Ammattiopisto Spesian Turun opiskelijat ovat saaneet hyvää työkokemusta tekemällä tilausurakkaa Würth Oy:lle. Yhteistyötä oppilaitoksen ja yrityksen välillä on tehty jo vuosia, joten uutta yhteistyömuotoa oli luonteva lähteä ideoimaan ja käynnistämään.

Würth Oy on palveluntuottaja, joka huolehtii teollisuuden, rakentamisen ja kunnossapidon työkaluista ja tarvikkeista. Spesian työvalmentaja Sari Råman ja Würthin myyntipäällikkö Reijo Helinin aloittivat urakan suunnittelun vuoden 2020 puolella. Urakka käynnistyi elokuussa 2021, vaikka koronatilanne oli ensin tuonut omat haasteensa aloitukseen.

Urakassa kiinnitetään RFID ”tägejä” pientarvikkeisiin, suojaimiin sekä työkaluihin, jotka alihankkija Würth Oy myy Würth WüCON itsepalvelumyymälässä. Prosessissa on tägien kiinnittämisen lisäksi muutakin työtä opiskelijoille.

– Spesian kanssa tuotteiden RFID ”tägitys” Urakassa on toiminut hienosti. Joulukuusta 2021 alkaen Spesian opiskelijat ovat hoitaneet myös tuotteiden kuljetukset asiakkaalle perille asti, Reijo Helin kehuu.

Monta hyvää työvaihetta

Würthin toimitus Urakkaan saapuu aina tiistaisin logistiikkahalliin. Logistiikka-alan opiskelijat vastaanottavat ja siirtävät toimituksen samassa rakennuksessa sijaitsevaan työtilaan nimeltään Urakka.

Aluksi Reijo Helin ja Würthin teknologiajohtaja Raimo Lind perehdyttivät Spesian työelämäpalveluiden henkilöstön Urakan työtehtävään. Henkilöstö vuorostaan opetti työn opiskelijoille,

Ulkokuva Spesian toimitiloista, tavaroiden vastaanottopaikasta.    Lappu seinällä, jossa isolla teksti Urakka, Spesian ja Wurthin logot.
Urakassa työskennellään aina tiistaisin 14.00-14.00 ja keskiviikkoisin 8.00-14.00. Töissä urakassa käy tutkintopuolen opiskelijoita sekä VALMA- ja TELMA- opiskelijoita.

Avattuja pahvilaatikoita.
Tavarat saapuvat paikan päälle pahvilaatikoissa eli kolleissa. Ensin opiskelijat avaavat pahvilaatikot pohjasta ja katsovat mitä tuotteita laatikosta löytyy ja nostavat ne pöydälle.

Pitkä rivi "tägejä" eli merkkauslappuja pöydällä.
Seuraavaksi etsitään tavaroille oikeat ”tägit”, jonka jälkeen ”tägit” laitetaan tuotteeseen kiinni. Opiskelijoiden on oltava tarkkoina, että oikea tägi tulee oikeaan tuotteeseen kiinni.

Tuotteiden pakkaamista toimistopöydän ääressä.    Pahvilaatikon sulkeminen pakkausteipillä.
Tägitetyt tuotteet pakataan takaisin pahvilaatikoihin ja suljetaan teipillä.


Viimeiseksi pahvilaatikon päälle teipataan lappu, jossa vastaanottajan tiedot. Nyt tavarat valmiit ja logistiikan puolen henkilökunta ja opiskelijat kuljettavat tavarat vastaanottajalle.

Opiskelijat tykkäävät työskennellä Urakassa. Heidän mielestään se on mukavaa vaihtelua kouluviikkoon. Kun hommat hoituvat, myös asiakas on tyytyväinen:

– Kiitos opiskelijoille, ohjaajille ja valmentajille hyvin hoidetusta yhteistyöstä.

Päivi Väihkönen
työhönvalmentaja
Ammattiopisto Spesia