Taitaja2024-tapahtuma eli ammattitaidon SM-kilpailut järjestettiin Kuopiossa 20.–23.5.2024. Spesialaiset valloittivat PLUS-lajien kärkisijat nappaamalla kultamitalin peräti neljässä viidestä PLUS-lajista (4/5), yhden PLUS-pronssin sekä erityisherkkuna pronssimitalin yleisen puolen 316 kiinteistönhoidosta!
Ammattitaidon SM-kilpailuissa kilpailtiin 50 lajissa, joista viisi oli erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja PLUS-lajeja. Näissä Spesian opiskelijoilla oli erittäin vahva edustus, sillä spesialaiset nappasivat semifinaaleissa viiden PLUS-lajin 30 finaalipaikasta peräti 12 (40 %). Lisäksi yksi opiskelijoistamme kilpaili kiinteistönhoidon yleisen lajiin finaalissa.
Spesialaisten mitalisaalista kelpaa ihastella, sillä mitali tuli jokaisesta lajista, jossa opiskelijoita oli mukana. PLUS-lajeista ainoa, josta Spesiaan ei tullut mitalia oli P1 ravintola- ja cateringpalvelut, johon finaalipaikan itselleen voittanut opiskelijapari oli estynyt osallistumasta Kuopiossa.
Kuopiossa Taitaja-mitaleille pääsivät seuraavat opiskelijamme:
- 316 kiinteistönhoito: pronssia Oskari Myöhänen (Pieksämäki)
- P2 kiinteistönhoito: kultaa Asser Peni (Järvenpää)
- P3 liiketalous: kultaa Roosa-Maria Alanko (Järvenpää)
- P4 puhdistuspalvelu: kultaa Wiiwi Kivini (Turku)
- P5 logistiikka: kultaa Tatu Manerus (Jyväskylä)
- P5 logistiikka: pronssia Jasmin Haapanen (Järvenpää)
Lämpimät onnittelut SM-mitalisteille! Myös mitaleitta jääneet osallistujat voivat olla todella ylpeitä itsestään ja hienosti suorituksestaan kisoissa, joissa Suomen taitavimmat tekijät ottivat mittaa toisistaan.
Taitaja-mitali yleisen puolen lajista iso onnistuminen
Erityisen hienona suorituksena tänä vuonna on pidettävä Oskari Myöhäsen pronssia 316 kiinteistönhoidossa, joka ei ole erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille suunnattu PLUS-laji, vaan kaikille ammattiopiskelijoille avoin laji. Kaikki muut kilpailijat olivatkin yleisistä ammattioppilaitoksista.
Semifinaalista Oskari selvitti tiensä jatkoon semien parhailla pisteillä 91/100, joten menestystä myös finaalissa uskallettiin odottaa. Pronssi yleisen puolen lajista oli kova suoritus! Jotain lajin tasosta kertoo sekin, että kyseisen 316 lajin voittaja valittiin vuoden 2024 kisojen Taitajien Taitajaksi.
Kilpailutehtävinä kiinteistönhoidossa olivat mm. mainos- ja juhlaliputukset, piha-alueiden pintojen huollot ja rajaukset, autolämmitystolpan vianetsintä ja huoltotyöt, digitaalisen langattoman sademittauslaitteiston käyttökuntoon saatto, kukkalaatikon rakentaminen sekä istutustyöt.
Kuvateksti: Auton lämmitystolpan vianetsintä ja huolto kuuluivat sekä yleisen kiinteistönhoidon että PLUS-lajin tehtäviin. Tässä tehtävää suorittaa Oskari Lehtonen.
Ensimmäinen päivä ei sujunut aivan suunnitellusti, mutta ei onneksi täydellisesti muiltakaan, joten syntynyt ero oli kirittävissä umpeen toisen ja kolmannen päivän tehtävissä. Oskarin vahvuus kisoissa ja työssä onkin hyvät hermot, mikä mahdollistaa ongelmien ratkomisen rauhallisesti. Haasteiden edessä ei panikoida vaan nautitaan, kuten hän kuvaili toisen kisapäivän jälkeen:
– Tykkään että tulee haastetta. Ilman haasteita ei opi mitään! Eilinen oli vaikeampaa, kulutin liikaa aikaa laatikon rakentamiseen. Tein parhaista paloista, olin tarkka siinä, eli tein vähän liiankin hyvää. Tänään tein rivakammin. Tuntui sopivilta tehtävät, vaikka ihan kaikkea ei oltu opeteltu.
Kuvateksti: Antti Savonen keskittyy kisasuoritukseen. Ville Tanninen antaa haastattelua YLE:lle.
PLUS-lajeissa vankkaa ammattiosaamista
Oskari Myöhäsen menestys yleisen puolen lajissa kertoo osaltaan myös siitä, ettei ero PLUS-lajien ja yleisten lajien välillä ole välttämättä aina kovin iso, mitä tulee itse ammattiosaamiseen. Vaativaa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat suorittavat saman tutkinnon kuin muutkin ja samaa ammattiosaamista vaaditaan molemmissa lajikategorioissa.
Usein PLUS-lajien kilpailijoiden haasteet liittyvät ammattitaidon sijasta esimerkiksi hahmottamiseen, ajankäyttöön, ohjeiden muistamiseen ja soveltamiseen. Erona yleisen puolen lajeihin voi olla esimerkiksi konkreettisemmat ohjeet, jäsennellymmät työvaiheet tai vaikkapa kirjausten tekeminen paperille sähköisen järjestelmän sijaan.
Kuvateksti: Ammattiopisto Spesia liputtaa vahvasti PLUS-lajien arvostamisen puolesta. Finalistit ja mitalistit, kuten Jasmin Haapanen, ovat taitavia ammattiosaajia.
Kun katsoo PLUS-lajeissa kilpailevien opiskelijoiden suorituksia kilpailualueen reunalta, ei välttämättä pysty sanomaan, että kyseessä olisi PLUS-laji, vaan näkee vain ammattitaitoisia nuoria työssään. Turun kodinhuoltajien valmentajana Kisoissa toimineen Päivi Hauhtosen tähtihetki olikin, kun Kiinteistötyönantajat ry:n johtava asiantuntija Tiia Brax kävi kehumassa Wiivi Kivinin kisasuoritusta.
– Tiia Brax kävi tässä Wiiwin perussiivoustehtävän jälkeen kehumassa, miten oli ammattimaiset otteet ja hyvää työskentelyä. Ihan tuli kyyneleet silmiin, kun kuuli tuollaiset kehut ihmiseltä, joka tuntee kiinteistöpuolen läpikotaisin ja haluaa sinne parhaat tekijät.
Ammattilaisella todellakin oli silmää osaamiselle, sillä Wiiwi voitti otteillaan koko lajine napaten kultaa P4 puhdistuspalvelusta! Kisapaikalla Wiivi ei tätä vielä tiennyt, mutta oli silti jo tohkeissaan kaikesta, mitä Taitajat oli siihen mennessä tarjoillut:
– En olisi arvannut, että tällaiseen pääsen mukaan. Aika uskomatonta, hehkuttaa Kivini.
Kuvateksti: Valmentajilla ja huoltojoukoilla on tärkeä rooli Taitajiin valmistautumisessa ja kisapäivän aikana. Petri Miettisen ja Wiivi Kivinin kanssa onnistumisista iloitsi Päivi Hauhtonen.
Se mikä kaikkien kilpailijoiden puheista kuuluu, sijoituksesta tai suorituksen onnistumisesta riippumatta, on Taitajat kokemuksena ja uuden oppiminen. Myös P5 logistiikka -lajiin osallistuneen Jesse Väärtisen motiivit osallistumiseen ammensivat näistä samoista aineksista:
– Tulin kokeilemaan. Tästä saa kokemusta. Tehtävät oli inventointi, trukkitehtävä ja keräily ja lähetys. Ihan sitä mitä alalla tehdään.
Taitajat todellakin antaa kokemusta, osoittaa osaamista eikä Taitaja-finalistin titteli CV:ssäkään huonolta näytä. Taitaja-finaaliin päässeet edustavat opiskelijoiden ammattiosaamisen huippua, minkä työnantajatkin toivottavasti oivaltavat.
Kuvateksti: Logistiikan PLUS-lajissa tehdään alan perustyötehtäviä, esimerkiksi lastin purkaminen trukilla.
Mokia ja onnistumisia, jännitystä ja kokemuksia
Samalla kun tunnelma Taitajissa on kannustava ja jokainen kilpailija sai rohkeutta ja onnistumisen kokemuksia, kisatilanne on myös todella jännittävä. Kilapilun luonteeseen kuuluu sekin, että välillä tulee helppoja virheitä jopa ihan perusasioissa, sellaisia joita normaalisti ei olisi ikinä tehnyt. Nuorten kanssa jutellessa nämä tuntuivat olevan juuri niitä, jotka eniten ottivat päähän. Tärkeä oppi kuitenkin oli, että niistäkin selvitään.
Välillä jouduttiin manaamaan vähän myös huonoa tuuria, esimerkiksi kun kiinteistönhoidossa lataustolppaan vaihdettava osa tippui seinän ja betoniporsaan väliin niin, ettei sitä saanut enää pois. Aikansa yritettyään ja harmiteltuaan opiskelija lopulta ratkaisi tilanteen kirjoittamalla huoltokirjaan suunnilleen näin: ”Vaihdettava osa kadonnut, joten asennettu vanha takaisin. Hankitaan uusi osa ja palataan vaihtamaan.”
Kuvateksti: Taitajissa kilpailijoiden tsemppaaminen on tärkeä osa tapahtuman henkeä ja Spesian kannustusjoukot olivat tässä hyvin mukana!
Järvenpäässä merkonomiksi opiskeleva Roosa-Maria Alanko oli niitä, joiden kisat onnistuivat erinomaisesti – kultamitalin arvoisesti! – mutta vaikka osaamista löytyy, helpoksi hänkään ei kisatilannetta kutsuisi:
– Ihan hyvin on mennyt, mutta on tämä todella jännittävää. Ihan erilainen tilanne. Pitää tehdä asioita ja keskittyä omaan tekemiseen, kun ihmiset katsoo ja tuomarit kyselee, Roosa-Maria kertoi viimeisen osion jälkeen selvästi huojentuneen oloisena siitä, että kisasuoritukset ovat nyt paketissa.
Kuvateksti: Roosa-Maria Alangolle kisatilanteet olivat todella jännittäviä, mutta silti hän otti P3 liiketaloudesta kultaa erinomaisella suorituksella.
Tekemisen meininkiä ja vankkaa ammattiosaamista
Vaikka Taitajissa pääpointti on kilpailu, sisältää tapahtuma myös paljon hyvää mieltä ja reipasta tsemppihenkeä kilpailijoiden kesken. Kilpailijat kannustavat toisiaan ja yleisössä olevat kannatusjoukot hurraavat jokaiselle. Aikaisempina vuosina moni alkuun vain katsomassa ollut opiskelija on päättänyt hakea seuraavana vuonna itse Taitajiin, sillä mielikuva ja kokemus kilpailusta ovat olleet positiiviset.
Kuvateksti: Asser Peni tuulettaa kukkalaatikon kokoamisen jälkeen. Kotiinviemisinä kisoista tuli kultamitali.
Myös Spesian rehtori Tiina Meriläinen ja toimitusjohtaja Mia Sarpolahti kiersivät kisapaikalla seuraamassa tiiviisti suorituksia ja jututtamassa niin opiskelijoita, huoltojoukkoja, valmentajaopettajia kuin tuomareina toimivia spesialaisia. Taitajat on myös tärkeä vuosittainen paikka kohdata ammatillisen koulutuksen muita toimijoita ja työelämän verkostoja. Mutta parasta lopulta ovat aina opiskelijat.
– Onhan tämä mieletön fiilis nähdä opiskelijoiden uskaltamista, osaamista ja sitä tsemppiä, mikä kaikista spesialaisista täällä välittyy. Ja vaikka mitalit ei ole lopulta se tärkein asia, oli hieno tunne nähdä opiskelijoiden kaiken tekemänsä työn jälkeen kiipeävän lavalle tuulettamaan, Meriläinen hehkuttaa.
Mia Sarpolahti komppaa ja täydentää helteisen Kuopion auringon alla:
– Kun saa Taitajissa ammattitaidon SM-mitalin kaulaan, siinä ikään kuin näyttää, ettei osaaminen ja ammattilaiseksi kasvaminen ole kiinni siitä, tarvitseeko opintoihin erityistä tukea. Kun koulutuspolulla tuki toimii, työelämä saa näistä nuorista oikeasti taitavia ja motivoituneita tekijöitä.
Kuvateksti: Tatu Manerus (vas.) ja Jesse Väärtinen kertaavat P5 logistiikan suoritusten tunnelmia Jari Luostarisen, Tiina Meriläisen, Mia Sarpolahden ja Marko Kalliomäen kanssa.
Taitaja2024-tapahtumassa nähtiin yhteensä 50 kilpailulajia. Kilpailulajien lisäksi ammattinäytöslajeina nähtiin prosessiala, lentokonehuolto ja korujen valmistus. Tapahtumapaikkoina olivat Savon ammattiopiston Savilahden kampus ja Kuopio-halli.
Tapahtuma huipentui torstain päättäjäisiin ja mitalien jakoon.
Kuvateksti: Taitaja-kisojen päättäjäisissä P5 logistiikan mitaleja pääsi vastaanottamaan kaksi Spesian opiskelijaa.
Spesia mukana järjestämässä 2025 ja 2026 Taitajia
Kisahuuman jälkeen huokaistaan hetki, mutta kunhan mitalikahvit on juotu ja kesälomat pidetty, Taitaja-touhut jatkuvat Spesiassa hyvinkin tosissaan.
Spesia nimittäin järjestää PLUS-lajit sekä Taitaja2025- että Taitaja2026-kisoissa sekä Turun 2025 Taitajissa myös yleisen kiinteistönhoitolajin. Joten duuni ja Taitaja-tunnelmat jatkuu!
Kuvateksti: Spesialaisten mainiot Taitaja-tunnelmat jatkuvat, sillä oppilaitos järjestää PLUS-lajit sekä Taitaja2025- että Taitaja2026-kisoissa sekä Turussa 2025 myös yleisen kiinteistönhoitolajin.
Mirja Niskala