Ammattiopisto Spesia toi merkonomikoulutuksensa keskelle Kotkan yrityselämää ja kaupunkilaisten arkea avaamalla 16.10202 Spesia Puodin kauppakeskus Pasaatiin. Spesia Puoti on oppilaitoksen ylläpitämä kauppa, joka toimii samalla asiakaspalvelun ja myynnin aitona oppimisympäristönä. Pasaatissa sijaitsee myös erillinen luokkatila.

Kotkan Spesia Puoti myy opiskelijoiden valmistamien tuotteiden lisäksi mm. urheiluseura KTP:n fanituotteita, Merinollan merinovillaisia pipoja ja huiveja, Suskin Korujen korvakoruja ja Sammalsydämen kukkakransseja. Tuotevalikoima voi vaihdella sesongin mukaan.

Liiketoiminnan opiskelijoiden yhteistyö urheiluseura KTP:n kanssa on laajaa eikä rajoitu pelkästään fanituotteiden myymiseen Puodissa.

– Olemme tehneet erilaisia yhteistyöprojekteja ja opiskelijat hoitavat myös KTP:n fanituotteiden verkkokauppaa, mikä on mahtava mahdollisuus oppia, iloitsee ryhmän opettaja Elinä Järvinen.

Opiskelijatyöt ja paikalliset yhteistyökumppanit ovat Puodin sydän. Toinen kantava teema on kestävä kehitys.

– Haluamme olla mahdollisimman vastuullinen ja aitoihin juttuihin panostava ostospaikka. Sisustuksessa ja kaikissa valinnoissa kulkee ajatus kierrätyksestä, kestävästä kehityksestä ja kymenlaaksolaisuudesta, Järvinen linjaa.

Spesiassa opiskellaan käytännönläheisesti

Kotkan Spesia Puoti on jo Ammattiopisto Spesian neljäs. Oppilaitoksella on ennestään Puodit Jyväskylässä, Järvenpäässä ja Turussa. Jyväskylän liike sijaitsee Kotkan tavoin kauppakeskuksessa, muut oppilaitoksen kampuksella. Viidettä Puotia ollaan suunnittelemassa Pieksämäelle.

Puotien valikoimat ja toiminta rakentuvat paikallisesti, mutta perusidea on kaikissa sama: aito oppimisympäristö tekee opiskelusta mielekästä ja opettaa aitoja työelämässä tarvittavia taitoja.

Spesian keskeisiin toimintaperiaatteisiin kuuluu opetuksen käytännönläheisyys ja tekemällä oppiminen. Tätä tarkoitusperää palvelevat myös Puodit. Koulutusjohtaja Jaana Myyryläinen toteaakin, että opiskelijoiden työllistymiseen tähdättäessä koulutuksen ja opiskelutapojen on kehityttävä koko ajan:

– Koulutus ja työelämä muuttuvat. Jotta voimme tarjota opiskelijoillemme parhaat edellytykset kehittyä ammattilaisiksi, työllistyä ja loistaa, meidän pitää kehittää rohkeasti työelämäyhteistyötä ja oppimisympäristöjä, joissa työtehtävät ovat aitoja ja oppiminen konkreettista ja motivoivaa.

Kotkassa ja Jyväskylässä myymälät toimivat ensisijaisesti liiketoiminnan opiskelutilana, mutta Puoti sopii oppimisympäristöksi muillekin Spesian opiskelijoille, mikä korostuu etenkin Järvenpään ja Turun toiminnassa.

Kotkan Spesia Puodin avajaiset näyteikkunan läpi kuvattuna
Kuvateksit: Kutsuvieraat juhlistivat Kotkaan perustettua uutta Spesia Puotia, joka avasi ovensa kauppakeskus Pasaatissa 16.10.2020.

Ensin pop-up, sitten koko koulutus

Spesia Puodin avaaminen Kotkaan ei ollut läpihuutojuttu, vaan vaati sekä innostusta, ponnistelua että hiukan ehkä hyvää tuuriakin. Opettaja Elina Järvinen muistaa yhä, mistä kipinä sai alkunsa:

– Syksyllä 2019 kävimme vierailemassa Järvenpään toimipaikan Puodissa ja siellä heräsi ajatus, voisiko Kotkaan saada Puotia? Olin silloin vielä uusi Spesialla. Vuosi sitten näihin aikoihin kirjoitinkin jo yötä myöten suunnitelmaa, miten tämä mahdollistuisi Kotkaan ja mitä iloa siitä opiskelijoille olisi.

Myöhään syyslomaa edeltävänä perjantaina Järvinen lähetti suunnitelmansa koulutuspäällikölle. Hän soitti myös kauppakeskusjohtaja Sari Puhilakselle, joka oli ajatuksessa heti mukana.

– Saimme marraskuussa 2019 mahdollisuuden pitää pop-up-myymälää Pasaatissa. Sen myötä ajatus koko opintojen suorittamisesta kauppakeskuksessa alkoi tuntua entistäkin houkuttelevammalta, Järvinen kuvaa prosessin ensiaskeleita.

Tammikuussa 2020 hän kävi vierailulla Jyväskylän Puodissa ja sai vahvistusta ajatuksilleen. Jyväskylän liike oli melko vasta avattu ja ensimmäinen kauppakeskukseen perustettu Spesia Puoti.

Kevään ajan hiottiin ja jumpattiin ajatusta muutosta, käytiin katsomassa tiloja, selviteltiin asioita. Prosessissa mukana ollut koulutusjohtaja Jaana Myyryläinen kertoo:

– Elina taisi jo ehtiä epäillä, ettei koko jutusta tule mitään. Joten kun kesäkuussa sain soittaa hänelle, että Puoti ja luokkatila Pasaatissa on meidän, niin olihan siinä riemu katossa!

Kotkan Spesia Puoti on auki maanantaista perjantaihin klo 10–17 sekä lisäksi sesonkiaikana ja kauppakeskuksen tapahtumissa myös lauantaisin klo 10–15.

Kotkan Spesia Puodin opiskelijoita
Kuvateksti: Vähän jännitti, mutta neljännelle Spesia Puodille kelpasi kilistellä. Tervetuloa ostoksille ja hankkimaan vaikkapa taustalla näkyviä KTP:n fanituotteita!