Teeleidi on jyväskyläläisen Anne Savelan pyörittämä hurmaava teehuone, joka viettää tänä vuonna 10-vuotissyntymäpäiviään. Kymmenvuotisen toimintansa aikana Teeleidi on saavuttanut vankan fanikunnan palvelemalla, kokeilemalla ja kehittymällä.

Teeleidin vuosikymmeneen on mahtunut toinen toistaan hurmaavampien teelaatujen, herkkujen ja uniikin tunnelman lisäksi iloja ja suruja, synkkyyttä ja valoa, kovaa työtä ja luovuutta.

Miettiessään tapoja juhlistaa yrityksensä taivalta, Anne Savelalle heräsi ajatus, että vuodet ja niiden sävykirjo pitäisi ikuistaa tavalla tai toisella. Vanhoissa ja tunnelmallisissa tiloissa toimimaan tottunut yrittäjä sai idean:

– Tuli vahva visio, että sen on oltava matto.

Opetuksen ohjaajana Ammattiopisto Spesiassa työskentelevä Mirkku Korhonen ehdotti Annelle, että maton tekijäksi pyydettäisiin Spesiassa artesaaniksi opiskeleva Irankunda (Ira) Uwimana, jonka Mirkku tiesi tunnolliseksi ja taitavaksi.

Miljoona kertaa enemmän kuin matto

Ira päätyi kutomaan maton työssäoppimispaikassaan, Irma Riihosen pyörittämässä käsityöliike Puukerässä Keuruulla.

Työtä suunniteltiin ja tehtiin yhdessä, ja Irma toimi syntymästään asti sokean Iran silminä värien sommittelussa. Matto on suunniteltu niin, että jokainen Teeleidein vuosi on 25 senttiä mattoa.

Maton tekeminen oli mielenkiintoista, mutta samalla projekti oli värien rytmityksen takia perusmattoa vaativampi toteuttaa ja solmia. Ira ja pudistelee vieläkin päätään muistellessaan urakkaa ja nauraa, että tämä jääköön hänen mattouransa viimeiseksi kruunuksi.

– Tämä oli viimeinen räsymatto, jonka teen. Oli aika kova homma, mutta tähän on hyvä lopettaa. Valmistun tänä keväänä artesaaniksi ja jatkossa teen muita tekniikoita, Ira paljastaa suunnitelmistaan.

Myös Irma Riihonen myöntää projektin olleen haastava. Ira on kuitenkin Puukerässä tuttu työssäoppija jo ennestään, joten yhdessä tekeminen sujui jouhevasti.

Ira Uwimana artesaanin tutkintolakki päässä, kädessä ruusu.
Kuvateksti: Syntymäsokea Ira Uwimana valmistui tänä keväänä artesaaniksi Ammattiopisto Spesiasta, jossa ammatillisen erityisoppilaitoksen yksilöllinen tuki mahdollisti onnistuneet opinnot.

Ira Uwimana, Irma Riihonen, Mirkku Korhonen ja Iran opettaja Ruut Halttunen luovuttivat maton Anne Savelalle Lutakon Teeleidin yläkerrassa. Yrittäjä oli silmin nähden haltioitunut siitä, kuinka oman elämän ja rakkaan yrityksen vuodet piirtyivät lopputuloksessa näkyviin.

– Tämä on miljoona kertaa enemmän kuin matto! Se on meidän 10 vuoden historia, toteaa Anne katsellessaan maton monenkirjavia ja välillä mustiakin raitoja.

Viisi naista pitelee ja katselee pitkää räsymattoa, yksi ottaa siitä kuvaa kännykkäkameralla.
Kuvateksti: Irma Riihonen (vas.), Mirkku Korhonen, Ira Uwimana, Anne Savela ja Ruut Halttunen tutkailevat Teeleidin ”vuosiraitoja”. Jokainen 25 cm on vuosi Teeleidin historiaa.  

Mustat raidat kantavat mustia muistoja

Enimmäkseen iloisen värisessä matossa erottuu selvästi muusta kaksi leveää, mustaa raitaa. Toinen kertoo siitä ajasta, kun Teeleidi joutui muuttamaan pois alkuperäisistä Lutakossa tiloistaan, joihin se on nyt, vuosia myöhemmin, päässyt taas palaamaan. Aika oli raskas, mutta yrittäjän tietää, ettei aina voi olla helppoa.

– Jos ei olisi tummaa, väritkään ei erottuisi, Savela toteaa viisaasti.

Toinen vieläkin mustempi raita kertoo koronavuosista, jotka pistivät Teeleidin monen muun ravintola-alan yrityksen tavoin pahasti polvilleen. Välillä Annen teki mieli lyödä hanskat naulaan, mutta sisu ja rakkaus yritykseen ei antanut myöden.

Vaikka kaikki tuntui olevan hajoamispisteessä, Anne puski sinnillä eteenpäin ja oli valmis kokeilemaan mitä tahansa, jotta yritys selviäisi synkän ajan yli.

Anne Savela ja telineellä roikkuva Teeleidin juhlamatto.
Kuvateksti: Anne Savela selvisi elämän ja Teeleidin mustista raidoista, mutta kovaa työtä, sinnikkyyttä ja vahvaa ”rakkautta lajiin” se on vaatinut.

Tämä sisu ja tulevaisuususko huokuu kaikesta Savelan tekemisestä, ja vuonna 2021, keskellä synkintä koronakriisiä, hänet valittiin Vuoden Positiivisimmaksi jyväskyläläiseksi.

– Se oli ihan uskomatonta! Kun kuulin palkinnosta, olin juuri ihan konkreettisesti itkenyt miehelleni, että miten ihmeessä tästä kaikesta selvitään? Yrityksen puskurit alkoi olla käytetty ja tuntui, että voimat kerta kaikkiaan loppuu. Kun puhelu tuli, mietin siinä silmät punaisina hetken ihan tosissani, että onko tämä joku pila, olenko piilokamerassa tai jotain?

Ajat ja vaiheet tulevat ja menevät, mutta tekemisen rohkeus ja asenne pysyy. Niin myös matot ja taito tehdä. Ja jos Ira kutoisi tässä hetkessä mattoa Teeleidille tai itselleen, molempien värit olisivat valoisia.

Synttäreitä vietettiin Teeleidin näköisesti

Lutakon Teeleidi on palannut aloitusvuoden 2014 juurilleen, kun se on päässyt jälleen muuttamaan Schaumanin faneritehtaan entiseen konttoriin ja tehtaanjohtajan virka-asuntoon.

Kymmenvuotista taivalta juhlistettiin lauantaina 8.6.2024 niin talossa kuin puutarhassa, ensin kaikille vapaan ohjelman merkeissä ja illalla Teeleidin omilla Woodstock-festareilla. Juhlamatto oli esillä keskeisellä paikalla, minkä lisäksi sillä oli keskeinen rooli myös KorMur-teatterin näytelmässä.

Anne Savela seuraa kahden henkilön esittämää näytelmää.
Kuvateksti: Juhlamatto oli keskeisessä roolissa myös verbaaliakrobatialla kuorrutetussa historiikkinäytelmässä, jonka KorMur-teatteri oli tehnyt Teeleidin 10-vuotissyntymäpäiville.

Kuvat ja teksti:
Mirja Niskala
Ammattiopisto Spesia