ja uusi vaihe elämässä voi tuntua jännittävältä. Puhuminen helpottaa jännitystä ja selkeyttää valintojen tekoa. Turussa opona toimiva Veera Österlund kannustaa ottamaan rohkeasti yhteyttä:
– Ei tarvitse pähkäillä yksin, me opot autetaan. Mitä tahansa mietit yhteishakuun ja opiskeluun liittyen, kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Moni hakija on saanut helpotusta jännitykseen käymällä Spesiassa tutustumassa tai koulutuskokeilussa. Tämän kevään osalta tutustumispäiviin ei voi enää hakea, mutta voit edelleen kysyä mahdollisuutta tulla käymään. Veera myös muistuttaa, että kaikkia jännittää aluksi, mutta tunne hälvenee nopeasti:
– Osalle tulee positiivisena yllätyksenä miten rento ilmapiiri Spesiassa on, samoin meidän kokonaisvaltainen tuki opiskelijalle, läksyjen puuttuminen ja myös uudet ystävyyssuhteet. Moni on kokenut itsensä yksinäiseksi peruskoulussa, mutta sanoo että Spesiassa on saanut nopeasti ystäviä.
- Opiskelijoiden kokemuksia Spesiasta (YouTube)
- Erityinen tuki toisella asteella (YouTube) – Mitä eroa on erityisellä ja vaativalla erityisellä tuella?
.
Kuvateksti: Jos et tiedä mihin hakea tai opiskelemaan lähtö jännittää, opoilta saa apua. Veera Österlund kannustaa: ”Ei tarvitse pähkäillä yksin, me opot autetaan.”
3. Tutustu koulutuksiin nettisivuilla tai YouTubessa
Hakijoiden eniten pohdittu kysymys on, mikä perustutkinto olisi se sopivin? Tai kannattaako valita valmentavista koulutuksista TUVA vai TELMA? Koulutuksiin kannattaa tutustua Spesian nettisivuilla tai YouTube-kanavalla, mistä löytyy esittely jokaisesta koulutuksesta:
Omia toiveitaan, vahvuuksiaan ja mahdollisia tuen tarpeita on hyvä miettiä, mutta sitä ei tarvitse tehdä itsekseen.
– Spesian opot auttavat hakijoita valitsemaan sopivat hakukohteet ja parhaan hakujärjestyksen. Opot osaavat myös kertoa opintojen sisällöistä ja vaatimuksista. Me autamme miettimään, millä alalla omat vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa ja millaiset mahdollisuudet tiettyyn koulutukseen on päästä, kertoo Veera Österlund opinto-ohjaajien työstä.
4. Jos et tiedä mitä valita, TUVA on hyvä vaihtoehto
Jos sopivan alan valitseminen tuntuu vaikealta, tutkintokoulutukseen valmentava TUVA-koulutus voi olla erinomainen paikka selvittää, mitä oikeasti haluaa. Koulutus kestää enintään vuoden ja TUVAn käyneet opiskelijat yleensä kokevat saaneensa siitä paljon uutta varmuutta, kuten Jyväskylän opinto-ohjaajan, Marjaana Jauhiaisen, kertoma esimerkki osoittaa:
– Eräs opiskelija ohjeisti uusia hakijoita hienosti: ”Jos et tiedä mihin ammatilliseen koulutukseen haluaisit, hae Tuvalle. Ja joskus vaikka tietäisitkin mille alalle haluat, hae Tuvalle.” Se on hyvä kasvun paikka ennen ammatillisia opintoja.
Jos hakijan tavoitteena ei ole tutkintokoulutus, työhön ja itsenäiseen elämään valmentava TELMA-koulutus tarjoaa yksilöllisemmän väylän ja enemmän tukea opintoihin. Ammatillisissa perustutkinnoissa osaamistavoitteet noudattavat tutkinnon perusteita ja opiskelijan tulee suorittaa myös yhteiset aineet, mutta TELMAlla polku työelämään ja itsenäistymiseen voidaan rakentaa vapaammin opiskelijan tavoitteiden ja taitojen mukaan.
.
Kuvateksti: Järvenpään pyöräkorjaamoa esittelevä Kaij Neiglick tietää, että jos oma ala on vielä hukassa, TUVA-koulutus pistää opinnoissa pyörät pyörimään ja antaa hyvän pohjan tutkintokoulutukseen.
5. Hakujärjestys on tärkeä, mieti etenkin ensimmäinen hakutoive huolella
Yhteishaussa opiskelija valitaan koulutukseen hakutoivejärjestyksen mukaisesti. Jos saa opiskelupaikan listassa ensimmäisenä olevasta oppilaitoksesta, et voi päästä enää muihin kouluihin. Valitse siis ensimmäiseksi hakutoiveeksi koulutus, johon haluat eniten ja jossa saat omiin tarpeisiisi riittävästi oppimisen tukea.
– Ensimmäinen hakutoive on tärkein ja siihen tulee lähes aina kutsu haastatteluun – tsemppaa siis erityisesti siihen!
Spesia pyytää haastatteluun ne hakijat, jotka ovat asettaneet jonkin Spesian koulutuksen ensimmäiseksi hakutoiveeksi ja ovat hakukelpoisia. Jos alalle on ennakkotehtävä, tehtävä on ensimmäinen karsintavaihe. Joillakin aloilla voidaan haastatteluun kutsua myös muilla hakutoivesijoilla olevia hakijoita.
Haastatteluun kutsutaan henkilökohtaisesti soittamalla tai tekstiviestillä. Haastatteluun osallistuvat Spesian puolesta yleensä alan opettaja sekä opo.
– Haastattelua ei tarvitse jännittää. Haastattelu on mukava ja hyvä tapa tutustua puolin ja toisin. On kiva tavata ja jutella tulevista opiskelusuunnitelmista.
Kuvateksti: Ensisijaiset hakijat kutsutaan haastatteluun. ”Haastatteluja ei tarvitse jännittää. Haastattelu on mukava ja hyvä tapa tutustua puolin ja toisin”, sanoo Marjaana Jauhiainen.
6. Jos asut kaukana tai kulkeminen on hankalaa, asuntola on hyvä vaihtoehto
Ammattiopisto Spesialla on asuntolat päätoimipaikoissa: Järvnepäässä, Turussa, Jyväskylässä ja Pieksämäellä. Asuntolat ovat auki opiskelupäivinä, yleensä maanantaista perjantaihin. Asumisessa harjoittelet itsenäisemmän elämän taitoja ja nuoren aikuisen elämään liittyviä juttuja ohjatusti. Paikalla on aina ohjaaja, joten asuntola on turvallinen tapa itsenäistyä ja viettää vapaa-aikaa kavereiden kanssa.
– Jos sinulla on pitkä tai muuten hankala koulumatka, niin ehdottomasti kannattaa hakea asumista. Muutto voi aluksi jännittää, mutta meillä viihdytään yleensä tosi hyvin. Ja ne ystävät – niitä tuppaa tulemaan, kun asuu yhdessä muiden samanikäisten kanssa!
Asuntolapaikkaa haetaan Opintopolussa yhteishaun lomakkeella, samalla kun haet opiskelupaikkaa. Merkitse hakemukseen rasti ruutuun asuntolapaikan kohdalle. Sen lisäksi on tärkeää perustella tarve.
– Perustele miksi haluat meille asumaan. Sinut haastatellaan myös asumiseen liittyen.
7. Hyödynnä Tuki-tiistait eli opojen live-chat Spesian nettisivuilla
Spesian opinto-ohjaajiin voi ottaa yhteyttä monella tavalla: sähköpostilla, tekstarilla, soittamalla, Teamsilla ja vaikka oven taakse tulemalla. Mikä tahansa tapa hakijalle on paras, se sopii. Opojen yhteystiedot löydät Hakuneuvonta-sivulta. Nettisivujen chatin Tuki-tiistait ovat kätevä tapa jutella opinto-ohjaajien kanssa.
– Opot pitävät tiistaisin live-chattia Spesian nettisivuilla koko yhteishaun ajan, aina liitteiden viimeiseen palautuspäivään asti. Siellä on helppo piipahtaa kysymässä vinkkejä tai pyytää apuja esim. hakemuksen täyttämiseen, Kaiju Neiglick kertoo.
Opot päivystävät chatissa (spesia.fi) livenä tiistaisin 18.2.–25.3.2025 klo 10–15. Chatin aukioloaikoina se löytyy Spesian nettisivujen alakulmasta.
Kuvateksti: Matje-robotti kertaa sivun alussa näkyvällä videolla yhteishaun tärkeimpiä muistettavia juttuja. Tuki-tiistain livechatissa sen sijaan vastailevat opinto-ohjaajat ihan livenä.
8. Jos et saa opiskelupaikkaa, ota rauhallisesti: ”Ei hätää”
Oppivelvollisuus tarkoittaa, että jokaisella alle 18-vuotiaalla perusopetuksen ja valmentavan koulutuksen päättävällä on velvollisuus hakeutua opiskelemaan valmentavaan, ammatilliseen tai lukiokoulutukseen.
Vaikka ei tulisi valituksi yhteishaussa, tavoite on löytää jokaiselle oppivelvolliselle jokin opiskelupolku. Asiasta kerrotaan Opetushallituksen jälkiohjauskirjeen, joka lähetetään ilman paikkaa jääneille.
– Jos et saa opiskelupaikkaa yhteishaussa ja olet oppivelvollinen, ei hätää. Hyvin todennäköisesti pääset joko TUVAlle tai TELMAlle, viimeistään syksyllä osoittamisprosessin kautta. Yleensä oppivelvollisille löytyy paikka ennemmin tai vähän myöhemmin, Kaiju rauhoittelee.
9. Katso lopuksi hakuinfon yleisökysymykset, ehkä olet miettinyt samoja asioita?
Voit myös katsoa 2025 hakuinfon tallenteen YouTubesta.
- Voiko TELMAan hakiessa laittaa huoltajan puhelinnumeron, kun haasteena että nuori ei koskaan vastaan puhelimeensa?
Kyllä voi laittaa. Tärkeintä että hakemuksella on numero, josta tavoitetaan. Telman haastatteluajat sovitaan soittamalla.
- Mikä on Ruori-itsearviointi, jonka pyydätte hakijaa toimittamaan?
Ruori on työkalu, jolla arvioidaan hakijan tai opiskelijan toimintakykyä ja tuen tarpeita vaativan erityisen tuen koulutukseen haettaessa.
- Tarvitseeko Ruori-itsearviointi tehdä uudelleen, kun se on tehty koulutuskokeiluun ja tutustumiseen tullessa?
Ei tarvitse, mikäli se on meille palautettu ja tiedot siinä ovat ajantasaiset.
- Onko jokaiselle hakijalle tiedossa opiskelupaikka Spesiassa?
Valitettavasti ei. Meille on joka vuosi hakijoita enemmän kuin opiskelupaikkoja, joten kaikille hakijoille paikkoja ei ole.
- Pitääkö ennakkotehtävät tehdä kokonaan?
Kyllä pitää. Ennakkotehtävät pitää tehdä ja palauttaa ohjeiden mukaisesti, jos haet koulutukseen, johon tehtävä kuuluu. Näitä osaamisaloja on kaksi: Järvenpäässa kuvallisen ilmaisun toteuttaja ja Jyväskylässä tuotteen valmistus (artesaani). Ennakkotehtävien ohjeet on julkaistu 10.2.2025 nettisivuillamme: Ennakkotehtävä kahdelle Spesian osaamisalalle yhteishaussa 2025.
- Mihin liitteet palautetaan?
Toivomme liitteiden palauttamista sähköisesti linkin kautta, jonka hakija saa Opintopolusta sähköpostiin. Liitteet voi lähettää myös paperisena postilla. Älä nido papereita yhteen, se mahdollistaa niiden sujuvan käsittelyn.
Lisätietoa koulutuksista, hakemisesta ja Spesiasta
- Yhteishaku-sivulta tarkemmat tiedot ja ohjeet (spesia.fi)
- Hakijan opas 2025 – Tilaa esite tai lataa pdf (spesia.fi)
- Spesian toimipaikat (YouTube-soittolista)