Jyväskylässä on alkamassa rakennushanke, jossa Ammattiopisto Spesialle valmistuu uudet, noin 4000 neliön toimitilat Seppälään, osoitteeseen Vasarakatu 27. Seppälän vilkas kauppa- ja yritysalue tarjoaa sekä valmentavalle että tutkintokoulutukselle erinomaiset mahdollisuudet työelämäyhteistyöhön.

Vähän vanhaa, paljon uutta ja jotain sinistä

Spesia on järjestänyt koulutusta Vasarakadulla, Citymarketin naapurissa, jo kahden vuoden ajan. Nyt tilat remontoidaan kokonaisuudessaan ja yhdistetään uudisrakennusosaan. Uusia tiloja rakennetaan yli 3000 neliön verran ja ne nousevat tontin keskustan puoleiseen päätyyn, jossa sijaitsee tällä hetkellä matala hallirakennus.

Sijoittumalla yritysmaailman keskelle, muualle kuin perinteiseen oppilaitosympäristöön, Vasarakadun toimipaikka rikkoo perinteisiä rajoja ja tuo koulutuksen tiiviisti osaksi ympäröivää yhteiskuntaa. Tämä tarjoaa monia mahdollisuuksia opetuksen toteuttamiseen ja yhteistyöhön. Ammattiopisto Spesia Oy:n toimitusjohtajan, Mia Sarpolahti näkee ratkaisussa myös laajempia merkityksiä:

– Jyväskylän kaupunki vahvistaa asemaansa modernina opiskelijakaupunkina, kun se tukee rohkeilla ja ennakkoluulottomilla kaavaratkaisuilla erityisopiskelijoiden yhteiskunnallista asemaa. Mitä kiinteämmin opiskelijat ja heidän osaamisensa näkyvät yristysten arjessa, sitä rohkeammin heitä myös työllistetään opintojen jälkeen, ja tällä on isossa kuvassa suuri merkitys.

Ammattiopisto Spesia sijoittuu tiloihin vuokralle. Tilojen pääsuunnittelusta vastaa Arkkitehtipalvelu Oy ja rakennusprojektista Rakennus Oy. Kiinteistön omistaa Sveavastigheter Jyväskylä 1 Oy, joka on osa Nyfosa Finlandin kiinteistösalkkua.

Toimivat tilat tukevat oppimista

Jyväskylän toimipaikka on yksi Ammattiopisto Spesian neljästä päätoimipaikasta. Jyväskylän talousalueella Spesia on ainoa vaativaa erityistä tukea tarjoava toisen asteen koulutuksenjärjestäjä.

Spesialla on Jyväskylän alueella toimintoja kuudessa eri osoitteessa. Hajallaan olevissa toimitiloissa haasteina on ollut mm. tilojen toiminnallisuus oppimisympäristöinä sekä erilaiset puutteet esteettömyydessä. Ammattiopisto Spesia Oy on usean vuoden ajan etsinyt olemassa olevasta kiinteistökannasta sopivia tiloja, tuloksetta.

– Uudet tilat tulevat tarjoamaan yksilöllistä tukea tarvitseville opiskelijoille ajanmukaiset, esteettömät, monipuoliset ja toiminnalliset oppimisympäristöt kaikilla koulutusaloilla, summa Sarpolahti rakennushankkeen tärkeimmän tavoitteen.

Toimivuuden varmistamiseksi henkilöstöä on osallistettu tilojen suunnitteluun tiiviisti hankkeen alusta alkaen. Jatkossa esimerkiksi logistiikka-alan koulutus saa käyttöönsä alan ammattitaitovaatimuksia paremmin vastaavat varastotilat.

Rakennushankkeen tavoitteena on myös yhdistää toimintoja saman katon alle. Esimerkiksi Autosynergian kanssa yhteistyössä järjestetty ajoneuvoalan koulutus siirtyy ensimmäistä kertaa samalle kampukselle muun koulutustoiminnan kanssa. Toisaalta esimerkiksi Spesia Puoti ja liiketalouden koulutus tulevat jatkossakin löytymään kauppakeskus Forumista, lähellä asiakkaita.

Tällä hetkellä Spesian suurin kampus Jyväskylässä on Keskussairaalan naapurissa sijaitseva Kukkulan kampus, jonka yhteydessä sijaitsevat myös Spesian 2015 valmistuneet opiskelija-asunnot. Toiseksi eniten opiskelijoita on ollut Vasarakadulla.

Väistötiloihin palvelualan opistolle

Rakennusprojekti on aloitettu tällä viikolla purkutöillä. Nykyisten tilojen saneeraus tapahtuu vuoden 2022 aikana, ja uuden osan on tarkoitus olla valmis toukokuun 2023 loppuun mennessä.

Saneerauksen ajaksi Vasarakadun koulutukset siirtyvät 11.4.2022 alkaen väistötiloihin Jyväskylän Palvelualojen oppilaitokselle, osoitteeseen Salokatu 20. Hallinto siirtyy osin Spesian Kukkulan kampukselle.

EDIT 21.4.2022: Havainnekuva päivitetty