Nikkarilan kartano Pieksämäellä on paikka, josta Ammattiopisto Spesian historian toinen päähaara on saanut alkunsa yli sata vuotta sitten. Noin vuosi sitten tilan rakennukset saivat uudet omistajat, ja historiassa kirjoitetaan nyt uutta lukua, jossa Nikkarila tarjoaa kodin Perhekoti Villan ja Onnin asukkaille, ja perhekoti puolestaan oppimisympäristön Spesian opiskelijoille. 

Nikkarilan tilan historiasta

Kun siskokset Sofia ja Angelique Bovallius perivät Pieksämäellä sijaitsevan Nikkarilan tilan vanhemmiltaan vuonna 1855, tila oli suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Äidin puolelta säätyläissukua olevat siskokset päättivät kuitenkin ylellisen säätyläiselämän sijaan elää säästeliäästi ja hoitaa perimäänsä tilaa hyvin. Metsäomaisuus ja sahateollisuuden kasvu toivat siskoksille varallisuutta, ja puutavaran myynnin sekä siskosten säästeliäisyyden ansiosta tilasta kehittyi vuosien saatossa tuottelias ja vauras.

Kuurojen opetuksesta kiinnostuneet siskokset olivat aikanaan uraauurtavia, ennakkoluulottomia ja myös heidän ajatuksensa vammaisen ihmisen itsenäisyydestä olivat aikaansa edellä. He kokeilivatkin kuurojen opetusta, mutta vielä tuolloin, 1870-luvulla, heidän varansa eivät riittäneet isompaan koulutoimintaan. Ajatus ja päämäärä olivat kuitenkin muotoutuneet – he halusivat auttaa kuuroja sekä edistää etenkin kuurojen tyttöjen koulutusta.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Vanhassa valokuvassa Bovalliuksen kartanon rakennusten edessä nainen ja piilossa ovensuun pimeydessä toinen sisaruksista.
Kuvateksti: Sofia ja Angelique Bovallius saivat perintönä taloudellisissa vaikeuksissa olleen tilan, mutta tekivät sinnikkyydellään Nikkarilasta vauraan ja edistyksellisen.

Kuurojen koulutuksen mahdollistikin heidän säästeliäs elämäntapansa ja heidän laatimassaan testamentissa sisarukset antoivat ohjeita opetuksen järjestämiseen ja tilan hoitamiseen. Omaisuudesta perustettiin S ja A. Bovalliuksen lahjoitusrahasto, mistä myöhemmin perustettiin S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr. Kuuromykille tytöille suunnattu talouskoulu aloitti toimintansa Nikkarilassa vuonna 1905. Samana vuonna valmistui tilan nykyinenkin päärakennus sekä pihapiiristä tänäkin päivänä löytyvä pienempi, Pohjola-niminen rakennus.

S. ja A. Bovalliuksen säätiön tavoitteena on läpi vuosien pysynyt käytännönläheisen opiskelun tarjoaminen ja erilaisuuden hyväksyminen. Pitkään säätiön ylläpitämä Bovallius-ammattiopisto toteutti tätä ajatusta testamentin hengessä, ja tänä päivänä – ammatillisten oppilaitosten yhdistymisten jälkeen – Bovallius-säätiö kehittää erityistä tukea tarvitsevien koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia ylläpitämällä ammatillista erityisoppilaitosta, Ammattiopisto Spesiaa, yhdessä Invalidiliiton kanssa.

Noin vuosi sitten tapahtuneen tilan rakennusten myynnin jälkeen Nikkarilan tilalla on edelleen jäljellä tuota Sofian ja Angeliquen henkeä. Nyt lähdetäänkin kurkkaamaan, että millä tavoin –

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Kuvateksti: Nikkarilan tilan päärakennus (vas.) on tänä päivänä yksityiskäytössä ja toimii myös Perhekoti VillanOnnin asukkaiden kotina. Pohjola-rakennus (oik.) on Kartanomajoitus Sofia & Angeliquen majoittujien käytössä. Sieltä löytyvät myös kokous- ja juhlatilat.

Nikkarilan tila tänä päivänä

Noin vuosi sitten Minna ja Esa Pulliainen olivat tehneet ostopäätöksen, kaupat Nikkarilasta ja tilojen remontointi sekä muuttopuuhat olivat kuumimmillaan. Tilan päärakennus tuli yksityiskäyttöön niin ydinperheen kuin myös Perhekoti Villan Onnin asukkaiden kodiksi. Reilu vuosi muuton jälkeen toiminnot ovat asettuneet paikoilleen ja tilat tuntuvat toiminnalle kotoisilta ja sopivilta, Minna kertoo:

”Toimimme toimeksiantosuhteisina perhehoitajina yhteistyössä Vaalijalan osaamis- ja tukikeskuksen kanssa. Meille tärkeitä asioita toiminnassamme ovat myös toiminnallisuus, yhteisöllisyys sekä sitoutuminen. Lisäksi verkostoituminen ja yhteistyö eri toimijoihin kuuluu perusajatuksiimme ja näkyy päivittäisessä toiminnassamme.”

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)Kuvateksti: ”Tuemme Perhekoti Villa Onnin asiakkaitamme takaamalla heille turvallisen ja luotettavan kodin sekä perheen”, kertovat Minna ja Esa Pulliainen (kuvassa vas.). Toiminnallisuus, yhteisöllisyys ja sitoutuminen kuuluvat toiminnan kulmakiviin. Perheen koira Onni (keskikuvassa vas.) toimii terapia- ja kaverikoirana.

Minnan ja Esan yritys, Sofia ja Angelique Bovalliuksen mukaan nimetty, Kartanomajoitus Sofia & Angelique toimii Pohjola- ja Asuntolarakennuksessa. Tilan idyllinen pihapiiri ja kauniit majoitushuoneet tarjoavat mukavan irtioton arjesta. Lisäksi Pohjola-rakennuksen salista löytyvät erinomaiset tilat myös juhliin ja kokouksiin, kertoo Minna yrityksen palveluvalikoimasta. Myös historiallinen jatkumo ilahduttaa Minnaa:

”Olemme iloisia siitä, että meidänkin osaltamme tilalla oleva toiminta linkittyy edelleen erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden pariin ja näin Sofian ja Angeliquen ajatukset ovat edelleen toiminnassa läsnä.”

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Kuvateksti: ”Olemme halunneet kunnioittaa tilan historiaa niin yrityksemme nimivalinnalla kuin tilojen sisustuksellisella ilmeellä”, Minna kertoo.

Oppimisympäristönä toimiminen

Minnasta ja Esasta tuntui luontevalta aloitella oppilaitosyhteistyötä Bovallius-ammattiopiston kanssa vuonna 2016 perhekodin ensimmäisessä toimipaikassa, joka oli perheen silloinen koti.

”Yhteistyö on ollut molemmille osapuolille mieluisaa ja hedelmällistä. Opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan oppimiaan taitoja aidossa yritysympäristössä ja meidän arkea opiskelijoiden tekemä työ on sujuvoittanut. Lisäksi arjen kohtaamiset ja toiminnan tuoma yhteisöllisyys ovat tärkeitä elementtejä”, Minna kuvailee.

Minnan ja Esan näkökulmasta oppilaitosmaailmassa tapahtuneilla yhdistymisillä ja mm. nimenmuutoksella Bovalliuksesta Spesiaksi ei ole ollut vaikutusta vuosien aikana tehtyyn yhteistyöhön.

”Nykyisin yhteistyötä tehdään entiseen malliin ja jopa laajemminkin Ammattiopisto Spesian suuntaan. Tällä hetkellä meillä on yhteistyötä mm. toimitilahuoltajien, kiinteistönhoitajien sekä valmentavan puolen opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa. Uusia suunnitelmia ja ajatuksia on myös kehitteillä, sillä yritystä ja yritysyhteistyötä kehitetään koko ajan”, Minna iloitsee.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)Kuvateksti: ”Yhteistyö oppilaitoksen kanssa alkoi jo Perhekoti Villa Onnin ensimmäisessä toimipaikassa ja kodissamme vuonna 2016, ja yhteistyö Ammattiopisto Spesian kanssa jatkuu useiden eri opetusalojen opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa tänäkin päivänä”, Minna ja Esa kertovat ja paljastavat, että uusiakin suunnitelmia on viritteillä.

Lisätietoja:
www.perhekotivillaonni.com
www.kartanomajoitus-sofia-angelique.com

Lämpimät kiitokset Minnalle ja Esalle sekä heidän läheisilleen yhteistyöstä Spesian opetuksen ja ohjauksen väeltä ja opiskelijoilta oppimisympäristöjen tiimoilta sekä toimivasta työelämäyhteistyöstä DuuniSpesian tiimiltä!

Pia Saastamoinen
Työhönvalmentaja
DuuniSpesia / Spesia Työelämäpalvelut