Teknologia-alalla paljon työmahdollisuuksia

Vietämme valtakunnallista teknologiateollisuuden vetovoimaviikkoa, joka nostaa esiin sitä, kuinka paljon ammatteja ja valtavasti mahdollisuuksia alalla on. Tekniikan ala on monipuolinen ja se työllistää paljon erilaisia osaajia. Teknologiateollisuus on Suomen yksi merkittävimmistä elinkeinoista. Työtehtäviä löytyy esimerkiksi kone- ja metallitekniikan, sähkötekniikan sekä tietotekniikan osaajille.

Ammattiopisto Spesiassa voi opiskella erilaisia tekniikan aloja. Tutkintotarjonnasta löytyy datanomi, IT-tukihenkilö, koneasentaja, ajoneuvoasentaja, pienkonekorjaaja, sekä levyseppähitsaaja.

Spesia tekee paljon alueellista yhteistyötä teknologiayritysten kanssa, muun muassa opiskelijoiden koulutussopimuspaikkoihin liittyen.

Tietotekniikan ammattilainen DataSky on yksi Ammattiopisto Spesian yhteistyökumppaneista. DataSky ja Spesia aloittivat hyvin jatkuneen yhteistyönsä 2017.

100 tietokonetta kuntoon ja käyttöön

DataSky Oy on vuonna 2004 perustettu suomalainen tietotekniikka-alan yritys, joka toimii Järvenpäässä ja sen lähialueilla ja tarjoaa erilaisia tietotekniikan palveluja. Heidän palveluvalikoimastaan löytyy mm. tietokoneet ja varaosat, asennukset ja huollot, tietoturva- ja pilvipalvelut, lähituki sekä oma IT-päällikkö.

– Yhteistyö sai alkunsa muutama vuosi sitten, kun Spesia oli sponsorina yrittäjien verkostoitumisaamiaisella. Spesian oppimisympäristökoordinaattori Simo Liikanen kertoi erilaisista asioista ja siitä se sitten lähti, muistelee DataSkyn yrittäjä Sauli Kauppinen yhteistyön alkukipinää.

Spesian datanomi-opiskelijoille DataSky on tarjonnut tilaisuuden tehdä opinnoissaan runsain mitoin aitoja työtehtäviä. Viime vuonna DataSkyn kautta Spesialle saatiin lähes 100 tietokonetta, joita opiskelijat pääsivät tarkistamaan, huoltamaan, päivittämään ja korjaamaan.

Ehjäksi saadut koneet palautettiin kunnostettuina DataSkylle, joka puolestaan lahjoitti ne eteenpäin niitä tarvitseville nuorille, ja näin pääsi hyvä kiertämään.

– Olen saanut paljon kokemusta erilaisten kannettavien purkamisesta ja kokoamisesta, sekä PC-huollosta, kertoo datanomiopiskelija Tuomo Mela.

Tuomo on kolmannen vuoden opiskelija käytön tuen osaamisalan puolelta. Hän, kuten muutkin opiskelijat, on pitänyt kovasti juurikin käytännön töiden tekemisestä, johon oppilaitoksen ja yrityksen kumppanuus on tarjonnut erinomaiset mahdollisuudet.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Tuomo Mela huoltaa DataSkyn laitteita
KUVA: Opiskelija Tuomo Mela huoltaa DataSkyn laitteita.

Kumppanuutta ja koulutussopimuksia

Kumppanuus DataSkyn kanssa on tuonut monipuolisuutta opiskeluun, mutta lisäksi Tuomo Mela on päässyt solmimaan reilun parin kuukauden mittaisen koulutussopimuksen DataSkylle vuoden 2020 alussa. Oppiminen työpaikalla sujui hyvin ja toinen saman mittainen jakso on tiedossa ensi vuoden alussa.

– Koulutussopimusjaksolla pääsin tekemään tietosuojaan ja tietoturvaan liittyviä asioita. Läppäreiden kiintolevyt piti tyhjentää, ennen kuin ne tuotiin koululle, Tuomo kertoo.

Tunne sujuvasta ja mutkattomasta yhteistyöstä on ollut molemminpuolinen.

– Yhteistyö on ollut erittäin hyvää. On ollut hienoa nähdä miten nuoret ovat kehittyneet harjoittelun aikana eteenpäin, kun vain antaa mahdollisuuden, Sauli Kauppinen kehuu.

Opiskelijat ovat päässeet esimerkiksi purkamaan oikeita tietokoneita ja kasaamaan niitä. He ovat testanneet toimivuuksia, selvittäneet mistä ongelmat johtuvat, asentaneet kokonaan uudestaan kaikki ohjelmat ym.

– Olisi hienoa, jos yritykset tarjoisivat nuorille harjoittelupaikkaa, siitä sitä kokemusta sitten karttuu, Sauli rohkaisee.

Kiinnostuitko?


Pihla Lukinmaa

Työvalmentaja