Suomen Ammattikoulutuksen Johtajat SAJO ry on valinnut Vuoden ammattikoulutuksen johtajaksi Ammattiopisto Spesian rehtori Tiina Meriläisen.

Tiina Meriläinen toimii rehtorina Ammattiopisto Spesiassa sekä puheenjohtajana valtakunnallisessa ammatillisten erityisoppilaitosten kumppanuusverkosto AMEOssa. Hänellä on pitkä, yli 20 vuoden kokemus ammatillisen koulutuksen johtajana. Ennen rehtorin tehtäviä Meriläinen hankki osaamista ja monipuolista koulutuskentän tuntemusta kuvaamataidon opettajana, koulutussuunnittelijana, koulutusjohtajana ja apulaisrehtorina.

SAJO ry:n vuoden teemana on hyvinvointi ja sen johtaminen. Tiina Meriläinen on edistänyt hyvinvointia monella tapaa niin omassa oppilaitoksessa kuin valtakunnallisissa hankkeissa ja verkostoissa. Hänen johdollaan opiskelijat, henkilöstö ja yhteistyökumppanit ovat tasapuolisesti mukana oppilaitostyössä.

– Hyvä ammatillisen koulutuksen johtaminen vaatii vuorovaikutusta ja välittämistä. Tarvitaan osallisuutta, vastuuta ja vapautta, Meriläinen kuvailee.

Hän näkeekin osallisuuden ja yhteisen tekemisen keskeiseksi oppilaitoksen menestykselle.

– Johtaja ei ole mitään ilman asiantuntevaa ja työtään palolla tekevää henkilöstöä. Spesia on moniammatillinen, 12 eri paikkakunnalla toimiva yhteisö, joka on käynyt läpi ison yhdistämisprosessin. Ilman porukan yhteistä tahtotilaa ja panosta emme olisi Spesiana tänään siinä missä olemme.

Mutkattomuus on yksi Spesian arvoista, ja sitä Meriläinen noudattaa myös johtamisessa, luottaen ammattilaisten näkemyksiin ja kannustaen uuden kokeilemiseen.

Tiina Meriläinen on edistänyt upeasti ammatillisen koulutuksen positiivista medianäkyvyyttä. Viestipalvelu X-ssä Tiinalla ja toimitusjohtaja Mia Sarpolahdella on kekseliäs yhteinen SpesianMiina-sometili, jonka kautta he jakavat yhdessä tietoa ammatillisesta koulutuksesta, Spesiasta ja erityisopetuksesta. Meriläinen on myös esiintynyt televisiossa keskustelemassa oppivelvollisuuden laajenemisesta. Viime joulukuussa hän oli ainoa ammatillisen koulutuksen johdon edustaja tasavallan presidentin itsenäisyyspäiväjuhlilla.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Kolme hymhyilevää naista rinnakkain, keskellä pokaali, kukkakimppu ja kunniakirja.
Kuvateksti: Tiina Meriläisen valinta Vuoden ammattikoulutuksen johtajaksi julkistettiin 5. lokakuuta SAJO ry:n syysseminaarissa Kuopiossa.

SAJOn puheenjohtaja Maija Aaltola näkee hyvän koulutusjohtamisen merkityksen korostuvan muutosten keskellä. Niitä ammatillisessa koulutuksessa on tapahtunut viime vuosina ja vuosikymmenenä paljon, reformista oppivelvollisuuden laajentumiseen.

– Ammatillinen koulutus tarvitsee Tiinan kaltaisia vahvoja johtajia, jotka toteuttavat tehtäväänsä menestyksellisesti hyvinvointi edellä silloinkin, kun johdettavana on suuriakin muutoksia, SAJOn puheenjohtaja Maija Aaltola perustelee.

Suuret onnittelut Tiinalle!