Jyväskylän Naisvoimistelijat (JNV) on saanut vuoden 2022 Keski-Suomen Vuoden Voimisteluteko -palkinnon tukea tarvitsevien liikkumista edistäneestä yhteistyöstään Ammattiopisto Spesian kanssa. Yhteistyömalli on nyt herättänyt kiinnostusta ympäri Suomen ja sitä pyritään jalkauttamaan muuallakin.

Kerho kasvoi kokeilusta säännölliseksi toiminnaksi

JNV ja Spesia aloittivat yhteistyön eniten tukea tarvitsevien TELMA-opiskelijoiden liikkumisen lisäämiseksi syksyllä 2022. Yhteistyön alkua tuettiin Erityistä Voimaa -hankkeen rahoituksesta, jossa JNV oli osallisena. VoikkaTimantit-niminen kerho kokoontui säännöllisesti kerran kuussa. Kerhossa tutustuttiin sovellettuun voimisteluun ja jokainen osallistuja pääsi käyttämään oikeita voimisteluvälineitä. Jo muutaman kerhokerran jälkeen opiskelijat esittivät voimisteluohjelman välineitä käyttäen. Säännöllisesti kerhoon osallistuvia spesialaisia oli 20 ja opiskelijoita oli useimmista TELMA-ryhmistämme, eli tavoittavuus oli hyvä.

“Liikunnan soveltaminen avaa saman liikkumissisällön jokaiselle liikkujalle samaan aikaan, vaikka asioita tehdäänkin välillä keskenään eri tavoin. Tämän toimintaketjun myötä kaikilla TELMA-opiskelijoillamme on ollut mahdollista päästä laadukkaan soveltavan liikunnan pariin – nauttimaan liikunnasta ja jopa löytämään harrastusta”, summaa toiminnan ideaa ja hyötyjä Niko Leppä, Spesian konsultoiva liikunnanopettaja.

Kerhokokeilun edetessä opiskelijat alkoivat todella nauttimaan voimistelusta ja myös voimisteluvalmentajat halusivat ehdottomasti jatkaa opiskelijoiden kanssa hyväntuulisia liikuntatuokioita. Kokeilu muodostuikin tavaksi, ja kerho jatkoi hankeajan jälkeenkin säännöllistä kokoontumistaan. Tälläkin hetkellä kerho pyörii ja on suositumpi kuin koskaan!

Vuoden Voimisteluteko -palkinnon voittajat heittävät pallot ilmaan.
Kuvateksti: Spesian konsultoiva liikunnanopettaja Niko Leppä ja Jyväskylän Naisvoimistelijoiden seurakuraattori Sanna Nuija ja toiminnanjohtaja Johana Harju tietävät miten erityisryhmien harrastustoiminnassa pidetään pallot ilmassa ja ilo pinnassa.

Ajankohta ja kuljetukset mahdollistivat osallistumisen

Kerho mahdollistui Jyväskylän Spesian ja JNV:n suunnittelun tuloksena. Kerhon taustalla oli ajatus siitä, että perinteisesti koettuja liikkumisen esteitä on poistettava, jotta eniten tukea tarvitsevat liikkujat pääsevät aidosti osallistumaan.

Kerhon iltapäivällä ollut ajankohta mahdollisti jokaisen osallistumisen, sillä kulkemiseen ja liikkumisen tukemiseen oli tarjolla tuttuja avustajia, jotka tukevat myös muissa opiskelupäivän tehtävissä. Logistisesti palapeli ratkaistiin yhteiskuljetuksilla ja joustavalla kellonajalla.

JNV:n valmentajat saivat tukea liikunnan toteuttamiseen Spesian konsultoivalta liikunnanopettajalta ja kerho aloitettiin liikunnanopettajan ja valmentajien läsnäolevalla yhteistyöllä kerhossa. Valmentajat ottivat kuitenkin hyvin nopeasti kokonaisvastuun kerhosta ja tuokioista muodostui erittäin suosittuja.

”Meillä on tutkimusten kautta tiedossa, mitkä ovat yleisimmät ja todennäköisimmät liikunnan esteet opiskelijoillamme. Esimerkiksi ilta-aikaan harrastuksiin voi olla monestakin syystä vaikeaa päästä. Tällainen opiskelupäivän aikainen kerho, jossa on oppilaitoksen henkilökuntaresurssit ja kuljetusapu tukena, poistaa jo useita liikunnan esteitä”, iloitsee Niko ja kiittelee Jyväskylän Naisvoimistelijoita yhteistyöstä.


Kuvateksti: Niko Leppä poistaa Spesiassa liikkumisen esteitä työkseen, ja soveltavan liikunnan aktiivisena puolestapuhujana hän arvostaa JNV:n tekemää työtä todella korkealle.