Taneli Härkönen on opiskelija ja menestynyt kilpauimari. Härkönen opiskelee Pieksämäellä Ammattiopisto Spesiassa viimeistä vuottaan ja valmistuu keväällä kiinteistönhoitajaksi. Opiskelun lisäksi hän harjoittelee kilpauintia seitsemän kertaa viikossa. Härkönen kilpailee para-uintisarjassa luokassa S14.

Uintimenestystä Härkönen on saavuttanut nuoresta iästään huolimatta jo kansallisella ja kansainvälisellä tasolla: suomenmestaruusmitaleja 36 kappaletta sekä kolme pohjoismaidenmestaruusmitalia. Suomen ennätyksiä Härkönen on uinut kahdeksan kappaletta ja tämän vuoden elokuussa hän pääsee osallistumaan para-uinnin Euroopan-mestaruuskilpailuihin Irlantiin.

Maaliskuun alussa Härkönen osallistui para-uinnin maailmancup-kilpailuun Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Uimareita kilpailuissa oli noin kolmestakymmenestä maasta ympäri maailman. Härkönen alitti siellä 100 metrin rintauinnissa Euroopan-mestaruuskilpailuiden karsintarajan.

– Ihmettelin näin hyvää tulosta, sanoo Härkönen. Olen ollut Kiinteistöjen Isännöinti ja Huolto Korhonen Oy:llä työharjoittelussa koko alkuvuoden. Lumikola ja petkele ovat saaneet kyytiä aikaisesta aamusta joskus iltaankin. Hartiat olivat ihan jumissa, mutta siitä huolimatta uinti kulki tosi hyvin.

Opiskelun ja kilpaurheilun yhteensovittaminen voi joskus olla rankkaa, mutta Taneli on onnistunut hoitamaan molemmat mallikkaasti. Myös etenkin ulkomaille suuntautuvien kisamatkojen kulut tuovat urheilijan arkeen omat haasteensa. Ammattiopisto Spesian taustalla toimiva S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr päätti helpottaa asiaa hieman ja myönsi Härköselle avustuksen maailmancupin kisamatkaa varten.

a
Kuva 1. Taneli Härkönen tekemässä alkulämmittelyä Kööpenhaminan maailmancup-kisoissa maaliskuussa 2018.

Kilpailuluokat tarkistetaan testein

Kilpailuiden ohella Härkösellä oli Tanskassa muutakin jännitettävää. Para-urheilussa urheilijat joutuvat testeihin, jossa heidän vammaluokkansa arvioidaan. Tämä testi odotti myös Härköstä. Ennen kilpailua uimarit odottivat jännityksellä omaa luokittelutilaisuuttaan. Eritasoisia liikuntavammoja uinnissa luokitellaan kymmenen kappaletta, näkövammoja kolme ja kehitysvammoja yksi. Kehitysvammaisista lievimmät kilpailevat para-uinnissa ja loput kilpailevat esimerkiksi Special Olympics-kilpailuissa. Härkönen kilpailee luokassa S14, eli kehitysvammaisten luokassa.

Para-uinnissa S14-luokka tarkoittaa sitä, että uimarin tulee pärjätä itsenäisesti kilpailuolosuhteissa. Kielenä käytetään englantia ja avustajaa ei saa käyttää. Tämä rajoittaa S14-luokan uimareiden vamman lieväksi, koska muuten itsenäinen toiminta kilpailuissa ei olisi mahdollista.

– On se haastavaa. Minä olen opetellut ulkoa englanninkielen sanoja, joilla pärjään kisatilanteessa, sanoo Härkönen. Pitää olla rohkea ja tarpeen vaatiessa pitää kysyä. Jos sanat loppuu, voi eleillä ja käsillä jatkaa.


Kuva 2. Härkönen odottamassa luokitteluun pääsyä.

Luokittelutilaisuuteen oli varattu tunti aikaa. Luokittelutilaisuudessa tulkin käyttö oli sallittua, toisin kuin kilpailussa. Tällä kertaa mukaan kutsuttiin isä Timo Härkönen, joka toimi kilpailuissa maajoukkueen valmentajana. Hänen tehtävänään oli suomentaa testaajan kysymykset ja tehtävänannot.

– Testin alku oli helppo, toteaa Härkönen. Se tehtiin tietokoneella ja osasin ratkaista kaikki tehtävät. Eniten tehtävissä piti rakentaa jotain. Täydentää muotoja ja erottaa kuvasta joku tietty kuvio. Testin lopussa käskettiin tekemään erilaisia muotoja palikoilla. Palikoiden kylkiin oli maalattu vielä erilaisia muotoja. Niistä minulta jäi pari vaikeinta ratkaisematta.

Testitilanteessa testaaja mittaa tehtävien ratkaisemiseen kuluvan ajan.

– Kai sillä ajanottamisella oli tarkoituskin, pohtii Härkönen. Vaikka osasin ratkaista aika hyvin niitä ongelmia, niin käytetty aika kertoo testaajalle osaamisen tason.


Kuva 3. Maajoukkueen kokoonpano vasemmalta oikealle: Jenna, Jessika, Nader, Henkka ja Taneli.

Vuorossa EM-altaat ja armeija

Maaliskuun puolivälissä kilpailtiin taas Suomessa Espoonlahdessa ja Härkönen alitti siellä lisää Euroopan Mestaruuskilpailuiden karsintarajoja. Karsintaraja alittui sekä 100 metrin perhosuinnissa että selkäuinnissa. Euroopan-mestaruusaltaassa kilpailu kovenee, mutta Tanelin 100 metrin perhosuinnin aika oli tämä vuoden neljänneksitoista (14.) paras Euroopassa, joten kisaan lähdetään tosissaan.

EM-kisoja varten Härkönen joutuu anomaan vapaata heinäkuussa alkavasta varusmiespalveluksesta. Kilpailumatka Irlannin Dubliniin odottaa.