Kesätyöntekijät ilmestyivät kesäkuun alussa Spesian kampuksille, kun S. ja A. Bovalliuksen säätiö sr tarjosi jälleen kesätyömahdollisuuksia Spesian opiskelijoille monivuotisen perinteen mukaisesti. Paikkoja oli haettavissa muun muassa asiakaspalvelun, puhtaanapidon ja kiinteistöalan tehtävien sekä muuttoihin liittyvien töiden parissa. Työskentely tapahtuu Spesian toimipaikoissa.

Kesätyöntekijät saavat arvokasta kokemusta Bovallius-säätiön työpaikoissa

Bovallius-säätiö on toinen Ammattiopisto Spesian omistajaorganisaatioista, ja sen tarjoamat kesätyöt ovat opiskelijoille erinomaista harjoitusta niin työn hakemiseen kuin tekemiseen.

Työsuhde on kahden viikon mittainen ja suurin osa tehtävistä ajoittuu kesäkuun ensimmäisille viikoille, Spesia Puodeissa kesä–heinäkuulle. Töitä tehdään työpaikkaohjaajan seurassa kuusi tuntia päivässä.

Kesätyöntekijät otetaan lämpimästi vastaan Spesian toimipaikoissa. Spesian työelämävalmentaja Riikkaliina Laulaisen mielestä kesätyöntekijät ovat mainioita työkavereita:

– On palkitsevaa nähdä, kun kesätyöntekijä onnistuu työssään ja oppii uusia taitoja. 

Bovallius-kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen oikea kokemus työelämästä. 

– Meille ohjaajille ja työntekijöille on tärkeää mahdollistaa onnistumisen kokemuksia ja luoda positiivista kuvaa työelämästä.

Kyselimme muutamilta kesätyöntekijöiltä parin viikon jälkeen, miten töissä on sujunut ja millaista työskentely Spesian toimipaikoissa on ollut.

Uuden oppiminen ja mielekkäiden töiden tekeminen ilahduttavat Pieksämäellä

Pieksämäen toimipaikassa on tänä vuonna neljä spesialaista kesätyöntekijää. Kiinteistöhuollon ensimmäisen vuoden opiskelija Mikael on tullut kesätöihin Jyväskylästä. Hänen mielestään kesätyö on ollut mukavaa ja kaikki työtehtävät ovat olleet mielenkiintoisia.

– Autojen vahausta en ole aiemmin tehnyt. Muita työtehtäviä ovat olleet esimerkiksi autojen pesu, autojen pienet huoltotehtävät ja ruohonleikkaus.

Mikaelin on helppo nimetä työtehtävistä oma suosikkinsa.

– Mielekkäin työtehtävä on ruohonleikkaus.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Nuori laittaa bensiiniä ruohonleikkuriin.
Kuvateksti: Jyväskylässä asuva Mikael kaataa bensiiniä ruohonleikkuriin. Hänen mielestään juuri ruohonleikkuu on ollut mielekkäin työtehtävä kesätyössään.

Mikkelissä asuvalla toisen vuoden pienkonekorjaajaopiskelija Mirolla on samanlainen kokemus Pieksämäellä kesätyöskentelystä. Hän on päässyt tekemään samoja työtehtäviä Mikaelin kanssa ja viihtynyt töissä.

– Kaikki työtehtävät ovat olleet mielenkiintoisia ja tuttuja. Autojen vahaus on ollut kaikkein mielekkäintä.

Pieksämäellä asuva ensimmäisen vuoden kodinhuoltajaopiskelija Sari on tykännyt eniten yhdistelmäkoneella ajamisesta.

– Se on ollut mukavinta, ja kaikki muutkin työtehtävät ovat olleet mielenkiintoisia. Olen tehnyt perussiivousta, lattian pesua sekä mattojen pesua painepesurilla.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Vaaleassa asussa oleva nuori kesätyöntekijä kaataa lasinpesunestettä autoon konepellin alle.
Kuvateksti: Pienkonekorjaajaksi opiskeleva Miro kaataa lasinpesunestettä autoon. Työtehtävät ovat hänelle jo entuudestaan tuttuja.

Tänä keväänä merkonomiksi Pieksämäeltä Spesiasta valmistunut Laura työskentelee kesän Spesian Puodissa. Tuttuun paikkaan hakeminen tuntui luontevalta.

– Työskentely Puodissa on rauhallista ja mukavaa.

Kesätyön aikana Laura on päässyt vahvistamaan opintojen aikana kertyneitä taitoja sekä syventämään osaamistaan.

– Olen päässyt harjoittelemaan lisää kassan käyttöä, lähetyslistojen käsittelyä ja inventointia.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)
Kesätyöntekijä katsoo tietokoneen ruutua.
Kuvateksti: Spesian Puoti on merkonomiksi valmistuneelle Lauralle tuttu paikka, ja sinne kesätöihin hakeminen oli helppoa.

Jyväskylässä kesätyöntekijät kiittelevät rennosta ilmapiiristä

Muuttoapua on tarvittu tänä kesänä sekä Jyväskylässä että Turussa. Jyväskylässä koko toimipaikka siirtyy uusiin tiloihin ja Turussa autoala muuttaa uusiin tiloihin Kaarinaan.

Kesäkuun ensimmäisillä viikoilla tehty Jyväskylän toimipaikan muutto Vasaran kampukselle työllisti myös Werneriä ja Adelea.

IT-tukihenkilöksi Spesiassa Pieksämäellä ensimmäistä vuottaan opiskeleva Werneri on päässyt kesätöihin tekemään muuttoon liittyviä tieto- ja viestintätekniikan tehtäviä sekä tv-asennuksia. Werneri on ollut muutenkin apuna muutossa, mutta painotus on ollut oman alan töissä.

– Olen kerännyt näyttöjä pois, pakannut koneita ja läppäreitä, kasannut älytauluja ja kantanut pöytiä.

Werneriltä löytyy myös selvä suosikkityötehtävä.

– Parasta on ollut koneiden purkaminen. Se on ihan tuttua hommaa.

Wernerin muihin kesän suunnitelmiin kuuluu ajaa ajokortti. Ajo-opettelu on jo käynnissä.

Nuori, huppariin pukeutunut mies nostaa pitkää, painavan näköistä levyä roskalavalle.
Kuvateksti: Werneri teki Jyväskylän muutossa ensisijaisesti opiskelemansa IT-alan töitä, mutta osallistui myös muihin muuttohommiin.

Tammikuussa artesaanin opinnot Jyväskylässä aloittanut Adele (artikkelin pääkuvassa) tekee töitä muuttoapuna ja siivouksen parissa.

– Ensimmäinen viikko siivottiin luokkia. Olen myös pakkaillut ja purkanut muuttolaatikoita.

Adele pitää erityisesti siitä, että saa työskennellä työparin kanssa.

– Voi jutella samalla kun tekee ja voi kysyä neuvoa, jos tarvitsee.

Kesällä Adele toivoo pääsevänsä tekemään mahdollisimman paljon taidetta. 

Molemmat Jyväskylässä työskentelevät opiskelijat kehuvat ilmapiiriä rennoksi. Kesätöistä saaduilla rahoilla Werneri aikoo ostaa ainakin uusia vaatteita. Adele aikoo laittaa oman palkkansa säästöön.