Hakuaika syksyllä 2021 alkaviin koulutuksiin on alkanut 23.2.2021 ja aikaa hakemiseen on 7.4. asti (hakuaikaa pidennetty). Moni miettii juuri nyt, mitä haluaa tehdä isona. Vaikka takana on poikkeuksellinen vuosi, onkin aika suunnata katse rohkeasti eteenpäin. Jututimme Spesian opinto-ohjaaja Marjaana Jauhiaista, ja kyselimme miten koronavuosi on vaikuttanut hakemiseen ja millaisia vinkkejä hän hakijoille antaisi. 

Hakijan muistilista

  • Hakuaika 23.2.–7.4.2021 klo 15 (HUOM! hakuaikaa pidennetty)
  • Liitteet oppilaitokseen 9.4. mennessä (aikaa jatkettu)
  • Tieto valinnoista aikaisintaan 17.6.2021
  • Ota paikka vastaan viimeistään 1.7.2021
  • Varasijat voimassa 20.8.2021 asti

Haku alkaa tänä vuonna jo helmikuussa, mistä tämä johtuu?

– Vuonna 2021 hakuaika ammatilliseen erityisopetukseen on ensimmäistä kertaa samaan aikaan kuin yhteishaku. Siksi molempiin haetaan Opintopolussa 23.2.-7.4.2021, mutta ne ovat kuitenkin siellä eri haut. Hakukohteesta kannattaa siis olla tarkkana hakemusta tehdessä, mutta nyt aikataulu on luultavasti helpompi muistaa.

Miten vuosi on erilainen hakemisen ja tutustumisen kannalta?

– Tänä lukuvuonna emme ole koronatilanteen takia pystyneet järjestämään tutustumis- tai koulutuskokeilujaksoja, vierailuja tai avoimia ovia. Tutustumiset ovat tapahtuneet Teamsin kautta, joko sovitusti yksilötapaamisina, koulutusalakohtaisina esittelyinä tai yleisten Spesia tutuksi -tilaisuuksien kautta.

Onko hakijoilla ollut nyt erilaisia kysymyksiä kuin yleensä? 

– Koska käytännön tutustuminen on jäänyt pois, opintojen sisällöstä on tullut paljon kysymyksiä. Puheluissa on pohdittu muun muassa sitä, mikä perustutkinto olisi sopiva tai kumpi valmentava, VALMA vai TELMA, tulisi nuoren kohdalla kysymykseen. Myös yhteydenottoja tutustumismahdollisuuksista on tullut paljon, ja yksityisiä koulutusalakohtaisia Teams-esittelyjä on järjestetty niitä tarvitseville.

Järjestetäänkö hakijoille haastatteluja?

– Hakijat haastatellaan joko Teamsilla tai WhatsApp-puhelulla huhtikuun aikana. Haastatteluajasta tulee erikseen ennakkotieto, ja sitten sovittuna päivänä sovittuun aikaan otetaan yhteys. On kiva nähdä hakija edes kameran välityksellä ja varmaan hakijan mielestä myös kiva nähdä haastattelijat! Haastattelijana on yleensä alan opettaja sekä opo tai kuraattori.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)
Opinto-ohjaaja Marjaana Jauhiainen työpöytänsä ääressä
Kuvateksti: Marjaana Jauhiainen ja muut opot opastavat hakijoita etänä. ”Meille käy kaikki: soittaminen, sähköposti, tekstarit, chättäilly, WhatsApp, Teams – ihan miten hakija haluaa.”

Millä eri tavoilla opoihin saa yhteyden?

– Opoihin saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla, tekstiviestillä, WhatsAppilla, Teamsilla tai Spesian nettisivujen chatissa. Meille käy kaikki – ihan miten hakija haluaa. Nettisivujen chat on auki koko hakuajan arkipäivinä klo 10-12 ja 13-15, ja esimerkiksi siellä on kätevä kysellä asioita. Ottakaa rohkeasti yhteyttä ja kysykää asioita, jotka hakemisessa vielä mietityttävät.

Uskotteko että ensi syksynä opinnot alkavat jo normaalisti lähiopiskeluna?

– Toivottavasti, täytyy uskoa! Toivotaan, että ensi syksynä pääsemme aloittamaan lähiopiskeluna. Yllättävän hienosti meillä on kyllä etäopiskelukin tarvittaessa sujunut, mistä kaikki kunnia meidän opettajille ja opiskelijoille. Meillä opiskelijoista ja turvallisuudesta pidetään aina huolta, kaikissa tilanteissa.

Jos jännittää kovasti, onko mahdollsita päästä vielä kesällä käymään Spesialla? 

– Jos korona antaa periksi, Spesialla on vielä mahdollista tulla käymään. Eli eletään tilanteen mukaan, mutta opinto-ohjaajan kanssa voi sopia tutustumiskäynnin ajalle, jolloin paikkakunnalla on opo paikalla. Silloinkin kun emme voi ottaa vierailijoita sisätiloihin, opon voi tavata vaikka oppilaitoksen pihassa! Usein jännitystä helpottaa jo se, kun näkee oppilaitoksen paikan, eli käy vaikka perheen kanssa katsomassa, missä oppilaitos on.

Onko muita vinkkejä, miten jännityksestä pääsee yli?

– Jos jännittää kovasti niin usein juttelu asiasta jo helpottaa, joten opoille voi aina soittaa kysyä mieltä askarruttavista asioista. Koitetaan yhdessä päästä pahimman jännityksen yli! Opon kanssa voidaan myös katsoa Teamsin välityksellä kuvia oppilaitoksesta. Kannattaa myös katsoa valtakunnallisen Koko Spesia tutuksi-infon tallenne (YouTubessa) sekä tänä vuonna ilmestynyt Loistotyypit-sarja (YouTubessa), joka kertoo Spesian opiskelijoista. Näistä saa myös lisätietoa opinnoista ja näkee oppilaitoksen tiloja.

Mitä muuta haluaisit sanoa hakemista miettivälle nuorelle?

– Hae rohkeasti! Saat opiskelusta paljon uusia, hyviä kokemuksia, kavereita ja osaamista. Spesiassa asioita opiskellaan niin, että jokainen löytää sen oman juttunsa ja omat vahvuutensa. Jos jokin asia Spesiaan hakeutumisessa tai opiskelussa mietityttää, niin ota rohkeasti yhteyttä opoihin. Hae meille ja innostu oppimaan, sillä Spesiassa jokainen saa loistaa!

Lisätietoa koulutuksista ja hakemisesta

GDPR-asetuksen piilottamaa sisältöä
Hyväksyttyäsi evästeet sivuston ulkopuolinen sisältö (esim. Youtube-videot) ladataan sivulle