Ammattiopisto Spesian opiskelijat pääsevät aloittamaan Jyväskylässä syksyn uusissa, Vasarakadulle nousseissa toimitiloissa. Seppälän vilkas kauppa- ja yritysalue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet työelämäyhteistyöhön. Työn ja tekemisen arvostaminen sekä alueen nimistö näkyvät myös nimessä: kampuksesta tuli nimikilpailun myötä Vasara.

Vähän vanhaa, paljon uutta ja jotain sinistä

Ammattiopisto Spesia on järjestänyt koulutusta Vasarakadulla, Citymarketin naapurissa, jo kahden vuoden ajan. Nyt vanhat, noin 1000 neliön tilat on remontoitu ja yhdistetty täysin uuteen, 3000 neliön uudisrakennusosaan.

Spesia tulee tiloihin vuokralle. Tilojen pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtipalvelu Oy, teknisestä suunnittelusta Sweco Finland Oy ja rakennusprojektista P2V Rakennus Oy. Kiinteistön omistaa Nyfosa Finland, joka tunnetaan Jyväskylässä myös Kielo-brändin kiinteistöistään.

Jyväskylän toimipaikka on yksi Ammattiopisto Spesian neljästä päätoimipaikasta. Jyväskylän talousalueella Spesia on ainoa vaativaa erityistä tukea tarjoava toisen asteen koulutuksenjärjestäjä.

– Vasara on Spesian historian suurin rakennushanke. Sen myötä yksilöllistä tukea tarvitsevat toisen asteen opiskelijat pääsevät Jyväskylässä ensimmäistä kertaa opiskelemaan heitä varten rakennettuihin, monimuotoisiin ja esteettömiin tiloihin, joissa eri koulutusalojen ammatilliset tarpeet on voitu huomioida jo rakennusvaiheessa, kertoo Ammattiopisto Spesia Oy:n toimitusjohtaja Mia Sarpolahti tyytyväisenä.

Opastekyltti oviaukon reunassa, kyltissä neljä kohokuvioina toteutettua pulpettia, sana "opetus" ja sama teksti pistekirjoituksella.
Kuvateksti: Vasara on tiloiltaan esteetön ja käyttäjien erilaiset tarpeet on huomioitu monissa yksityiskohdissa. Esimerkiksi opasteissa yhdistetään tunnusteltavia kuvia, tekstiä ja pistekirjoitusta.

Sijoittumalla yritysmaailman keskelle, Ammattiopisto Spesia tuo koulutuksen tiiviisti osaksi ympäröivää yhteiskuntaa. Tämä tarjoaa monia mahdollisuuksia opetuksen toteuttamiseen ja yhteistyöhön. Sarpolahti sanoo kampuksen epätyypillisen sijainnin olleen tietoinen päätös:

– Vasaran sijainti liike-elämän keskellä on strateginen valinta. Se tuo meidät lähelle yrityksiä ja avaa uusia, joustavia mahdollisuuksia yhteistyöhön. Opiskelijat ja opetusryhmät pääsevät entistä saumattomammin työpaikoille tekemään töitä, mikä edistää myös työelämään siirtymistä opintojen jälkeen.

Toimivat tilat tukevat tekemällä oppimista

Spesialla on aiemmin ollut Jyväskylän alueella toimintoja kuudessa eri osoitteessa. Hajallaan olevissa toimitiloissa haasteina ovat olleet muun muassa tilojen toiminnallisuus oppimisympäristöinä sekä erilaiset puutteet esteettömyydessä.

– Spesiassa opitaan ensisijaisesti tekemisen kautta, jolloin oppimisympäristöjen toimivuus, tarkoituksenmukaisuus ja esteettömyys ovat erityisen tärkeitä, koulutuspäällikkö Kirsi Tuovinen avaa tilojen merkitystä ammatilliselle erityisoppilaitokselle.

Vasara yhdistää toimintoja saman katon alle sekä tarjoaa ajanmukaiset ja alan ammattitaitovaatimuksia vastaavat tilat kaikille koulutusaloille. Tilat on suunniteltu joustaviksi.

– Uudet tilat mahdollistavat yhteistyön tiivistämisen eri koulutusalojen välillä. Kun kaikki ovat saman katon alla, yhteistyö ja ideoiden vaihto on helpompaa. Tämä rikastuttaa opetusta ja oppimista. Yhteisöllisyys rakentuu ihan eri tavalla, kun ollaan oikeasti yhdessä, Tuovinen toteaa.

Uudet tilat tarjoavat useita konkreettisia parannuksia koulutuksen toteuttamiseen. Esimerkiksi logistiikka-alan koulutus saa käyttöönsä alan ammattitaitovaatimuksia paremmin vastaavat varastotilat ja ajoneuvoalan koulutus siirtyy ensimmäistä kertaa samalle kampukselle muun koulutustoiminnan kanssa.

– Olemme innoissamme myös uudesta Paussi-opiskelijaravintolasta, jonka myötä Spesia pystyy itse tuottamaan ruokapalvelunsa. Hieno uusi juttu on myös opetuskoti, jossa opiskelijat voivat harjoitella kodinomaisessa ympäristössä arjen taitoja, Tuovinen lisää.

Vielä kalustamaton ruokasali, jonka perällä näkyy joukko tilaa katselevia ihmisiä.
Kuvateksti: Henkilöstö tutustumassa vielä viimeistelyä vaille olevaan opiskelijaravintola Paussiin, joka mahdollistaa Spesialle ruokapalveluiden tuottamisen jatkossa omana toimintana myös Jyväskylässä. 

Spesia Puoti ja liiketalouden koulutus tulevat jatkossakin sijaitsemaan kauppakeskus Forumissa, lähellä asiakkaita. Samoin Spesian opiskelija-asunnot jatkavat toimintaansa nykyisissä tiloissaan, Sairaala Novan naapurissa.

Toteutus vastuullisesti paikallisvoimin

Vasara-kiinteistön toteutus on malliesimerkki vastuullisesta hankkeesta, jossa hyödynnetään alueen paikallista osaamista, kertoo kiinteistön omistavan Nyfosa Finlandin toimitusjohtaja Hanna Rauhala.

– Suunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnettiin laajasti Jyväskylässä toimivia urakoitsijoita ja paikallista työvoimaa. Energiatehokkuus ja ympäristövastuullisuus ovat olleet keskiössä aina suunnittelusta toteutukseen. Hyvänä esimerkkinä ovat katolle rakennettavat aurinkopaneelit, jotka tuottavat tulevaisuudessa ympäristöystävällistä sähköä kiinteistölle, Rauhala sanoo.

Nyfosa Finlandin paikallisena kumppanina toimiva Infonia vastasi projektin kehittämisestä ja johtamisesta, sekä esimerkiksi vuokralaisen kanssa käydyistä neuvotteluista. Infonia jatkaa myös kohteen kiinteistömanagerina. Hanke valmistui alkuperäisen aikataulun ja budjetin mukaisesti.

Uuden Vasara-rakennuksen väriltään vaaleansinistä ja tummanharmaata julkisivua.
Kuvateksti: Spesian sininen värimaailma näkyy rakennuksen julkisivussa tehostevärinä.

Vasara luovutettiin Ammattiopisto Spesialle toukokuun lopussa. Muutto ja tilojen järjestely ajoittuvat kesään, ja opiskelijat pääsevät elokuussa aloittamaan uuden lukuvuoden uusissa tiloissa.

Mirja Niskala