Tämä on Toni Tuunaisen tarina. Värikkäistä kouluvuosista huolimatta Spesiasta (tuolloin vielä Bovallius-ammattiopisto) puusepäksi valmistunut Toni tavoitti unelmatyönsä kyberturvakonsulttina.

Toni kertoo:

Olen nyt unelmieni työpaikassa, jonka löysin useamman epäonnistumisen sekä uudelleen kouluttautumisen kautta.
Työssäni pääsen kehittämään ja parantamaan yritysten kyberturvallisuutta. Työssäni pääsen toteuttamaan itseäni ja tekemään työtä, jolla on merkitystä.

Mikä tämä unelmieni työpaikka on?

Unelmieni työpaikka on Elisa Santa Monica. Olin alussa kolmen päivän intensiivisellä kurssilla nimellä Career Kickstart jossa opittiin Elisan toimintamalleista ja kartoitettiin osaamista.

Millainen on tyypillinen työpäiväni?

Tyypillisenä työpäivänä istun kokouksissa ja työskentelen erilaisissa asiakas projekteissa. Suoritan erilaisia tietoturvatestauksia yrityksille. Testaan erilaisia hyökkäystapoja ja analysoin haavoittuvaisuuksia. Työtäni pääsen tekemään kotona etänä ja välillä käyn toimistolla erilaisissa tapaamissa.

Mitä terveisiä haluan lähettää Spesian opiskelijoille?

Elämä voi olla mutkikas ja voi olla vaikeuksia löytää se oma ”ala”. Omani löysin 30-vuotiaana. Tie oli mutkainen, varsinkin värikkäästä persoonasta, jolla oli paljon ”vaikeuksia” kouluvuosina kun olin Bovalliuksen ammattiopistossa. Puuseppä Bovalliuksessa oli viimeisiä valintojani yhteishaussa, johon sitten pääsin viimeisenä vaihtoehtona. Tämä voi olla tuttu tunne monelle, että kun ei ollut muuta vaihtoehtoa niin ”pakko” olla täällä, kun muualle ei huolittu.

Vaikka puuseppäala ei ollut se omani toivottujen listalla, se oli opettavainen kokemus ja yksi tärkeistä etapeista nykyisen uraani kannalta. Vaikka silloin ei tuntunut, että se tuo minkään näköistä arvoa. Ja vaikka ei ollut motivaatio/kiinnostusta käydä koko tutkintoa, josta kuitenkin suoriuduin – en ehkä kiitettävästi mutta tyydyttävästi. Hyvänä esimerkkinä tietokoneen ajokortti, joka kävi suorittamatta loppuun, tästä olisi ollut hyöty nykyisessä työssäni ja tulevissa opinnoissa.

Vaikka elämässä on kaatumisia ja epäonnistumisia, ne ei ole pysyviä. Jokaista kymmentä epäonnistumista kohden käy ainakin yksi onnistuminen. Ottakaa kaikki irti minkä saatte, sillä tutkinto jostakin on parempi kuin ei tutkintoa mistään. Urallaan voi kehittyä mihin suuntaan vaan siivet kantaa.

Elämme mahdollisuuksien maailmassa, jossa nykyisin on paljon erilaisia oppimistapoja ja nettikursseja, joita opiskella itse. Sain oman alani Udemy-kurssin myötä, josta kiinnostukseni kolahti kohti kyberturvallisuutta. Älkää lannistuko kaatumisista ja epäonnistumista, nouskaa vahvempina ja viisaampina. Älä ota pelkästään sanojani tästä, vaan tekoni myös. Jutun kuva on kuva minusta Bovalliuksessa ja kuva nykyisestä elämäntilanteestani.

Tähän lainaten lapsuudesta Isevaltiaat-levyn biisistä ”Mitä vaan voi luuseristakin tulla”, jonka sanoitukset sopivat hyvin tilanteeseeni muuteltuna: Sen minä voin teille kertoa mitä voi luuseristakin tulla siitä, kun jonkinlaista kokemusta on myös mulla. Kybertuvallisuuden konsultti-titteli on nyt mulla. Kiusaajatkin jo kielin ruskein moikkaa, ihmetellen meikäläisen hurjaa loikkaa.

Oikein hyvää opiskeluvuotta ja toiveikasta menestystä!

Toni Tuunainen
puuseppä vuosimallia 2012